FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dok se Europa muči, njemački CDU slavi snagu stranke

LEIPZIG, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Kriza eurozone razlog je za uzbunu u Washingtonu i Pekingu, no čini se ne i za stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju mediji u utorak izvješćujući sa stranačkog kongresa demokršćanske stranke CDU-a iz Leipziga.

Raspoloženje izaslanika na stranačkom skupu u Leipzigu seže od trijumfalizma zbog gospodarske snage Njemačke do samozadovoljstva i slijepe vjere u sposobnost Berlina da zaštititi Njemačku, prenose agencije.

Merkel je prvog dana kongresa u ponedjeljak upozorila da se Europa suočava s "najtežim vremenima od Drugoga svjetskog rata". No, to nije stiglo do ušiju onih koji su je slušali u dvorani, kao ni do njemačkih medija. Većina medija bavila se domaćim pitanjima - minimalnom plaćom, skrbi za djecu i školstvom.

"Mi plešemo na vulkanu", rekao je Oswald Metzger, izaslanik CDU-a iz Baden-Wuerttemberga i zamjenik predsjednika stranačkog tijela zaduženog za gospodarstvo.

"Brojni ljudi ovdje u Leipzigu izgubili su kontakt s realnim gospodarstvom i ne razumiju krizu eura, kao ni rizike s kojima smo suočeni", dodao je.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da je njemačko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo za 0,5 posto. Nezaposlenost je pala na najnižu razinu od ujedinjenja Njemačke 1990., a male i srednje tvrtke na kojima se temelji njemačko gospodarstvo bilježe snažne narudžbe.

Mnogi kažu da se još ne suočavaju s krizom koja teško pogađa Grčku, Portugal, Italiju i Španjolsku.

Taj osjećaj neranjivosti izvire iz načina na koji se Njemačka obranila od svjetske financijske krize. Nakon 2009. i najoštrijeg gospodarskog pada poslije Drugoga svjetskog rata, gospodarstvo je naglo skočilo 2010. na krilima snažnoga izvoza i vladinih subvencija koje su obeshrabrivale otpuštanje radnika.

"Njemačka uvijek izlazi iz krize jednostavno zato što ima sposobne vođe", rekla je Eva Maria Meister, socijalna radnica koja se brine o problematičnim tinejdžerima u Potsdamu. "Merkel je uvijek u pravu. Jednostavno je tako", istaknula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙