FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba akvizicija u Modernoj galeriji

ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Više od 50 prvorazrednih slikarskih i kiparskih djela kojima su tijekom 2010. i 2011. obogaćene zbirke Moderne galerije, predstavljeno je na izložbi koja je otvorena večeras u toj zagrebačkoj galeriji.

Ravnateljica Galerije Biserka Rauter Plančić istaknula je da je riječ o djelima tridesetorice autora. Podsjetila je kako je ovo druga izložba akvizicija koje je Moderna galerija otkupila ili dobila na poklon, dodavši da je prva izložba akvizicija realizirana je 2008.

Po njezinim riječima, najvrjednije i najznačajnije djelo na izložbi u odnosu na modernu slikarsku baštinu je portret Duje Karamana autora Vlahe Bukovca iz 1884.

Drugo vrijedno djelo poklon je sina Dore Pejačević Theodora Limbea, a riječ je o portretu njegove majke koji je naslikao Maksimilijan Vanka i ujedno jedinom portretu velike glazbenice. Djelo svjedoči o vrsnom slikarovu ekspresionističkom rukopisu iz 1917., rekla je Rauter Plančić.

Istaknula je da se ne smiju zaboraviti ni suvremeni autori koji su mahom darovali po jedno svoje ponajbolje recentno djelo a među njima su Tomislav Buntak, Vladimir Blažanović, Vladimir Meglić, Bane Milenković, Marcela Munger i brojni drugi.

Rauter Plančić izrazila je zadovoljstvo donacijom akademika slikara Zlatka Kesera koji je Modernoj galeriji darovao 22 slike u kombiniranoj tehnici. Među doniranim radovima su i djela doajena suvremenog kiparstva Antuna Babića iz Vinkovaca koji je poklonio jednu od glava u obliku stošca u terakoti i dva reljefa u bronci.

Ravnateljica Galerije zahvalila je umjetnicima i darovateljima, rodbini, vlasnicima slikarskih i kiparskih ostavština.

Djela kojima je obogaćena zbirka Moderne galerije pribavljena su darovnicama autora i donacijama vlasnika te otkupima zahvaljujući potporama Ministarstva kulture i Privredne banke Zagreb, generalnog pokrovitelja Galerije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙