FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija mladih o gradnji odlagališta azbesta u Gorskom kotaru

RIJEKA, 3. studenog 2011. (Hina) - Iz Akcije mladih danas su priopćenjem upozorili na, kako su naveli, nezakonitosti i moguću veliku opasnost od odlagališta azbesta za primorsko-goransku županiju, koje se gradi na Sović Lazu pokraj Delnica.

Akcija mladih navodi da lokalni i županijski političari posve zanemaruju glas javnosti i građana Gorskog kotara te da su ta političa stranka i udruge građana iz Gorskog kotara prikupile gotovo 2500 potpisa protiv odlagališta u Sović Lazu.

Medijima su dostavili presliku dopisa koji su Hrvatske vode u listopadu ove godine uputile na postupanje Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, u kojem pak stoji da se “to odlagalište komunalnog otpada nalazi u IV. zoni sanitarne zaštite izvorišta pitke vode u Gorskom kotaru” te da je “vodopravnim uvjetima propisano da se u razdoblju sanacije i uporabe odlagališta dopušta odlaganje isključivo komunalnog otpada”.

Akcija mladih ocjenjuje da se projekt odlagališta azbesta pripremao neozbiljno i netransparentno, „iza leđa građana i protivno njihovoj volji“.

Pozvali su mjerodavne da ispitaju kaznenu odgovornost svih odgovornih u ostvarivanju projekta kojim se, smatraju, krše hrvatski propisi i zakoni. Županijske su vlasti pozvali da budu odgovorne prema problemu zaštite okoliša i zdravlja građana.

Po stranačkim podatcima, akciju protiv odlagališta azbesta u Sović Lazu poduprli su Udruga Re-volt iz Delnica, Udruga Goranski koraci, Eko-kvarner Delnice, Udruga Kupa, Društvo Goranin iz Zagreba i Društvo Goranin iz Rijeke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙