FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 6. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

TEHERAN

Iran unaprijed obacuje optužbe iz izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu koji se treba objaviti ovih dana, jer se temelje na "krivotvorenim dokumentima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenose mediji u nedjelju. Izvješće koje se treba objaviti u utorak ili u srijedu, Izrael bi mogao iskoristiti za preventivan vojni napad na Iran, po pisanju izraelskih glasila koja proteklih dana spekuliraju o mogućnosti zračnog napada na iranska nuklearna postrojenja. U izvješću koje će IAEA podnijeti svojim članicama navode se nove indicije o naporima Irana da proizvede nuklearne bojne glave i rakete kadre da ih nose, kažu diplomati u UN-ovoj agenciji. "Držimo da su ti dokumenti krivotvoreni i više puta smo rekli da su neutemeljeni", rekao je Salehi prilikom susreta s kolegom iz Burundija, a prenosi agencija Isna. "No ako ih (IAEA) želi koristiti, spremni smo sučeliti se s time jednom zauvijek", dodao je Salehi.

PARIZ

Napadi na iranski nuklearni program mogli bi "potpuno destabilizirati" regiju, izjavio je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe dodajući da se Francuska umjesto toga zauzima za pooštravanje sankcija. "Još ima prostora za jačanje sankcija kako bi pritisnuli Iran i nastavit ćemo tim putem jer vojna akcija može potpuno destabilizirati stanje u regiji", rekao je Juppe za radio Europe 1. "Moramo učiniti sve kako bi izbjegli ono što se ne da popraviti", istaknuo je. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kritizirao je prošloga tjedna "opsesivnu želju" Irana da proizvede nuklearno oružje i najavio da Francuska neće stajati po strani ako Izrael bude ugrožen.

ATENA

Većina Grka je za vladu nacionalnog jedinstva koju socijalistička vlada predlaže suzdržanoj oporbenoj desnici, a gotovo 80 posto ih želi zadržati euro, po anketama objavljenim u nedjelju u tisku. Po anketi instituta Alco koju je objavio tjednik Proto Thema, 52 posto Grka je za "vladu nacionalnog jedinstva", a 36 posto traži raspisivanje prijevremenih izbora, što priželjkuje i desnica, radi izlaska zemlje iz političke krize. Druga anketa koju je proveo institut Marc a objavio Ethnos (socijalisti), premda potvrđuje tu tendenciju, pokazuje da je za koalicijsku vladu 45 posto ispitanika, a za izbore njih 42 posto. U tom je istraživanju 10 posto anketiranih izrazilo želju da na vlasti ostane socijalistička vlada.

AMMAN

Sirijske snage ubile su najmanje četvero civila u nedjelju, nastavljajući vojnu ofenzivu na grad Homs i u napadu na prodemokratske prosvjede koji su izbili nakon molitve na Kurban-bajram, veliki muslimanski blagdan, javila je skupina aktivista za ljudska prava. Troje civila ubijeno je u Homsu, čije je središte od utorka pod tenkovskom paljbom. Jedan prosvjednik je ustrijeljen kada je policija zapucala na prosvjednike koji traže odlazak predsjednika Bašara al-Asada u Hami, na sjeveru zemlje, objavio je Glavni odbor za sirijsku revoluciju (SRGC).

KABUL

Najmanje je sedam civila poginulo, a petnaestak je ranjeno u nedjelju kada je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi, pokraj džamije u pokrajini Baglanu, na sjeveru Afganistana, priopćilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. Bombaš je aktivirao eksploziv kada su vjernici izlazili iz džamije nakon rane jutarnje molitve na Kurban-bajram, najveći muslimanski blagdan, rekao je glasnogovornik ministarstsva Sedik Sediki. Među poginulima je jedan policajac, dodaje glasnogovornik.

MINA

Muslimanski hodočasnici počeli su u nedjelju obred kamenovanja Sotone u dolini Mini, pokraj Meke, prvog dana Kurban-bajrama, muslimanskog blagdana prinošenja žrtve. Vjernici su kamenčićima koje su dan ranije pokupili u Muzdalifi, nekoliko kilometara od Meke, gađali najviši od triju kamenih blokova što simboliziraju Sotonu, koji muslimani zovu Iblis. Po običaju, prvog dana na najveću kamenu stelu visoku 30 metara treba baciti sedam kamenčića, a sutradan i trećeg dana 21 kamenčić na veliku, srednju i najmanju stelu. U subotu su vjernici proveli dan u molitvi i šutnji na gori Arafatu, blizu svetišta, što je vrhunac godišnjeg hadža. Kamenovanje Sotone je visokorizičan obred koji su zadnjih godina pratila i smrtonosna stampeda sve dok saudijske vlasti nisu uredile svetište kako bi osigurale stalan protok ljudi. U hodočašću u kojemu ove godine sudjeluje više od dva milijuna vjernika, nije bilo većih izgreda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙