FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Velika Britanija i Cipar vodeće su svjetske destinacije za pranje novca, po novom izvješću Svjetske banke, koje prenose europski mediji. Po podacima Svjetske banke, u svijetu je zadnjih godina razotkriveno 150 slučajeva korupcije na visokoj razini, a sjedišta 172 upletene tvrtke bila su u Velikoj Britaniji i britanskim prekomorskim teritorijima - Bermudima, Britanskim Djevičanskim Otocima, Kajmanskim otocima, Otoku Manu i Jerseyju. Na malenom Cipru ih je 11. Veliku ulogu u tome imaju i Lihtenštajn (28) i Švicarska (7). Osim toga, Velika Britanija i Jersey sjedište su 30 'prljavih' bankovnih računa. Cipar ih ima 15, Švicarska 76, a Lihtenštajn 10. Procjenjuje se da je korupcija posao vrijedan barem 40 milijardi dolara na godinu, rekao je autor istraživanja, nigerijski ministar Ngozi Okonjo-Iweala.

ZAGREB - Potrošači u bogatim zemljama pesimistični su, dok oni u zemljama u razvoju iskazuju optimizam, pokazalo je istraživanje BBC World Servicea koje ukazuje na izrazito različita stajališta između bogatog i svijeta u razvoju kada su u pitanju gospodarske prognoze. Istraživanje je provela tvrtka Globescan među više u 25 tisuća ljudi u 25 zemalja u razdoblju od srpnja do rujna. Japan, Francuska i Velika Britanija istaknule su se na strani zemalja među čijim potrošačima vlada prilično sumorno raspoloženje. Postotak onih koji očekuju dolazak boljih vremena mjerio se jednoznamenkastim brojkama, dok je više od polovine ispitanika reklo da očekuje teška vremena. U skupini bogatijih zemalja pesimista je bilo više nego optimista, premda uz manju prednost, pokazalo je to istraživanje. Izuzetak je bila samo Njemačka, u kojoj je 36 posto potrošača kazalo da očekuje dobra ili uglavnom dobra vremena. U zemljama u razvoju optimisti su pak nadjačali pesimiste. U Nigeriji je tako čak 70 posto njih iskazalo optimizam, a veliki optimizam pokazali su također ispitanici u Keniji i Egiptu. U Rusiji, Čileu i Ekvadoru optimisti su pak bili u neznatnoj prednosti.

BEČ - Austrijska ministrica financija izjavila je u srijedu da će naredna tranša pomoći Grčkoj od osam milijardi eura vrlo vjerojatno biti isplaćena, ali da nije zajamčena. Trenutne "dramatične okolnosti" podrazumijevaju da isplata šeste tranše paketa pomoći vrijednog 110 milijardi eura nije sigurna, upozorila je Maria Fekter u izjavi za austrijsku novinsku agenciju APA. Na početku idućeg tjedna europski će ministri financija na sastanku u Bruxellesu vrlo pozorno saslušati što imaju za reći, primjerice, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka, kazala je. Grčka mora dobiti novac ovog mjeseca jer će se u protivnom suočiti s bankrotom. Fekter se također pridružila kritičarima neočekivane najave grčkog premijera Georgija Papandreua da će raspisati referendum o jedva izborenom sporazumu o međunarodnoj pomoći.

ŽENEVA - Švicarska očekuje da će 2011. završiti s 1,4 milijarde franaka viška u proračunu, gotovo upola manje od 2,5 milijardi franaka viška očekivanih krajem lipnja, priopćila je u srijedu švicarska vlada. Smanjenje očekivanog viška posljedica je proračunskih izdataka koje je vlada upotrijebila u trećem tromjesečju kako bi smanjila vrijednost franka i manjih fiskalnih prihoda od predviđenih, osobito glede prihoda od poreza na benzin i duhanske proizvode. Izvorno je projekt proračuna za 2011., kad ga je usvajao švicarski parlament, predviđao proračunski manjak od 600 milijuna franaka, no manjak se pretvorio u višak krajem lipnja, budući da su gospodarska kretanja u prvom tromjesečju bila bolja od očekivanja.

NEW YORK - Američka kartičarska tvrtka MasterCard izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u trećem tromjesečju poskočila za 38 posto temeljem snažnog skoka potrošnje putem kartica širom svijeta. MasterCard je tako izvijestio o neto dobiti od 717 milijuna dolara, ili 5,63 dolara po dionici u tromjesečju koje je završilo 30. rujna. Prihodi su porasli 27 posto, na 1,82 milijarde dolara. Rezultati su uvelike nadmašili procjene analitičara koji su prosjeku predviđali dobit od oko 4,81 dolara po dionici, te prihode od 1,7 milijardi dolara. Među objavljenim podacima ističe se onaj o skoku obujma međunarodne potrošnje, odnosno iznosa potrošenog preko debitnih i kreditnih kartica, za 17 posto, na 628 milijardi dolara.

LONDON/NEW YORK - Euro se u srijedu oporavio na međunarodnim tržištima odskočivši s najniže razine u tri tjedna prema dolaru budući da su ulagači odlučili uzeti kratki predah nakon vala prodaja u protekla dva dana, no podložan je slabljenju zbog nervoze koju je izazvala najava grčkog referenduma. Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,8 posto, na 1,3801 dolar. Ojačao je i prema jenu, 0,4 posto, na 107,66 jena. Dolar je u istom postotku oslabio prema japanskoj valuti, kliznuvši na oko 78 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙