FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi objasnio je u utorak navečer da je odlučio dati ostavku nakon što parlament usvoji proračunske mjere i ključne gospodarske reforme obećane Europskoj uniji, jer je "važna dobrobit zemlje". "Treba se brinuti za stanje u Italiji, ono što se događa na tržištima, jer tržišta ne vjeruju da je Italija kadra i da ima namjeru odobriti mjere koje je Europa tražila", rekao je Berlusconi u telefonskom javljanju za jedan od svojih TV-kanala, Canale 5. "Prolazimo kroz teško razdoblje u pogledu tržišta. Europa je tražila od nas mjere koje bi trebale podržati naše gospodarstvo i inzistirala je", podsjetio je Berlusconi i ocijenio da te "mjere treba usvojiti". Mjere obećane EU stoje u amandmanu proračuna za 2012. o kojem će Senat glasovati do 18. studenoga i Zastupnički dom prije kraja mjeseca, prema dosadašnjem kalendaru. Berlusconi je naglasio da je sad "parlament paraliziran istupanjem sedam članova većine". Priznao je da je primio na znanje činjenicu da vlada više nema većinu, kao što je vjerovao.

JERUZALEM - "Strogost bez presedana" izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu za sada udaljuje scenario izraelskog napada na Iran, prenijela su u utorak dva izraelska tv-kanala. To izvješće će omogućiti Izraelu da pričeka "nekoliko tjedana ili mjeseci" i vidi je li međunarodna zajednica odlučila poduzeti "paralizirajuće sankcije", posebice potpuni bojkot Iranske središnje banke kao i izvoza nafte, prenijeli su privatni kanali "2" i "10" pozivajući se na dužnosnike. Ured premijera Benjamina Netanyahua je odbio bilo kakav komentar. "Proučavamo izvješće", rekao je jedan dužnosnik i dodao da će priopćenje biti objavljeno "kasnije". Ministar obrane Ehud Barak je izjavio na državnom radiju nekoliko sati prije objave izvješća da " Izrael još nije donio odluku o vojnoj operaciji protiv Irana". IAEA je "ozbiljno je zabrinuta" zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju "vjerodostojnih" informacija koje posjeduje, prenio je AFP, pozivajući se na povjerljivo izvješće IAEA-e. Smatra se da je Izrael, zakleti neprijatelj Irana, jedina atomska sila u regiji, ali on nikada nije potvrdio ni demantirao da posjeduje nuklearni arsenal.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije se uspjelo dogovoriti u vezi palestinskog zahtjeva za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, stoji u nacrtu izvješća Odbora za primanje, prenosi AFP. "U sažetku rasprave 110. sastanka Odbora za primanje novih članica, predsjedavajući (Vijeća sigurnosti) je izjavio da Odbor nije mogao donijeti jednoglasnu preporuku Vijeću sigurnosti" o primanju Palestine, naglašava se u tekstu. Tijekom sastanaka Odbora za primanje novih članica, tijela Vijeća sigurnosti, "izražena su različita mišljenja", dodaje se u nacrtu izvješća, čija će konačna verzija biti predstavljena u petak na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenog kandidaturi Palestine. Nacrt izvješća ne precizira koje su zemlje podržale palestinsku kandidaturu, ni one koje su joj se suprotstavile. Tekst također ne spominje u kojem je smjeru ostvarena većina. Palestincima se može dogoditi da ne dobiju potrebnih devet glasova od 15 kako bi Vijeće sigurnosti moglo izraziti pozitivnu preporuku, naglašavaju zapadni diplomati. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je 23. rujna predao palestinski zahtjev za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se Izrael žestoko protivi, kao i SAD, te ističu da je prije svega nužan nastavak izravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

JACKSON - Birači američke savezne države Mississippija u utorak glasuju o predloženom ustavnom amandmanu kojim bi se zametak definirao kao osoba, javlja BBC. Prođe li prijedlog na referendumu, Mississippi će postati prva američka država koja oplođeno ljudsko jajašce definira kao čovjeka, čime se praktično zabranjuje pobačaj čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Po posljednjim anketama, 45 posto birača podupire inicijativu, 44 joj se protivi, a 11 posto je neodlučnih. Inicijativa je stavljena na referendum jer su protivnici pobačaja za nju prikupili 100 tisuća potpisa. Ipak, dobije li prijedlog većinu glasova teško će preživjeti daljnje pravne izazove, smatraju stručnjaci. Ako ne prije, bit će srušen na Vrhovnom sudu. "Mississippi ne može pobiti odluku iz slučaja Roe protiv Wadea", rekao je Marty Wiseman sa državnog sveučilišta Mississippija. U slavnom slučaju "Roe vs Wade" 1973. godine američki Vrhovni sud ozakonio je pravo žene na pobačaj. Ova incijativa inače ima snažnu potporu u Mississippiju, duboko konzervativnoj državi, u kojoj postoji samo jedna klinika na kojoj se rade pobačaji.

WASHINGTON - Predstavnici Bliskoistočnog kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) otputovat će u Jeruzalem 14. studenoga na odvojene sastanke s Izraelcima i Palestincima, objavila je u utorak američka administracija. "Svrha susreta će biti pomoć stranama da si međuosobno predstave prijedloge u vezi teritorija i sigurnosti", rekla je Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta. Nakon prethodnih sastanaka 26. listopada, Kvartet je najavio da si dvije strane trebaju podastrijeti detaljne prijedloge o pitanju granica i sigurnosti u tri sljedeća mjeseca. "To je naš cilj, kao i rješenje nekih teških pitanja posljednjih tjedana", rekla je Nuland.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙