FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano počeo je u nedjelju s konzultacijama za sastav nove vlade, nakon sinoćnje ostavke dosadašnjeg premijera Silvija Berlusconija. Samo nekoliko sati nakon što je u Rimu završila ulična proslava Berlusconijeve ostavke, Napolitano se sastao s predsjednicima dvaju domova talijanskog parlamenta, a nakon njih će sazvati čelnike političkih stranaka. Očekuje se da će konzultacije trajati do otprilike 18 sati, a onda će po najavama Napolitano ponuditi mandat bivšem europskom povjereniku Mariju Montiju, koji bi trebao sastaviti tehnokratsku vladu i suočiti se s rješavanjem krize koja je treću najveću ekonomiju eurozone dovela do ruba financijske propasti. Monti se u subotu već sastao s guverenerom talijanske središnje banke Mariom Draghijem i političarima iz različitih stranaka i počeo se pripremati za sastavljanje vlade i prije nego li je Berlusconi odstupio. Iako još nije službeno imenovan, Monti je dobio potporu glavnih oporbenih skupina i uvjetni pristanak Berlusconijeve vladajuće koalicije, koja je rekla da će ga podržavati sve dok provodi mjere za izlazak iz krize dogovorene između vlade na odlasku i EU-a.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u subotu u Honoluluu na marginama summita APEC-a razgovarao o Afganistanu, Iranu i o Siriji. Obama je rekao kako Medvedev i on imaju "zajedničko stajalište o Iranu, koje će omogućiti da se Iranci potaknu u daljnjoj provedbi svojih međunarodnih obaveza u transparentnosti svoga nuklearnog programa". Ruska je vlada i dalje rezervirana prema potencijalno novim sankcijama UN-ova Vijeća sigurnosti Iranu. U utorak je IAEA izvijestio da Teheran radi na razvoju nuklearne bombe te da još uvijek postoji mogućnost da Iranci provode takva istraživanja. Obama nije iznio pojedinosti vezane za raspravu o Siriji. Kada je riječ o stanju u Afganistanu, američki je predsjednik novinarima kazao kako je s Medvedevim razgovarao o važnosti potpore koju Kabulu daju države u regiji. Na sastanku održanom na marginama summita APEC-a, Medvedev je kazao kako i dalje postoji veliko neslaganje oko stajališta Washingtona i Moskve o američkim planovima o proturaketnom sustavu obrane u Europi. "Složili smo se da ćemo nastaviti s traženjem mogućih odgovora, no jasno nam je da su naša stajališta još uvijek vrlo udaljena", rekao je novinarima Medvedev.

CHINVALI - Birači u Južnoj Osetiji počeli su u nedjelju izlaziti na predsjedničke izbore, prvi put otkako je Moskva priznala neovisnost te odmetnute gruzijske pokrajine. Jedanaest kandidata natječe se na izborima za nasljednika bivšem hrvačkom prvaku Eduardu Kokoitiju, koji je tom malom samoproglašenom republikom sa svega 70 tisuća stanovnika vladao zadnjih deset godina. On se nema pravo natjecati za treći mandat. Najveći favorit je sadašnji ministar za izvanredna stanja Anatolij Bibilov, kojima i moskovsku i Kokoitijevu podršku. Bez obzira tko pobijedio, rezultate će priznati samo Rusija, Venezuela, Nikaragva i nekoliko malih pacifičkih država. Ogromna većina međunarodne zajednice ne priznaje neovisnost Južne Osetije i druge odmetnute pokrajine Abhazije koje su samostalnost proglasile nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. godine u kojem se Rusija svrstala na njihovu stranu. "Ovi takozvani izbori su nezakoniti i nelegitimni jer se provode u državi koja ne postoji", priopćila je gruzijska vlada. Gruzija optužuje Rusiju da je de facto okupirala Južnu Osetiju u kojoj ima nekoliko tisuća svojih vojnika. Rezultati izbora očekuju se večeras.

RIO DE JANEIRO - Specijalne snage brazilske policije i vojske u noći na nedjelju pokrenule su akciju zauzimanja najveće favele u Rio de Janeiru, La Rocinhe, kojom već 30 godina "vladaju" trgovci drogom. Elitne policijske postrojbe su u blindiranim vozilima i uz potporu helikoptera iz zraka, ušle u tu sirotinjsku četvrt u kojoj živi oko 120.000 stanovnika, smještenoj usred bogatih dijelova grada. Vlasti države Rio, jedne od brazilskih saveznih država s najvećom stopom kriminala, pokrenuli su prije tri godine akciju pacifiziranja favela u kojima dominiraju trgovci drogom, s obzirom na činjenicu da se u Brazilu 2014. održava Svjetsko nogometno prvenstvo, a 2016. je Rio domaćin Olimpijskih igara. U najvećoj dosad provedenoj policijsko-vojnoj akciji u Riju, sudjelovalo je oko 200 marinaca i nekoliko stotina policajaca, pripadnika specijalnih postrojbi. U favelu su upali sa šesnaest blindiranih vozila, a potpora im je stizala i iz vojnih i policijskih helikoptera. La Rocinha je devetnaesta favela koju su vlasti do sada uspjele 'očistiti' od narkotrgovaca, koji su ondje "vladali" 30 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙