FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner: učinjeni važni pomaci

RIJEKA , 13. listopada 2011. (Hina) - Predstavnici udruge Eko Kvarner danas su na konferenciji za novinare ocijenili da su poništenjem rješenja o prihvatljivosti za okoliš igrališta za golf u Motovunu i odlukom mjerodavnog ministarstva da je za izgradnju marine u Lovranu potrebno izraditi studiju utjecaja na okoliš, učinjeni važni pozitivni pomaci u tim postupcima i u uvažavanju primjedaba javnosti.

Na konferenciji su o projektima izgradnje golf igrališta u Motovunu, marine u Lovranu, termoelektrene Plomin 3 , LNG terminala kod Trsta te o drugoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka u Urinju govorili predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić, tajnica ogranka te udruge u Kostreni Gordana Vukoša i predsjednik ogranka u Lovranu Igor Vio.

Upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o prihvatljivosti za okoliš zahvata izgradnje golf igrališta Brkač u Motovunu s pripadajućim smještajem te je naložio da se ponovno razmotre sve činjenice i donese novo rješenje. Vjeran Piršić kazao je da su ta odluka i odluka o izradi studije utjecaja na okoliš za marinu u Lovranu važne jer ukazuju da se prijedlozi građana više ne mogu odbijati.

Rekao je da uskoro treba početi javna rasprava o izgradnji termolektrane Plomin 3 te da bi se u tu raspravu trebala uključiti i Primorsko-goranska županija.

Prezentaciju projekta LNG terminala kod Trsta, odnosno utjecaja tog projekta na okoliš, koja je nedavno obavljena u Umagu, Piršić je ocijenio netransparentnom i napravljenom „na brzinu.“

Gordana Vukoša navela je da postupak odlučivanja o lokaciji za pretovar koksa za potrebe rafinerije u Urinju nije posve transparentan. Komentirajući navode predstavnika Ine da ta tvrtka s tri obitelji, koje stanuju u blizini rafinerije, pregovara o preseljenju, Vukoša je istaknula da u neposrednoj blizini živi ukupno oko 60 obitelji, a da o rješenjima za njih nitko ne govori.

Igor Vio rekao je da je prvotno u marini Lovran bilo planirano 250 vezova, ali da se sada spominje 200 vezova te da je vjerojatno riječ o tome da se nastoji izbjeći izrada studije o utjecaju na okoliš, koja nije obvezna za marine do 200 vezova. Dodao je da je odluka mjerodavna ministarstva da je studija utjecaja na okoliš potrebna pozitivan pomak, ali i da su Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i općina Lovran dale mišljenje po kojemu marina ne bi bitno utjecala na okoliš, što je ocijenio nejasnim i upitnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙