FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi "Lovas", između Borova i Dalja, danas je u spomen na 24 žrtve srpske agresije ekshumirane 2001. iz masovne grobnice na tom mjestu završio program obilježavanja "Žrtve Borovo naselja za Domovinu". U sklopu "Žrtve Borovo naselje za Domovinu" bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i obljetnica stradanja oko stotinjak hrvatskih branitelja i civila pogubljenih na obali Dunava u prijeratnu Borovu selu, a današnjem Borovu. Program obilježavanja "Žrtve Borovo naselja za Domovinu", koji je dio obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." i 20. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, počeo je jutros komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred negdašnjom zgradom Borovo-commercea u čijem podrumu se nalazio odjel vukovarske ratne bolnice. U koloni sjećanja sudionici obilježavanja prošli su Borovom naseljem do crkve Gospe Fatimske u kojoj je misu zadušnicu služio fra Franjo Tomašević, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik Župe Presvetog Trojstva u Karlovcu.

BOROVO - Spomenik dvnaestorici hrvatskih redarstvenika, ubijenih 2. svibnja 1991. godine u prijaretnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, tijekom noći s petka na subotu zaliven je voskom, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Luka Barunčić. Prema njegovim riječima, na spomeniku nema oštećenja, a vosak je uklonjen. "Pokušavamo utvrditi kako je došlo do istjecanja voska po spomeniku kao i je li do istjecanja došlo slučajno ili namjerno", kazao je Barunčić.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) najoštrije osuđuje vandalski čin nepoznatoga počinitelja, koji je tijekom noći 18. na 19. studenoga oštetio spomenik poginulim hrvatskim redarstvenicima u Borovu Selu, izlivši vosak iz svijeća po spomeniku, priopćio je iz MOBMS-a. Ministarsvo navodi kako se ovim sramotnim činom posebno vrijeđa sjećanje na žrtvu hrvatskih branitelja, a naročito obitelji poginulih i to na dvadesetu obljetnicu najvećeg stradanja hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata. Svako narušavanje spomenika iz Domovinskog rata doživljavamo kao grubi nasrtaj na dignitet Domovinskog rata i u ratu izborenu samostalnost i slobodu Hrvatske, te tražimo od nadležnih institucija Republike Hrvatske da otkriju i kazne počinitelje, ističe Ministarsvo u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) uputila je večeras prosvjedno pismo hrvatskom državnom vodstvu zbog, kako navodi, velikosrpskog napada na spomenik dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, koji se noćas dogodio u Borovu Selu. HSP se zgraža nad činjenicom da i nakon 20 godina od velikosrpske agresije u Vukovaru i okolici djeluju ekstremni pripadnici srpske manjine, koji ne prihvaćaju ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te su nakon toliko vremena spremni uništavati i rušiti spomenike hrvatskim vitezovima. HSP smatra kako je taj "podmukli velikosrpski zločinački napad" dobro smišljen i planiran napad Srba iz Borova Sela koji nisu prihvatili pomirbu s Hrvatima i koje, kako ističu, hrvatska pravosudna tijela nisu procesuirala, nego abolirala te na taj način propustila priliku suzbiti duboko ukorijenjenu velikosrpsku ideologiju. Prosvjedno pismo upućeno je svim vodećim predstavnicima hrvatskoga državnog vodstva, u kojem je HSP od njih zatražio da se javno očituju o ovom vandalskom činu te da poduzmu u skladu sa svojim ovlastima sve mjere za pronalaženjem i kazneno-pravnim progonom počinitelja toga gnusnog čina.

RIJEKA - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predstavila je danas svoju kandidacijsku listu za 8. izbornu jedinicu ispred Sveučilišnog kampusa u Rijeci jer je, kako je naveo prvi na toj listi Davor Božinović, ideja, projekt i izvedba kampusa djelo Vlade RH te je to ponos HDZ-a. Kukuriku koalicija svoju kampanju je počela na tržnici jer je ona valjda njihov ponos, kazao je Božinović, aludirajući na slučaj Tržnica Rijeka. Vlada Jadranke Kosor je u Primorsko-goransku županiju uložila više od 4,3 milijarde kuna i to u projekte cestogradnje, infrastrukture, kampus, lučka postrojenja, a to je više nego što je uložila ijedna prethodna vlada, ustvrdio je. Božinović je za sebe kazao da je bio slan na zadatke tamo gdje je bilo najteže ali i najvažnije za zemlju, poput veleposlanstva u Beogradu ili misije RH pri NATO-u. Zatim su predstavljeni kandidati na toj listi, među kojima, Josip Borić, Vesna Buterin, Marino Roce i Ivan Bubić koji su na prvih pet mjesta. Božinović je, govoreći o kandidatima Kukuriku koalicije s tog područja, kazao da su se oni imali prilike dokazati kad već 20 godina vladaju ovim krajem.

ZAGREB - Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela udruživanja, primanja i davanja mita, pomaganja u davanju mita te protuzakonitog posredovanja, a povezano sa stjecanjem invalidskih mirovina, Uskok je donio nalog o provedbi istrage protiv 20 hrvatskih državljana, objavljeno je danas na Uskokovim internetskim stranicama. Uskok navodi kako osnovano sumnja da je prvookrivljenik, kao ovlašteni vještak HZMO-a, Područna služba Bjelovar, tijekom 2011. zainteresiranim osobama, za novčanu naknadu, izdavao nalaze i mišljenja o radnoj sposobnosti, na temelju kojih su tim osobama priznavana prava na invalidske mirovine ili mirovine u većem iznosu neovisno o postojanju stvarnih osnova za to. Prvookrivljenik je okupio i u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika, trećeookrivljenika, četvrtookrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika koji su, kako se navodi, sukladno prethodnom dogovoru, uz novčanu naknadu, pronalazili osobe zainteresirane za takvo stjecanje ili uvećanje invalidske mirovine te kontaktirali s tim osobama, upućivali ih na prikupljanje potrebnu dokumentaciju i ugovarali im sastanke s prvookrivljenikom. Uskok ističe kako su od ostalih okrivljenika preuzimali zatraženi novac i dogovoreni iznos predavali prvookrivljeniku, koji je nakon preuzimanja novca izdavao dogovorene nalaze i mišljenja.

ZAGREB - Brod „Alfa Dragon“, dužine 80,6 metara, pod panamskom zastavom, odsukan je danas oko 15,15 sati s obale otoka Brača, gdje se nasukao jučer rano ujutro nakon prolaska kroz Splitska vrata ploveći iz talijanske luke Porto Empedoci prema luci Split, izvijestilo je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Jutros oko 11 sati s broda je prekrcano oko 300 tona soli kako bi se olakšalo odsukanje koje je obavio tegljač "Alkaid" Brodospasa. Ronioci su obavili pregled broda i utvrdili oštećenja zbog čega je more prodrlo u dvodno. Brod se tegli za sjevernu luku Split, gdje će biti iskrcan teret, a potom ide u brodogradilište na popravak. U vrijeme nezgode na brodu je bilo četrnaest članova posade i 3.150 tona soli. Istragu ove pomorske nesreće obavljaju inspektori Lučke kapetanije Split.

ĐAKOVO - Na sastanku odbora za udruge koji djeluje pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) održanom u Đakovu, na kojemu su se okupili predstavnici desetak seljačkih udruga, izraženo je nezadovoljstvo neisplatom poticaja još od rujna 2010. godine. Okupljeni su poručili da će na rješenju tog problema seljaci inzistirati pred članovima buduće vlade, ma čija ona bila. Na skupu je izraženo i nezadovoljstvo zbog vladine odluke da se naknada za elemenatrane nepogode poljoprivrednim proizvođačima isplati samo za štete veće od 60 posto jer taj model, smatraju seljaci, unosi podjelu među poljoprivrednike. "Danas u Đakovu raspravljamo o teškom stanju na hrvatskom selu i svim onim prijevarama koje je prema nama učinila ova vlada te dogovaramo kako da nam se one više ne dogode", rekao je predsjednik HPK Darko Grivičić. "Neisplata poticaja, ova sramota od naknada za elementarne nepogode je nešto što mi nećemo prihvatiti i s tim će se buduća vlada svakako morati suočiti", rekao je Grivičić dodavši da razgovori s budućom vladom moraju početi odmah na početku mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙