FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZADAR - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik HGS-a Željko Kerum potpisali su danas u Zadru koalicijski sporazum o zajedničkoj predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji u IX. i X. izbornoj jedinici gdje će, kako je rekla Kosor, biti najbolji po broju osvojenih mandata. Po sporazumu Kerumovu HGS-u pripast će 3. i 7. mjesto na listi u X. i 7. mjesto u IX. izbornoj jedinici. "Nakon dva mjeseca razgovora dogovorili smo se o predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji HDZ-a i HGS-a pa ćemo u IX. i X. izbornoj jedinici izići zajedno na izbore", rekla je predsjednica HDZ-a Kosor. "Želimo pobijediti na parlamentarnim izborima, želimo okupiti sve koji misle hrvatski i koji misle za Hrvatsku. Želimo pokazati da i te kako ima predizbornog potencijala na desnome centru. Na temelju naših istraživanja u tim dvjema izbornima jedinicama bit ćemo najbolji po broju osvojenih mandata. Uvjereni smo da ćemo ostvariti sjajan rezultat, usprkos svim nedaćama koje nam se događaju", izjavila je Kosor. Također je rekla da je to suradnja na temelju programa te da je zajednički cilj dviju stranaka gospodarski osnažiti Hrvatsku. Na novinarski upit hoće li HDZ na izbore izići u koaliciji i s drugim strankama, predsjednica Kosor rekla je da je to moguće te da se u pojedinim izbornim jedinicama također vode razgovori. "Ovo je jedino pametno i ispravno rješenje, jer imamo istu publiku i iste birače", rekao je predsjednik HGS-a Željko Kerum.

ZADAR - Na novinarski upit o jučerašnjem sastanku predstavnika hrvatske vlade i Crkve u vezi s povratom imovine oduzete za komunističke vladavine, premijerka Kosor je u Zadru rekla da se razgovaralo o neriješenim pitanjima povrata crkvene imovine te kako pretpostavlja da to nikomu u Hrvatskoj ne smeta. "Čula sam komentare Zorana Milanovića, ali su oni očekivani, s obzirom na to da smo ga svi skupa u Hrvatskoj jedva nagovorili da dođe pozdraviti Svetog Oca", rekla je Kosor. Stajalište ove vlade vrlo je jasno – treba raditi na povratu imovine onima kojima je nepravedno oduzeta i to je bila tema jučerašnjeg sastanka, a nikakve konkretne odluke nisu donesene", rekla je Jadranka Kosor. Predsjednik SDP-a Milanović je danas za neke elektroničke medije izjavio kako povrat imovine oduzete Crkvi u vrijeme komunističke vladavine – nije nova obveza, da je riječ o obvezi koja je određena međunarodnim ugovorom koji obvezuje Hrvatsku. Kakav je da je, no zašto nije riješen i godinama traje, to je drugo pitanje. Predizbornim vremenom koristimo se svi da bismo se nekomu svidjeli. Postoje, doduše, različiti motivi", kazao je Milanović. Premijeka Kosor je na pitanje hoće li sudjelovati u sučeljavanju s Milanovićem na RTL-u, rekla da želi doći na bilo koje sučeljavanje, makar je to mimo pravila jer bi sve liste trebale imati jednak tretman. "To su četiri stranke i četiri muškarca, predsjednici stranaka i zato ja tražim da se tako i sučelimo, odnosno da s jedne strane budu njih četvorica, a s druge strane ja kao nositeljica svih lista. To bi bilo korektno i jedino logično jer na izbore SDP ne ide sam, nego idu četiri stranke na jednoj listi", odgovorila je premijerka Kosor danas u Zadru.

ZADAR - Za posjeta Zadru predsjednica vlade Jadranka Kosor obišla je gradilište nove trajektne luke Gaženice, projekt vrijedan 236 milijuna eura, koji se financira zajmom Europske investicijske banke i njemačke banke KfW. "Ovo je golem, vrijedan projekt, važan za gospodarstvo ne samo Zadra već i čitave Hrvatske, pogotovo zato što će biti gotov upravo u vrijeme kad budemo ulazili u EU. Na taj način otvara nam se još jedna perspektiva i činjenica da ćemo imati i potencijal te luke, otvara nam nova vrata" , rekla je premijerka Kosor, posebice istaknuvši da će se u Gaženici otvoriti oko tisuću radnih mjesta. Inače, u budućoj trajektnoj luci bit će izgrađeno novih 1500 metara obale s 12 vezova i 30 pristaništa. U nju će moći uplovljavati i najveći kruzeri, do 300 metara dužine. U tijeku su radovi na 2. fazi vrijedni oko 93 milijuna eura, a radove na lukobranu i uređenju obale izvodi tvrtka Strabag. Završetak projekta predviđa se za kraj 2013. Premijerka je u športskoj dvorani Jazine u Zadru otvorila 17. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskoga rata (SŠNIDOR) koje je okupilo oko 1300 sudionika, ratnih invalida - športaša.

OTOČAC - Ministar zdravstva Darko Milinović je, na upit je li hrvatska spremna za reformu zdravstva, posebno u vezi s preustrojem službe hitne pomoći te zbog nedavnih dvaju smrtnih slučajeva na Krku i u okolici Umaga, rekao da je reforma i započeta zbog takvih slučajeva te da se politizira ono što se, nažalost, već događalo i događat će se i ubuduće. Nakon novog ustroja službe hitne pomoći na Krku je umro stariji muškarac, a prije dva dana u Umagu je od srčanog udara umrla žena. Ministar zdravstva Milinović potvrdio je slučaj u Istri, ali i odbacio tvrdnje u medijima kako je žena preminula zbog neekipiranosti tima T-2 (vozač, medicinska sestra) te nedostatka uređaja za reanimaciju. "Takvi su se slučajevi događali i prije, samo ih sada posebno prate mediji i javnost. Nije istina da ekipa hitne pomoći nije imala defibrilator. Reforma hitnih medicinskih pomoći je dobra i da je nije bilo, drugi tim T-2, točnije ovaj koji je stigao do ženine kuće u Umagu ne bi ni postojao", rekao je Milinović. U umaškom slučaju, kako je rekao ministar, jedan tim s liječnikom bio je na hitnoj intervenciji za pacijenta s teškom ozljedom glave, kojega je prevozio u pulsku bolnicu. A zadnji podatci koje imam govore da je preminula pacijentica i prije imala zdravstvenih tegoba, ali da se nije javila liječniku, rekao je Milinović.

OSIJEK - Hrvatski laburisti na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili program i kandidacijsku izbornu listu za 4. izbornu jedinicu, gdje će prvi na listi biti Željko Lukšić, predsjednik osječko-baranjske županijske podružnice HL-a. Ovo je "vrijeme robova i kmetova, jer radnik nema ni osnovnih prava, često za svoj rad ne dobiva ni plaću", a "hrvatska država, da bi lakše vladala i inače potlačenima, 'formira' odred šerifa koji će robovima i kmetovima moći razbijati vrata i ulazitu u stanove", kazao je Lukšić. Istaknuo je kako se njegova stranka zalaže "za istinske promjene u hrvatskom društvu, cilj kojih je pomoći svim građanima, među kojima većina živi ispod svakoga ljudskog dostojanstva".

DRAGANIĆKI MRZLJAKI - U ime predsjednika Republike Ive Josipovića njegov izaslanik general Dragutin Repinc položio je danas vijenac i zapalio svijeću za sedamnaestoricu branitelja koji su u raketiranju agresorske JNA poginuli na današnji dan prije 20 godina u Draganićkim Mrzljakima. Misi zadušnici i komemoraciji nazočili su, uz članove obitelji i prijatelje, predstavnici Karlovačke županije, grada Karlovca, draganićke općine te predstavnici ratnih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. General Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, zahvalio je i na žrtvi poginulih te 129. brigadi Hrvatske vojske i svima koji komemoriranjem omogućuju da njihovo stradanje ne bude prepušteno zaboravu. Jer, ne smije biti zaboravljena činjenica da su taj dan neprijateljski "migovi" osvetnički i bezumno raketirali branitelje i mučki ubili njih sedamnaest i još toliko ranili, samo zato što su na svome branili svoje, kazao je general Repinc.

RIJEKA - Troje optuženika za ratni zločin na širem području Hrvatske Dubice u listopadu 1991., koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, primili su optužnice i pozive na sudsku raspravu u Županijskom sudu u Rijeci, potvrdila su riječkom sudu nadležna pravosudna tijela u BiH. Slobodan Borojević, Katica Pekić, Stevan Dodoš su izviješćeni o sudskom postupku, ali potvrda da su izviješćena i preostala petorica odsutnih optuženika iz istog predmeta još nije stigla iz Srbije, gdje se, po najnovijim podatcima, oni nalaze. Jedini dostupan hrvatskom pravosuđu je Marin Krivošić koji je izručen iz Crne Gore te se nalazi u pritvoru, doznaje se na Županijskom sudu u Rijeci Njih devetero se tereti da su u cilju etničkog čišćenja tada okupiranog područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina zajedno s već pokojnim Stevom Borojevićem zvanim Gadafi sastavili popis preostaloga hrvatskog stanovništva te zatočili najmanje 70 civila, a potom ih strijeljali najmanje 56. Ostali su pušteni na slobodu zahvaljujući intervencijama rodbine i prijatelja.

KARLOVAC - Županijski sud u Karlovcu osudio je danas Franu Velića starijeg na 6,5 godina zatvora za "pokušaj ubojstva" braće Zorana i Zdravka Hudorovića lani na sajmu u Otoku Oštarijskome, a njegova sina Franu Velića sudsko je vijeće oslobodilo krivnje za "dovođenje u opasnost ljudi i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom". Interventna policija uspjela je održati red i mir ispred sudske zgrade gdje su se verbalno sukobile romske obitelji Hudorović i Velić. U karlovačkoj Policijskoj upravi (PU) doznaje se da „u verbalnom sukobu i nakon sukoba između desetak osoba, koje je policija uspjela umiriti, nisu utvrđene činjenice za prekršaj ili kazneno djelo“. Obrazlažući osuđujuću presudu, predsjednik sudskog vijeća Ante Ujević kazao je da je Velić stariji proglašen krivim jer je nakon tučnjave s braćom Hudorović pucao u njih iz pištolja s više hitaca u namjeri da ih liši života te im nanio za život opasne rane. Štoviše, sud smatra dokazanim da je u Zdravka Hudorovića ispalio i jedan metak u leđa kad je on već bio pao na tlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙