FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BEOGRAD - NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) počele su u četvrtak u zoru uklanjati jednu srpsku barikadu na sjeveru Kosova, prethodno upotrijebivši suzavac da rastjeraju prosvjednike. Oko 150 srpskih prosvjednika pokušalo je zaustaviti snage NATO-a u prilasku barikadi u mjestu Jagnjenici, u blizini graničnog prijelaza Brnjaka, ali su suzavcem rastjerani. Nitko nije ozlijeđen u tom izgredu. Vojnici NATO-a potom su postavili zaštitni kordon između prosvjednika i barikade i počeli je demontirati. Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u četvrtak rano ujutro od snaga KFOR-a i EULEX-a na Kosovu, kao i od kosovskih Srba suzdržanost glede moguće upotrebe sile nakon što je tijekom noći zabilježen dolazak dvaju konvoja međunarodnih snaga u blizinu graničnog prijelaza Brnjaka, jednog od dvaju prijelaza koji su već danima predmet pregovora s kosovskim Srbima koji ih drže u blokadi. Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini. KFOR je prije nekoliko dana objavio da će sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

NEW YORK - Blizu 200.000 političkih zatvorenika zatočeno je u logorima Sjeverne Koreje, što je drastičan porast u odnosu na stanje prije deset godina, navodi u svom izvješću objavljenom u srijedu posebni izvjestitelj UN-a za tu zemlju Marzuki Darusman. Posljednje satelitske snimke zemlje u usporedbi s onima iz 2001. godine pokazuju značajan porast broja logora, navodi izvjestitelj u izvješću koje bi trebalo biti predstavljeno u četvrtak pred Općom skupštinom UN-a. "Procjenjuje se da mreže političkih zatvora u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, od kojih neki postoje od 1950-ih godina, drže u zatočeništvu blizu 200.000 zatvorenika", dodaje se u izvješću. U nekima od zatvorima nalaze se zatočeni ljudi kojima je jedini grijeh to što su rodbina drugih zatočenih, navodi se u izvješću. "Tražim od vlasti (Sjeverne Koreje) da odmah oslobodi političke zatvorenike", navodi u izvješću Darusman. On istodobno ističe da se Sjeverna Koreja nalazi "u kritičnoj situaciji" u pogledu nestašice hrane te da se zalihe koje je uputila međunarodna zajednica smanjuju a da je zemlja stalno suočena sa značajnom i trajnom nestašicom hrane.

KABUL/ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je doputovala u nenajavljeni posjet Afganistanu, kojim bi trebala potaknuti vodstvo zemlje da nastavi s naporima za pomirbu s Talibanima, dok Obamina administracija nastavlja s razradom planova za povlačenje američkih snaga. Clinton je stigla u Kabul u srijedu kasno navečer, a u četvrtak će se sastati s predsjednikom Hamidom Karzaijem i drugima afganistanskim dužnosnicima, te s čelnicima udruga civilnog društva, izvijestio je američki javni radio NPR. Njezin posjet dolazi u trenutku kada je Karzai izrazio nezadovoljstvo rezultatima nastojanja da se talibanske borce odvrati od pobune, dok istodobno jačaju napadi talibanskih saveznika iz mreže Hakani, s uporištima u Pakistanu. Clinton će također naglasiti važnost povezivanja Afganistana sa svojim susjedima, uoči regionalne konferencije u Istanbulu početkom studenoga, rekli su američki dužnosnici.

ZAGREB - Istraživači su otkrili dokaze da je računalni crv Stuxnet, koji uznemirio vlade diljem svijeta, spreman za regeneraciju, izvijestio je u srijedu BBC. Stuxnet je vrlo složeni računalni virus stvoren da špijunira i poremeti iranski nuklearni program. Nitko nije identificiran kao autor crva, ali su sjene sumnje pale na izraelsku i američku vladu. Nova prijetnja - Duqu, prema onima koji ga otkrili, "preteča je budućeg napada nalik na Stuxnet". Otkriće je objavila tvrtka za računalnu sigurnost Symantec, koju je na prijetnju upozorio jedan od korisnika. Crv je dobio ime Duqu jer stvara datoteke s prefiksom DQ. Symantec je pregledao uzorke prijetnje prikupljene iz računalnih sustava u Europi. Početnim analizama crva je utvrđeno da su dijelovi Duqu-a gotovo istovjetni Stuxnetu, što sugerira da su ga napisali ili isti autori ili oni koje imaju pristup Stuxnetovu kodu. "Za razliku od Stuxneta, Duqu ne sadrži nikakav kod povezan s industrijskim kontrolnim sustavima i ne replicira se sam", naveo je Symantec u svom blogu. "Prijetnja je vrlo usmjerena prema ograničenom broju organizacija i njihovim specifičnim dijelovima", dodao je. Drugim riječima, Duqu nije namijenjen napadu na industrijske sustave, poput iranskih nuklearnih pogona, kao što je bio slučaj s Stuxnetom, već prikupljanju obavještajnih podataka za budući napad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙