FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ANKARA - Dvadeset četvorica turskih vojnika ubijena su, a nekoliko ih je ranjeno u simultanim napadima kurdskih pobunjenika na vojne položaje na iračkoj granici u utorak kasno navečer, objavljeno je iz sigurnosnih izvora. Napadi naoružanih skupina iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) dogodili su se u Cukurci i Yueksekovi, u pokrajini Hakkariju, po tom izvoru. Kako navode televizijske mreže, vojska je pokrenula kopnene i zračne operacije tijekom noći kako bi odbila napadače. Ovo je po broju žrtava drugi najteži gubitak za tursku vojsku otkako je PKK 1984. poveo borbu za samostalnost kurdskog dijela na istoku Turske. Godine 1993. pobunjenici su ubili 33 nenaoružana turska vojnika dok su se vozili s jednog položaja na drugi. PKK je nakon mirnog ljeta znatno pojačao svoje napade, a Turska je zaprijetila da će vojno intervenirati na kurdska uporišta u iračkom Kurdistanu.

BRUXELLES - Europski sud pravde (ECJ) u utorak je donio odluku prema kojoj se nijedan postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija, pri čemu se embrij uništava, ne može patentirati, a ta bi odluka mogla imati velik utjecaj na daljnja medicinska istraživanja. Presuda Europskog suda pravde odnosi se na metodu pretvaranja ljudskih matičnih stanica iz embrija u stanice živčanog sustava. Metodu je izumio Oliver Bruestle sa Sveučilišta u Bonnu. Prema odluci najvišeg suda Europske unije, na tek oplođeno ljudsko jajašce pravno se može gledati kao na ljudski zametak. Odluka suda smatra se presudnom za primjenu matičnih stanica kod liječenja niza bolesti - od Parkinsonove do sljepoće. "Korištenje ljudskog embrija u terapeutske ili dijagnostičke svrhe kada se primjenjuje na sam embrij i koristi mu, može se patentirati", stoji u priopćenju ECJ-a, a prenosi BBC.

LONDON/ZAGREB - Julian Barnes dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman "The Sense of an Ending", izvijestio je u utorak BBC. Barnes, 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao "favorit za pobjedu". "To je lijepo napisana knjiga. Mislili smo da je to knjiga koja govori ljudskom rodu u 21. stoljeću", izjavila je bivša šefica obavještajne službe MI5 Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade. Barnes je nazočio dodjeli nagrade, vrijedne 50.000 funti, u londonskoj dvorani Guildhall. Sa 150 stranica najkraći roman od šest finalista, "The Sense of an Ending" je priča o prijateljstvu iz djetinjstva i nesavršenosti sjećanja. Pripovijeda je sredovječni muškarac, Tony Webster, koji se osvrće na puteve koji su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko ostavljenog dnevnika. Pobjednički roman, rekla je Rimington, ima oznake "klasika engleske književnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙