FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro stabilan na 1,35 dolara

TOKYO, 21. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim je burzama tjedan počeo padom cijena dionica jer nema novih vijesti o tome kako će europski lideri odgovoriti na širenje dužničke krize, a ulagači se plaše i neuspjeha pregovora u SAD-u u vezi smanjenja proračuna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1,5 posto.

Savjet američkog Kongresa mogao bi ovih dana službeno objaviti da su propali pregovori oko smanjenja rashoda i povećanja poreza, doznaje Reuters. Ako šest predstavnika demokrata i šest predstavnika republikanaca u tom savjetu ne dogovore mjere za smanjenje proračunskog deficita, od početka 2013. godine nastupilo bi automatsko smanjenje proračuna za 1.200 milijardi dolara u idućih deset godina.

Ulagači se plaše da bi neuspjeh pregovora mogao izazvati buru na financijskim tržištima, kao i tijekom kolovoza, kada je agencija Standard & Poor's smanjila vrhunski AAA rejting SAD-a jer su političari tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

„Postavlja se nekoliko pitanja. Primjerice, hoće li Moody's i Fitch najaviti smanjenje rejtinga SAD-a. Ako ne uspije dogovor oko učinkovitih mjera za rezanje proračuna, to bi moglo izazvati slabljenje američkog gospodarstva“, kaže Garry Evans, strateg u banci HSBC.

Tržište je pod pritiskom i zbog širenja dužničke krize u Europi. U Španjolskoj je na parlamentarnim izborima u nedjelju Narodna stranka desnog centra uvjerljivo pobijedila socijaliste, pa se očekuje da će nova vlada uvesti drastične mjere štednje.

„Takvi bi potezi nesumnjivo bili dobro prihvaćeni na tržištu, no možda ne bi bili dovoljni da se stabiliziraju prinosi na španjolske obveznice. Mislimo da bi Europska središnja banka trebala pružiti podršku tržištu“, pišu analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima.

Europska središnja banka već danima kupuje na tržištu obveznice prezaduženih članica eurozone, nastojeći smanjiti prinose. To joj donekle polazi za rukom, no dio europskih lidera smatra da bi ECB trebala djelovati i odlučnije. Tome se, pak, protivi Njemačka.

Zbog te pat pozicije posljednjih je dana euro na valutnim tržištima pod pritiskom. Jutros se njegov tečaj stabilno kreće na razinama od petka, oko 1,3520 dolara, no čeka se otvaranje europskih tržišta koja bi mogla znatnije utjecati na euro.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura oslabio je sa 103,95 jena, koliko je iznosio u petak, na 103,80 jena.

I dolar je blago oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula sa 76,90 na 76,80 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙