FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Stranački čelnici suzdržani prema prodaji Mercatora Agrokor

LJUBLJANA, 4. studenog 2011.(Hina) - Pitanje moguće prodaje većinskog paketa dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor u Sloveniji se poklapa s kampanjom pred parlamentarne izbore, a velika većina političara, uz načelno stajalište da o prodaji moraju odlučiti vlasnici, tvrdi kako "Agrokor nije dobar izbor", navodi u petak slovenski dnevni list "Dnevnik".

List donosi i izjave predsjednika vodećih stranaka o tome kako gledaju na neobvezujuću ponudu koju je Agrokor dao vlasnicima natpolovičnog paketa Mercatorovih dionica i što bi eventualno Agrokorovo preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog poduzeća značilo za tzv. slovenske nacionalne interese.

Predsjednik aktualne slovenske vlade i stranke Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je da je "zabrinut" vijestima o prodaji Mercatora. "Uz Mercator je vezan znatan dio slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije, a nisam uvjeren da je Agrokor starteški investitor koji na trgovačkim policama želi slovenske proizvode", kazao je Pahor govoreći o razlozima suzdržanosti.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, lider Slovenske demokratske stranke (SDS), rekao je u izjavi za "Dnevnik" da načelno imovinu državnih tvrtki treba prodati onima koji ponude najbolju cijenu i druge uvjete, ali da pri tome valja voditi računa o pravilima tržišnog natjecanja. "U tom se smislu kod Agrokora može pojaviti problem oko procjene slovenskog regulatora za tržišnu konkurenciju", rekao je Janša, podsjetivši na prisutne ocjene u Sloveniji kako bi Agrokorova maloprodajna mreža zajedno s Mercatorovom u većini država u regiji stekla preveliku prednost u tržišnoj utakmici s ostalim trgovačkim kompanijama jer bi njen udio u maloprodaji bio previsok u odnosu na konkurenciju.

Po mišljenju Zorana Jankovića, koji na parlamentarnim izborima nastupa sa svojom novom strankom Pozitivna Slovenija, a niz je godina bio direktor Mercatora, u ponudi Agrokora, koji je za dionicu Mercatora ponudio 221 euro, daleko više od ostalih, ima mnogo poslovne logike jer bi Agrokor spajanjem s Mercatorom iskoristio sinergijske učinke takvog povezivanja. To što Agrokor nudi 221 euro i premiranu cijenu koja je 50 posto viša od cijene dionice na burzi potpuno je shvatljivo, rekao je Janković. No, on je upozorio da bi kao nekadašnji direktor Mercatora radije imao obrnutu situaciju u kojoj bi Mercator kupovao Agrokorovu maloprodajnu mrežu Konzum.

Također je ustvrdio, aludirajući na Mercatorove teškoće s uspostavom odgovarajuće vlasničke strukture i neuspjele pokušaje "tajkunske" privatizacije Mercatora iz prethodnih godina, da je za sadašnje stanje kriv upravo bivši premijer Janez Janša podsjetivši da je Janšina vlada dionice državnih fondova SOD i KAD 2005. prodala holdingu Istrabenz i Pivovarni Laško (PL) koji su kasnije došli u velike financijske teškoće zbog poslovnih poteza svojih tadašnjih direktora, "tajkuna" Igora Bavčara i Boška Šrota kojima su banke kasnije morale zaplijeniti Mercatorove dionice jer njihove tvrtke nisu vraćale kredite.

Gregor Virant, koji po nekim predizbornim anketama sa svojom Građanskom listom ima čak i mogućnosti postati novi slovenski premijer, rekao je za "Dnevnik" da je prodaja Mercatora stvar njegovih vlasnika koji sami moraju odlučiti kad je vrijeme za prodaju i što je za njih prava cijena. "Cijena je najvažniji kriterij i kad svoju imovinu prodaje država jer najvišu cijenu obično ponudi onaj investitor koji u poduzeću što ga želi preuzeti vidi najveći razvojni potencijal", rekao je Virant. Državni regulatori imaju doduše mogućnost ne dopustiti neku koncentraciju i preuzimanje koje bi dovelo do monopola na tržištu, ali je to stvar regulatornih organa, a ne vlade, rekao je Virant koji tvrdi da se prodaja državne imovine treba spriječiti samo u "izuzetnim slučajevima", kad je dokazano da konkurent neku tvrtku želi preuzeti, a kao novi vlasnik bi na štetan način tu tvrtku vodio.

Suzdržanost prema mogućnosti Agrokorove kupnje dionica Mercatora pokazali su i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, koji strahuje od mogućnosti da Agrokor kao novi vlasnik Mercatora na njegov račun rješava "vlastite probleme", kao i predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič te predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji se pribojavaju da bi se u takvoj situaciji slabije plasirali proizvodi slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije i poljoprivrede. Predsjednica Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarina Kresal izjavila je pak kako smatra da je Mercator privatna tvrtka o čijoj se prodaji ne bi smjeli izjašnjavati političari nego samo njeni vlasnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙