FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugovori o radu na istraživačkim projektima u poljoprivredi

ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja danas je potpisano sedam ugovora o radu na znanstveno-istraživačkim projektima u okviru desetog natječaja Vijeća za istraživanja u poljoprivredi i ruralnim područjima (VIP).

VIP potiče strateška poljoprivredna istraživanja koja imaju za cilj primijenjivost rezultata istraživanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Dosad je financirao projekte iz vinogradarstva i vinarstva, voćarstva, ekološke poljoprivrede, stočarstva, maslinarstva, povrćarstva, ribarstva i drugih područja.

Na ovogodišnji natječaj VIP-a pristigle su 33 prijave od kojih je sedam zadovoljilo uvjete za sufinanciranje.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je u ime Ministarstva potpisao ugovore, istaknuo je važnost znanstveno-istraživačkih djelatnosti za razvoj poljoprivrede.

Kazao je i kako će Ministarstvo navedene projekte sufinancirati sa 595,7 tisuća kuna.

Riječ je o tri projekta zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dva projekta Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te po jednom projektu Instituta za jadranske kulture i Poljoprivrednog instituta Osijek.

Kroz rad VIP-a, u razdoblju od 2003.-2010. sufinancirano je 126 istraživačkih projekta, ukupne vrijednosti 29,9 milijuna kuna, a u njihovoj provedbi sudjelovalo je 17 institucija te 165 znanstvenika.

Najviše što nam treba u nadolazećim vremenima su upravo istraživanja u poljoprivredi, primjena znanosti u proizvodnji, znanosti koja treba biti u funkciji razvoja poljoprivrede, povećanja konkurentnosti, kazao je Čobanković.

Ponovio je kako ne čini nitko dobro tko sažaljeva poljoprivrednika, tko mu govori da je on previše izložen zahtjevima koje treba primjerice popuniti za SAPARD, IPARD, sutra za ruralni razvoj.

Prikazivanje u negativnom smislu 12 kilograma papira koji su bili potrebni da se ostvari IPARD-ov projekt je kontraproduktivno, jer tih 12 kg papira donosi primjerice milijun eura bespovratnih sredstava. Za ta sredstva se isplati popuniti i daleko veći broj kilograma papira, kazao je Čobanković.

Napominje kako se ljudi trebaju usmjeravati, mijenjati, kako moraju shvatiti da ne mogu raditi kako su radili njihovi očevi, djedovi, pradjedovi. Novaca ima i bit će ih, ali će biti katastrofično ako ti novci ostanu neiskorišteni, smatra ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙