FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

COTONOU - Papa Benedikt XVI. pozvao je Afrikance na misi koju je u nedjelju predvodio na "stadionu prijateljstva" u Cotonouu, zadnjeg dana svog pohoda Beninu, da se ne klanjaju idolima vlasti i novca, već da se pobrinu za "one na rubu društva". Sveti Otac je slavio misu pred 50.000 vjernika i 200 afričkih biskupa, na blagdan Krista Kralja, a zatim je biskupima predao zaključke sinode o Africi održane 2009. pod njegovim predsjedanjem. Radi se o apostolskoj ekshortaciji Africae Munus u kojoj su navede smjernice djelovanja Katoličke ckrve u Africi u sljedećim desetljećima. Doček koji mu je priređen u Beninu, javlja Reuters, sigurno je bio najživopisniji i jedan od najveselijih u njegova 22 apostolska putovanja. Nazočno mnoštvo, od koji su mnogi bili odjeveni u žarke i vesele boje, mahalo je njegovim fotografijama, plesalo i uzvikivalo na francuskom i lokalnom fonskom jeziku. "Htio bih se s ljubavlju obratiti svim osobama koje trpe, bolesnima, onima koji su pogođeni sidom i drugim bolestima, svim onima na koje je društvo zaboravilo". "Budite hrabri", Papa vam je blizu u mislima i u molitvi", dodao je. U dokumentu Africae Munus Papa je poručio afričkim čelnicima da moraju iskorijeniti korupciju i da je pravda temelj mira i razvoja. Rekao im je da afrička prirodna bogatstva moraju koristiti na dobrobit svojih stanovnika i da je potrebno njegovati dobre odnose s islamom i tradicionalnim religijama bez kompromitiranja vlastita identiteta.

RIM - Nova talijanska vlada Marija Montija obara sve rekorde u popularnosti, s oko 80 posto potpore talijanskih građana, po anketi koju je u nedjelju objavio ljevičarski dnevni list La Repubblica. Na ljestvici od 1 do 10, 78,6 posto Talijana dalo je novoj vladi ocjenu veću od 6. Što se tiče samog Montija, rezultat je još bolji: vjeruje mu 83,8 posto ispitanika, po toj anketi koju je 17. i 18. studenog provela agencija Demos na uzorku od 2377 anketiranih osoba. "Jedan tjedan je bio dovoljan da javno mišljenje od depresije preraste u oduševljenje", ističe ta agencija za ispitivanje javnog mišljenja, rekavši da takva "većina još nije viđena" u talijanskoj poslijeratnoj povijesti, što se tiče i parlamentarne i javne potpore. Kada je riječ o popularnosti političara, Pier Luigi Bersani, predsjednik Demokratske stranke (PD), glavne stranke na talijanskoj ljevici, daleko je iza Montija, s 48,1 posto pozitivnog mišljenja, ali daleko ispred Silvija Berlusconija (28,6 posto) koji je prije tjedan dana morao dati ostavku. Usto, 74,9 posto ispitanika misli da je politički život Silvija Berlusconija "zapravo već gotov ili bi se uskoro mogao završiti". Agencija ipak ističe da novoj vladi prijeti nekoliko opasnosti, a napose činjenica da "tako visoka očekivanja mogu izazvati razočaranje i nezadovoljstvo".

LJUBLJANA - Na prvostupanjskom sudu u Ljubljani u ponedjeljak će se nastaviti suđenje u korupcijskoj aferi Patria, u kojoj je jedan od petorice suoptuženih Janez Janša, bivši premijer čija će Slovenska demokratska stranka (SDS) po većini predizbornih anketa pobijediti na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca. Suđenje se nastavlja čitanjem optužnice pošto je viši sud odbacio zahtjev odvjetnika većine optuženih da se iz postupka kao nezakoniti izuzmu neki dokazi za koje odvjetnički timovi tvrde da su pribavljeni kršenjem ljudskih prava. Među spomenutim dokazima je i dokument o navodnom planu raspodjele nezakonite provizije tvrtke Patrije koja je krajem 2006. godine, u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade, sklopila ugovor vrijedan 278 milijuna eura o isporuci oklopnih vozila za slovensku vojsku. Radi se o dokumentu koji su kriminalisti našli u kompjuteru Ivana Črnkoviča, vlasnika tvrtke Rotis koja je u poslu s Patrijom djelovala kao posrednik. Uz Janšu i Črnkoviča, za nezakonito posredovanje u spomenutom poslu optuženi su još i austrijsko-slovenski biznismen Walter Wolf, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, te nekada istaknuti član Janšine stranke Jože Zagožen. Svi optuženici negiraju navode iz optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙