FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija i Azerbajdžan u borbi za Vijeće sigurnosti UN-a

LJUBLJANA, 22. listopada 2011.(Hina) - Slovenija će nastaviti nadmetanje s Azerbajdžanom za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a iz skupine istočnoeuropskih država unatoč velikoj prednosti koju je u devetom krugu glasovanja u petak stekao Azerbajdžan, objavilo je u subotu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Iako je Azerbajdžanu u devetom krugu glasovanja uspio preokret, Slovenija će se nastaviti časno boriti", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar koji je svoj boravak u New Yorku produžio na ponedjeljak kad se očekuje deseti krug glasovanja.

Žbogar je ocijenio da je Azerbajdžan stekao prednost jer je za njega u zadnjem krugu glasovao velik broj islamskih država i jer su o glasovima odlučivali predstavnici država članica bez konzultacija s prijestolnicama, pa se radilo o "borbi Davida s Golijatom".

Slovenski diplomati najavljuju da će tijekom vikenda obaviti dodatne konzultacije sa zemljama članicama kako bi poduprle slovensku kandidaturu.

Za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a bili su kandidirani Slovenija, Azerbajdžan i Mađarska koja je ispala u prvom krugu glasovanja. U devetom je krugu Slovenija je dobila 77 glasova, a Azerbajdžan 36 glasova više, no još uvijek manje od potrebne dvije trećine glasova.

Slovenija je već bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a od 1998. do 2000. godine, a sada nastoji dobiti mjesto koje je protekle dvije godine zauzimala BiH.

Slovenski mediji u subotu navode svoje diplomatske izvore prema kojima je Azerbajdžan vodio "prljavu kampanju" kako slovenska kandidatura ne bi uspjela, pri čemu je isticao da slovenska vlada zbog prijevremenih izbora nema pune ovlasti, te da je u Vijeću sigurnosti već ionako više stalnih članica koje su dio Europske unije.

U Vijeće sigurnosti za 2012. i 2013. u petak su kao nestalne članice izabrane Pakistan, Maroko i Gvatemala. Za još dva slobodna mjesta - istočnoeuropsko i afričko - bore se Slovenija i Azerbajdžan, te Togo i Mauretanija.

U 193-članoj Općoj skupštini UN-a potrebno je dobiti potporu od najmanje 129 zemalja.

Vijeće sigurnosti ima pet stalnih članica s pravom veta, SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, i deset nestalnih članica bez prava veta koje se biraju glasovanjem u Općoj skupštini na dvogodišnji mandat. Svake se godine bira po pet novih članica Vijeća prema regionalnom ključu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙