FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u političko rješenje u Italiji poduprla europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u petak porasle temeljem nada da će Italija učiniti politički iskorak koji će joj omogućiti brzo smanjenje nabujalog duga i ublažiti strahove ulagača zbog dužničke krize u eurozoni.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,6 posto na 5.478 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,4 posto na 5.949 bodova, dok je pariški CAC bio na dobitku 0,8 posto i iznosio 3.090 bodova.

Talijanski Senat očekivano je usvojio mjere štednje koje zahtjeva Europska unija kako bi se izbjegao raspad eurozone. Očekuje se i njihovo glatko usvajanje u donjem domu parlamenta u subotu.

Talijanski burzovni indeks ojačao je 1,3 posto, nakon što ga je proteklih dana uzdrmao skok prinosa na talijanske državne obveznice iznad razine od sedam posto zbog straha da bi treće po veličini gospodarstvo eurozone moglo bankrotirati.

"Talijansko je tržište najjače budući da se ovog vikenda nadamo napretku u pogledu talijanske vlade", rekao je Ian King iz tvrtke Legal & General.

Dobicima su se posebno isticale banke izložene talijanskom dugu, nakon što su prinosi na obveznice kliznuli s vrtoglavih razina. Tako su talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit ojačale 3,4 odnosno dva posto.

Analitičari ukazuju i na nadu da će uskoro biti objavljene vijesti o dokapitalizaciji banaka. Tako bi, primjerice, UniCredit mogao najaviti takav potez u poslovnom izvješću koje će objaviti u ponedjeljak.

Ulagači se također nadaju političkom napretku u dugovima natovarenoj Grčkoj, nakon prisege nove koalicijske vlade u petak. Grčka mora usvojiti mjere štednje kako bi ispunila uvjete iz programa pomoći. Grčke banke ojačale su 3,1 posto.

Kao i banke, i osiguravatelji su bili na dobitku, predvođeni njemačkim Allianzom koji je dobio na vrijednosti 3,3 posto nakon objave dobrih razultata za treće tromjesečje. Sektor je u prosjeku ojačao 1,1 posto.

Poslovni rezultati europskih kompanija općenito nisu previše loši, zaključuje King. Doduše, nisu dobri kao oni u SAD-u, dodaje.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto i iznosio 8.514 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙