FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MPS o izmjenama Zakona o potporama

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Izmjene Zakona o državnim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku već za ovu godinu sadrže dvije bitne promjene - smanjen je minimalno poticani broj mliječnih krava s pet na jednu te povećan prag primitaka od izravnih plaćanja za obvezan ulazak nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u sustav poreza na dohodak po osnovi obavljanja poljoprivredne djelatnosti sa 24.000 kuna na 48.000 kuna, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Ministarstvo je, naime, na svojim internet stranicama objavilo obavijest obveznicima poreza na dohodak s više od 48.000 kuna primitaka u 2010. te posebnu obavijest mljekarima.

Iz Ministarstva navode da je 12. studenog stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju, a te su izmjene bile nužne zbog usklađivanja s rezultatima pregovora između Hrvatske i EU u području poljoprivrede.

Nakon okončanja pristupnih pregovora u lipnju 2011., utvrđen je datum ulaska Hrvatske u članstvo EU u 2013. godini. Stoga je bilo neophodno definirati sektorske omotnice i plafon izravnih plaćanja za 2012. kako bi se sustav izravnih plaćanja u 2012. mogao neometano provesti.

Osim izmjena koje se odnose na uređenje sustava izravnih plaćanja za 2012., dvije vrlo značajne promjene odnose se već i na proizvodnu 2011. godinu, ističu iz Ministarstva.

Tako je za 2011. smanjen minimalno potican broj mliječnih krava s pet na jednu, što će, kako se navodi, omogućiti zadržavanje više proizvodnih resursa u sektoru mljekarstva u sustavu potpore.

Također je povećan prag primitaka od izravnih plaćanja za obvezan ulazak nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u sustav poreza na dohodak po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede i to sa 24.000 na 48.000 kuna.

To znači da već u 2011. svi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli zahtjev za izravna plaćanja moraju biti u sustavu poreza na dohodak jedino ukoliko su njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva u 2010. ostvarili više od 48.000 kuna primitaka od izravnih plaćanja, objašnjavaju iz Ministarstva.

Pritom, kako se ističe, više nije potrebno da korisnik uz zahtjev za izravna plaćanja priloži dokaz o uključenju u sustav poreza na dohodak već taj podatak Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno provjerava i razmjenjuje s Poreznom upravom.

Ministarstvo u obavijesti mljekarima navodi kako je 14. studenog na snagu stupio izmijenjen Pravilnik o izravnim plaćanjima u poljoprivredi, potporama za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, za ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju i za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi.

Najznačajnije se izmjene odnose na produljenje rokova za podnošenje zahtjeva u 2011. za mlijeko i mliječne krave i izmjene i dopune tih zahtjeva i to do 21. prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙