FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, euro iznad 1,39 dolara

TOKIO, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok se čeka ključni sastanak europskih lidera na kojemu bi se trebao usuglasiti cjelovit plan za rješavanje dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a za toliko su oslabile i cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Australiji i Šangaju ojačali su između 0,1 i 1,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 posto.

Sva pažnja ulagača usmjerena je danas prema Europi, gdje se održava summit Europske unije na kojemu bi trebao biti usuglašen cjelovit plan za spašavanje Grčke, dokapitalizaciju europskih banaka i sprječavanje širenja dužničke krize.

Trenutačno nema vijesti koje bi utjecale na tržište. Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu, azijske se burze čvrsto drže, jer se ulagači plaše da ne propuste dobre vijesti iz Europe, koje bi poslijepodne mogle potaknuti rast cijena dionica na američkim burzama.

Sve ovisi o tome hoće li danas europski lideri usuglasiti rješenja za dužničku krizu, kažu analitičari. Pozitivan ishod summita mogao bi potaknuti daljnji uspon cijena dionica, dok bi u slučaju razočaranja ulagača tržište znatno palo.

U očekivanju odluka europskih lidera, na valutnim se tržištima tečaj eura stabilno kreće iznad razine od 1,39 dolara.

I u odnosu na japansku valutu cijena eura kreće se na jučerašnjim razinama – oko 105,75 jena.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegovom tečaju zaprijetio pad ispod granice od 76 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙