FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

CANBERRA - Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak u Canberri da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području unatoč proračunskim rezovima, rekavši da je Amerika "ovdje kako bi ostala" kao tihooceanska sila koja će pomoći u oblikovanju budućnosti regije. "U vrijeme kada završavamo neke druge ratove, dao sam smjernice svom timu za nacionalnu sigurnost da našu nazočnost u pacifičkoj zoni pretvore u prioritet", rekao je Obama pred zastupnicima australskog parlamenta. "Kao rezultat toga, uštede u američkom obrambenom proračunu neće biti napravljene nauštrb azijsko-pacifičke regije", naglasio je. Nervozni zbog nagla kineskog rasta, američki saveznici u regiji Japan i Južna Koreja zatražili su jamstva da će Amerikanci stvoriti protutežu. "Tražit ćemo više prigoda za suradnju s Pekingom, uključujući i bolju komunikaciju između naših vojski kako bi promovirali razumijevanje i izbjegli nesporazume", rekao je Obama, pokušavajući unaprijed smanjiti kinesku nelagodu ovakvom odlukom. Prvi korak u širenju američkog vojnog dosega u jugoistočnoj Aziji bit će razmještaj američkih marinaca, vojnog brodovlja i zrakoplova u sjevernoj Australiji od 2012. godine. Broj američkih vojnika u Australiji, koji će do 2016. porasti na 2500, malen je u odnosu na 50 tisuća koliko ih je razmješteno u Japanu i 28 tisuća u Južnoj Koreji. Međutim, nova de facto američka vojna baza u Australiji proširit će izravnu američku vojnu nazočnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području kojeg Kina smatra svojom zonom utjecaja. Američku će vojsku također bitno približiti Južnokineskom moru u kojem Peking ima nekoliko teritorijalnih sporova s Vijetnamom, Filipinima, Tajvanom, Malezijom i Brunejom.

WASHINGTON - Bivši predsjednik američkog Predstavničkog doma Newt Gingrich po prvi se put nalazi u vodstvu u utrci za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore 2012. godine, po anketi Fox Newsa. Gingrich ima 23 posto podrške među registriranim republikanskim biračima. Na drugom je mjestu, već gotovo po pravilu i gotovo uvijek s istim postotkom Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa. Romney je već tjednima stabilan na 21-22 posto potpore. Dosad vodeći kandidat, poduzetnik Herman Cain pao je s 24 na samo 15 posto i očito su mu jako naštetili navodi o sesksualnom zlostavljanju žena. Gingricheva kampanja ima jak zamah, on je svoju potporu udvostručio u samo mjesec dana, piše Reuters.

RIO DE JANEIRO - Bjelačko stanovništvo po prvi put nije većinsko u Brazilu, po prvim rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva koje prenosi BBC. Među 191 milijunom Brazilaca, njih 91 milijun izjasnilo se bijelcima, 82 milijuna ih je miješanih rasa, a 15 milijuna su crnci. Bijelci su na popisu 2000. činili 53,7 posto populacije, a sada su pali na 47,7 posto. "Ovo je prvi put da je popis stanovništva pokazao da je bjelačko stanovništvo palo ispod 50 posto", navodi se u priopćenju Brazilskog instituta za geografiju i statistiku (IBGE) koje provodi popis. Broj crnaca, potomaka afričkog stanovništva koje su portuglaski kolonizatori doveli u Brazil, porastao je sa 6,2 na 7,6 posto. Broj pripadnika miješanih rasa porastao je s 38,5 na 43,1 posto. Za njih IBGE koristi naziv "pardo" (smeđ, na portugalskom) i odnosi se na sve kombinacije miješanja bijelog, crnog i domorodačkog stanovništva. Brazil je jedna od etnički najraznolikijih zemalja na svijetu i mnogi Brazilci svoju zemlju smatraju "rasnom demokracijom" u kojoj nema rasizma, piše BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙