FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska pokreće pregovore s MMF-om o novom zajmu - mediji

BUDIMPEŠTA, 18. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Mađarska vlada u četvrtak je objavila da namjerava tražiti sklapanje novog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pokušavajući time spriječiti potencijalne rasprodaje na tržištu nakon što im je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's zaprijetila sniženjem rejtinga, izvijestio je tamošnji informativni portal origo.hu.

Nagla odluka mađarske vlade da nakon prošlogodišnjeg prekida ponovo krene u razgovore s MMF-om kako bi sklopila novi sporazum donesena je bez prethodnih konzultacija sa središnjom bankom i obavijesti predstavnika MMF-a koji kažu da takav zahtjev nisu zaprimili.

U MMF-u su odbacili izvješća da se pregovara o novom programu zajmova za Mađarsku. "MMF nije dobio zahtjev od mađarskih vlasti za pokretanje pregovora o programu pomoći", kaže se u njihovom priopćenju.

Glasnogovornik vlade nije bio dostupan za komentar spomenutog izvješća, kao ni glasnogovornik S&P-a u Londonu. Glasnogovornik S&P-a sa sjedištem u New Yorku John Piecuch na upit novinara Reutersa u elektronskoj je poruci odgovorio: "Nemamo za reći ništa više od onog što smo objavili u izvješću prošli petak".

U prošli petak iz S&P-a je priopćeno da je kreditni rejting Mađarske 'BBB-minus' stavljen na razmatranje radi mogućeg sniženja. Kao razlog navedeno je nepredvidivo regulatorno okruženje, proizišlo iz slabljenja nadzornih institucija i odluka vezanih za određene stavke na strani proračunskih prihoda, koje će po njihovoj ocjeni negativno utjecati na gospodarski rast i državne financije.

Mađarska forinta ovih je dana pala na najnižu razinu prema euru dok je trošak osiguranja naplate mađarskog državnog duga poskočio na najviše razine u posljednje dvije i pol godine.

Sniženje rejtinga u razred koji ne preporuča ulaganje izjednačilo bi Mađarsku s Rumunjskom koja ima sporazum s MMF-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙