FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Nakon što je u ponoć istekao rok za predaju izbornih kandidatura, Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da mu je ukupno predano 315 kandidacijskih lista, od toga 286 stranačkih (205 samostalnih i 81 koalicijska) i 29 neovisnih. Za 12. izbornu jedinicu, u kojoj zastupnike u Hrvatski sabor biraju nacionalne manjine, liste je podnijelo 49 kandidata, od kojih su 42 liste stranačke, a sedam neovisnih. Izborne su liste DIP-u predale 63 političke stranke. Stranke i neovisni te kandidati nacionalnih manjina su liste, odnosno prijedloge kandidata za izbor saborskih zastupnika i njihovih zamjenika, DIP-u podnosile od 1. studenoga, odnosno dan nakon što je predsjednik Republike Ivo Josipović raspisao parlamentarne izbore za 4. prosinca. Taj je rok istekao noćas u ponoć. Nakon što je zaprimio sve kandidacijske liste, DIP ujutro počinje s provjerom njihove valjanosti, da bi u roku od 48 sati, dakle do srijede u 24 sata, one pravovaljane mogao objaviti u medijima. Objavom izbornih lista počinje izborna promidžba koja završava 24 sata prije dana održavanja izbora, odnosno u ponoć s 2. na 3. prosinca kada počinje izborna šutnja koja traje sve do zatvaranja birališta 4. prosinca u 19 sati. Zabrana izborne promidžbe za glasovanje u inozemstvu traje od 2. prosinca u 24 sata do 4. prosinca u 19 sati. U DIP-u najavljuju da će izborna povjerenstva po izbornim jedinicama najkasnije u roku 24 sata od zatvaranja birališta zbrojiti rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području, dakle 5. prosinca do 19 sati. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je sinoć za Dnevnik 3 HTV-a da je sat i pol prije ponoći na zaprimljenim listama bio 3761 kandidat, od kojih su 66,9 posto muškarci, a 33,1 posto žene, prosjek njihove starosti je 46,9 godina za muškarce, a 42,9 godina za kandidatkinje. Najmlađi kandidat rođen je 1993., a najstariji 1922. Najviše žena kandidirano je u 7. izbornoj jedinici (37,2 posto), a najviše muškaraca (82,3 posto) je u 11. jedinici u kojoj zastupnike biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Od ukupno 269 nositelja lista podnesenih do 22,30 sati, 227 su muškarci, a 42 žene.

ZAGREB - Ina je smanjila cijene najprodavanijih motornih benzina za 12 lipa po litri, dok je eurodizeli poskupioi za 7 lipa po litri, a plavi dizel i lož ulje za 10 lipa po litri. Od danas, 15. studenoga, motorni benzin eurosuper BS 95 prodaje se po 9,55 kuna po litri, a eurosuper BS 95 class po 9,60 kuna. Za 13 lipa po litri pojeftinio je Inin benzin s 98 oktana i nova cijena eurosupera BS 98 je 9,89 kuna. Cijene dviju vrsta Inina eurodizela porasle se za 7 lipa po litri. Tako se eurodizel BS prodaje po 9,45 kuna, a eurodizel BS class po 9,50 kune. Plavi dizel i lož ulje poskupjeli su za 10 lipa po litri. Nova maloprodajna cijena plavog dizela na Ininim postajama iznosi 5,90 kuna, a loživog ulja ekstra lakog 6,68 kuna.

ZAGREB - Spasioci Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sinoć su u složenoj akciji spašavanja helikopterom HRZ-a prebacili u bolnicu 27-godišnjeg člana posade broda Costa Serena koji je doživio srčani udar u akvatoriju između otoka Sušca i Lastova. U noćnoj akciji dvojica spasioca spustila su se s helikoptera na brod te su nakon pripreme pacijenta podignuti u helikopter koji je čitavo vrijeme lebdio iznad broda, izvijestio je HGSS. Radi se o vrlo složenoj akciji koju je dodatno otežavala noć, napominju u HGSS-u čiji su spasioci s dežurnom posadom HRZ-a posredstvom Centra 112 upućeni na poziciju broda oko 21 sat. Pacijenta, inače turskog državljanina u helikopteru su prihvatili liječnici HGSS-a, te je nakon žurnog leta prebačen živ u KBC Split. Na letu prema Splitu spasioci su dobili dojavu o novoj intervenciji na Hvaru pa su nakon predaje pacijenta upućeni u novu akciju.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je jučer prigodnom svečanošću obilježen početak rada Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko -neretvanske županije koji ima sedam ispostava - Dubrovnik, Čilipi, Banići, Ploče, Metković, Janjina i Blato. Zavod je počeo raditi 1. studenoga, a broj timova HMP u Dubrovniku reformom je sa šest povećan na deset. Ploče i Metković su dobile po pet timova T1 (liječnik, medicinska sestra i vozač), a do sada su imali punktove dežurstva obiteljskih liječnika. Čilipi, Blato, Banići i Janjina prvi put imaju timove T2 hitne medicine ( med.tehničar i vozač). Kako je istaknu župan Nikola Dobroslavić, Zavod za hitnu medicinu je sukladno novoj povećanoj mreži hitne medicine zaposlio 50 djelatnika za rad u hitnoj medicinskoj službi. Godišnji iznos koje će HZZO isplaćivati Dubrovačko-neretvanskoj županiji za rad hitne medicinske službe s oko 14 milijuna kuna povećat će se na više od 28 milijuna kuna. Također, hitnoj medicinskoj službi predana su na uporabu četiri nova vozila od devet koliko ih treba stići do konca ove godine. Vrijednost svakog vozila s opremom (EKG, defibriator, aspirator) je 550.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙