FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Rusija je u srijedu, pod pokroviteljstvom Švicarske, potpisala sporazum s Gruzijom, čime je uklonjena posljednja zapreka ulasku Moskve u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) nakon 18 godina pregovora. Ulazak Rusije bit će najveći korak u liberalizaciji svjetske trgovine otkako joj se prije deset godina priključila Kina. S gruzijske strane više nema zapreka ulasku Rusije u WTO, rekao je zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Sergi Kapanadze. Zadovoljni smo što su Rusija i Gruzija postigle sporazum. Čestitamo njima i švicarskim posrednicima, rekao je glasnogovornik WTO-a Keith Rockwell. Nakon gotovo 20 godina pregovora s 153-članom organizacijom, posljednji izazov za Rusiju bio je dogovor s Gruzijom s kojom je bila u kratkom ratu 2008. Rusija očekuje da će radna skupina WTO-a ovaj tjedan izraditi nacrt konačnog dokumenta o pristupanju, koji bi ministri trgovine članica WTO-a trebali usvojiti 15. prosinca.

BERLIN - Dužnička kriza u eurozoni na dobrom je putu da zakoči rast njemačkog gospodarstva u idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini savjetnici. U najnovijim ažuriranim prognozama peteročlano Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka procjenjuje da će rast njemačkog BDP-a iduće godine usporiti na samo 0,9 posto, s očekivanih ovogodišnjih 3,0 posto. U 2011. stopa rasta BDP-a iznosit će tri posto i time će ponovo biti visoka, iako neće biti zadržan zamah iz 2010. kada je rast premašio 3,7 posto, kažu stručnjaci. Upozoravaju da se najnovija prognoza temelji na pretpostavci o razrješenju dužničke krize. "Bude li eskalacija dužničke krize ograničena na eurozonu, gospodarske aktivnosti porast će za samo 0,4 posto. Budu li poremećaji u svijetu rezultirali stagnacijom svjetske trgovine, Njemačka će 2012. zabilježiti blagi pad BDP-a", upozorio je predsjednik vijeća stručnjaka Wolfgang Franz.

BRUXELLES - Europska komisija na sjednici u srijedu prihvatila je prijedlog o programu Fiscus koji bi trebao pomoći suradnji carinskih i poreznih vlasti kako bi se zaštitili financijski interesi Europske unije. Riječ je o prijedlogu za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine koji je Komisija uputila na razmatranje Vijeću EU-a i Europskom parlamentu, koji donose konačnu odluku. Prema Komisijinu prijedlog, program će raspolagati proračunom od 777,6 milijuna eura. "Kroz Fiscus EU će nastaviti štititi svoje građane, poduzeća i proračune", izjavio je povjerenik za poreznu i carinsku politiku Algirdas Šemeta. Komisija navodi da porezna i carinska politika EU-a znatno pomažu u prikupljanju prihoda za proračune država članica te pridonose dobrobiti građana i poduzeća kroz zaustavljanje nelegalnog uvoza, olakšavanje trgovine i smanjenje birokratskih prepreka za poduzeća koja posluju u više država članica.

BERLIN - Njemački izvoznici mogli bi i bez europske zajedničke valute eura, kazao je u srijedu čelnik njihovog udruženja BGA Anton Boerner. Za nas je važno slobodno tržište, ne treba nam nužno zajednička valuta, rekao je Boerner u izjavi za udruženje inozemnih novinara u Berlinu. Ima li života za Njemačku nakon eura? Da, ima. Izvoznici "mogu i bez eura", dodao je. Boerner je to kazao dan nakon što su službeni podaci pokazali da je rekordan izvoz u rujnu podigao njemački trgovinski višak na najvišu razinu u tri godine, što znači da se zemlja prilično dobro nosi s dužničkom krizom u eurozoni. Njemačka je drugi najveći svjetski izvoznik, nakon Kine. Udruženje BGA predstavlja njemačke izvoznike, uglavnom male i srednje tvrtke.

BUDIMPEŠTA - Austrija je uputila zahtjev Europskoj komisiji da preispita mađarsku shemu koja omogućava građanima lakšu otplatu kredita u stranim valutama, kazala je austrijska ministrica financija Maria Fekter za mađarski poslovni tjednik Figyelo. I dalje sam mišljenja da je taj zakon nepravedan, jer na neprimjeren način intervenira u važeće ugovore i krši zakone europske zajednice. Zbog toga je Austrija uputila zahtjev Europskoj komisiji da preispita taj zakon, stoji u preslici intervjua austrijske ministrice za taj mađarski tjednik. Shema koja mađarskim građanima omogućava otplatu hipotekarnih kredita u stranoj valuti uz znatno povoljnije valutne tečajeve od onih tržišnih primorala je austrijsku Erste Group Bank da ubrizga 600 milijuna eura u svoj mađarski ogranak.

LONDON - Cijena nafte u srijedu je na londonskom tržištu pala više od dolara pritisnuta zabrinutošću zbog europske dužničke krize s obzirom da su troškovi talijanskog zaduživanja dosegnuli opasno visoke razine. Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,54 dolara, na 113,56 dolara, nakon što je u utorak dosegnula najvišu vrijednost u vrijeme zatvaranja burzi od 15. rujna. Na američkom se tržištu cijena barela spustila za 1,26 dolara, na 95,54 dolara. Međunarodna agencija za energiju, savjetodavno tijelo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, očekujući da će potražnja do 2035. porasti na oko 99 milijuna barela dnevno, uz mogućnost rasta cijena do 150 dolara u kratkoročnoj perspektivi. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je u utorak cijena barela referentne košarice njezine nafte iznosila 113,79 dolara, u usporedbi s 111,08 dolara koliko se barelom trgovalo u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙