FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ATENA - Grčki premijer George Papandreu nije ponudio ostavku, rekao je u četvrtak izvor iz njegova ureda. "Nema ostavke premijera. On će govoriti, kako je planirano, u parlamentu kasnije u četvrtak", rekao je izvor agenciji Reuters. "Nema ostavke vlade", dodao je izvor. Papandreu trenutno održava sastanak vlade nakon što je nekoliko zastupnika i članova vlade iz njegove stranke napalo njegove planove da održi referendum o financijskoj pomoći EU-a Grčkoj.

ATENA - Čelnik grčke konzervativne oporbe u četvrtak je pozvao na osnivanje prijelazne vlade koja bi vodila zemlju do izvanrednih izbora i dodao da bi sadašnji parlament trebao ratificirati prošlotjedni sporazum o europskoj pomoći Grčkoj. Antonis Samaras, čelnik Nove demokracije, rekao je da bi šesta tranša pomoći koja bi spasila Grčku trebala što biti dostupna što prije, i prije izbora. Po anketama, Samarasova bi stranka dobila najviše glasova da se sad održe izbori, a on kaže da ne odustaje od toga zahtjeva. "Tražim formiranje privremene, prijelazne vlade kojoj bi mandat bio isključivo hitno organiziranje izbora. A od ovog parlamenta tražim ratifikaciju paketa pomoći", kaže se u njegovu priopćenju. Vlada premijera Georgea Papandreua na rubu je pada u četvrtak. On je zatražio referendum o paketu pomoći što je izazvalo pobunu u njegovoj stranci i pojačalo strahovanja da će Grčka morati izaći iz eurozone.

BRUXELLES - Izlazak iz eurozone, po sadašnjim odredbama Ugovora, nije moguć bez izlaska iz Europske unije, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Karolina Kottova. "Ugovor ne predviđa mogućnost izlaska iz eurozone bez izlaska iz Europske unije. Takvo je trenutačno stanje", izjavila je glasnogovornica Kottova. Pitanje izlaska iz eurozone pojavilo se nakon što je Grčka objavila da će organizirati referendum o najnovijem paketu pomoći koji je teškom mukom dogovoren na summitu eurozone 26. i 27. listopada. U Europskoj komisiji u četvtrak nisu htjeli govoriti o konkretnim pojedinostima o slučaju Grčke, ističući da se o tome upravo vode razgovori u Cannesu, gdje se održava summit skupine G20, koja okuplja najveća svjetska gospodarstva. "Mjesto Grčke je u eurozoni i zaključeni su sporazumi kako bi tamo i dalje bila", rekla je Kottova, dodajući da se u Cannesu "održavaju razgovori na najvišoj razini". Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu krajem 2009. godine, predviđa mogućnost izlaska iz Europske unije, dok se izlazak iz eurozone ne spominje.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da njegova zemlja neće uplatiti svoj udio u šestoj tranši lani dogovorene solidarne pomoći prezaduženoj Grčkoj u okviru eurozone bez odgovarajućih objašnjenja o referendumu što ga je najavila grčka vlada. Pahor je na redovnoj konferenciji za novinare nakon sjednice vlade rekao da je "negativno iznenađen" odlukom grčke vlade da održi referendum o mjerama stabilizacije grčkih javnih financija i europskoj pomoći Grčkoj, te da su jednako tako iznenađeni i drugi šefovi država i vlada u Europskoj uniji i zemljama eurozone. "Slovenija je rezervirana glede isplate šeste tranše pomoći Grčkoj", rekao je u svezi s najavljenim grčkim referendumom. Dodao je da će takvo stajalište na sastanku ministara financija država članica Europske unije početkom idućeg tjedna zastupati i slovenski ministar financija Franci Križanič. Ne bude li Grčka na tom sastanku dala zadovoljavajuća objašnjenja u pogledu referenduma, upitna je uplata šeste tranše pomoći Grčkoj, najavio je Pahor.

U okviru pomoći prezaduženoj Grčkoj Slovenija bi inače u šestoj tranši toj državi morala isplatiti, u skladu s lanjskim dogovorom, novih 26 milijuna eura nakon što je do sada u taj fond već uplatila 233 milijuna eura.

CANNES - Talijanski premijer Silvio Berlusconi sazvat će glasovanje o povjerenju kako bi se prihvatile nove gospodarske mjere dogovorene u njegovoj vladi, rekao je Berlusconi svojim europskim partnerima na skupu G20 u Francuskoj u četvrtak. Izvor iz talijanske vlade je Reutersu rekao da je Berlusconi uvjerio svoje partnere u Cannesu da će reforme, koje trebaju pojačati rast i smanjiti golemi talijanski javni dug, ubrzo postati zakon. Berlusconi je partnerima rekao da će glasovanje o povjerenju biti održano za 10 do 15 dana te obećao i da će brzo započeti razgovore sa sindikatima o reformama tržišta rada, dodao je izvor.

RIM - Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige koja je partner u talijanskoj koalicijskoj vladi, u četvrtak je izjavio da je skloniji prijevremenim izbroima nego sastavljanju tehnokratske vlade koja bi se trebala suočiti s gospodarskom krizom. Bossi je s novinarima razgovarao nakon sastanka s predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji prikuplja mišljenja o najboljem putu za suočavanje s krizom. Vjeruje se da premijer Silvio Berlusconi i njegov ključni saveznik Bossi žele održati uzdrmanu vladu do Božića i onda ići na prijevremene izbore u proljeće. Napolitano je odvojeno glede svojih konzultacija rekao da su glavne talijanske stranke svjesne težine problema s kojim se treba žurno suočiti i potrebe dosljednih napora za poticanje gospodarskog rasta i smanjenja golemog javnog duga. Napolitano je, međutim, rekao da dok oporba želi vladu nacionalnog jedinstva Berlusconijeva koalicija vjeruje da nema alternative sadašnjoj vladi. Premijer Berlusconi izložen je sve većim pritiscima da odstupi s položaja a u četvrtak su šestorica odmetnutih parlamentarnih zastupnika njegove stranke zatražila sastavljanje nove vlade. Berlusconi je odbio pozive da odstupi s položaja i prepusti vlast prijelaznoj vladi rekavši da je alternativa održavanje novih izbora što bi, ustvrdio je, bilo neodgovorno dok se kriza nastavlja.

ZAGREB/DAMASK - Sedam je osoba ubijeno u borbenom djelovanju sirijskih tenkova u četvrtak, dan pošto je vlada pristala povući vojsku s ulica prema mirovnome planu Arapske lige, no dok svijet taj dogovor pozdravlja, sirijska oporba u obećanja predsjednika Bašara al-Asada ne vjeruje. Prosvjednici su noću na četvrtak slavili donošenje mirovnog plana Arapske like, u ujutro su tenkovi pucali na prosvjednike u Homsu unatoč tomu što je Damask "bezrezervno" prihvatio plan izlaska iz krize i obvezao se prekinuti nasilno gušenje pokreta otpora koji od ožujka traže ostavku al-Asada. Sedam je civila ubijeno u nekoliko četvrti u Homsu "gdje se još čuje djelovanje teških strojnica", objavio je nove podatke Sirijski opservatorij za ljudska prava koji je ranije izvijestio o tri žrtve. Arapska liga objavila je u srijedu da je službeni Damask odobrio njezin plan za otvaranjem dijaloga s oporbom, povlačenjem vojske iz gradova i puštanjem političkih zatvorenika. Tvrdeći da se bori protiv islamističkih militanata i naoružanih bandi al-Asad vojnom silom guši prosvjede potaknute pobunama diljem arapskog svijeta i UN procjenjuje da je dosad ubijeno više od 3.000 ljudi. Sjedinjene Države ponovile su al-Asadu poziv da odstupi s dužnosti i u srijedu navečer kada je pak Arapska liga izrazila zadovoljstvo prihaćanjem njezina plana, a u četvrtak ga je i Kina pozdravila.

BEOGRAD - Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek u četvrtak je u Beogradu, nakon sastanka s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, izrazio uvjerenost u budućnost Srbije kao članice Europske unije (EU) te istodobno ukazao na potrebu unaprjeđenja odnosa između Srbije i Kosova. Buzek je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicom srbijanskog parlamenta izjavio kako EU, kao posrednik u dijalogu Srbije i Kosova, želi poboljšati situaciju, dodavši kako je u pregovaračkom procesu najvažnije povjerenje među stranama te da je potrebno nastaviti s razgovorom u interesu obiju strana i, prije svega, građana Srbije i građana Kosova. "Kad razmišljamo o Srbiji, mi istodobno razmišljamo o čitavoj balkanskoj regiji. Veoma je važno istaknuti da smo uvjereni u budućnost Srbije u EU. Idući su koraci sasvim jasni – za nekoliko tjedana status kandidata, a za nekoliko mjeseci početak pregovora – ali EU očekuje samo jedno – unaprjeđenje vaših odnosa s Kosovom. Konkretne odluke i konkretne korake", istaknuo je Buzek. Unija, kako je rekao, ne očekuje da Srbija na putu prema EU za samo nekoliko mjeseci ispuni sve uvjete. "Puno je toga potrebno Srbiji u ovom trenutku, ali zato smo mi ovdje i želimo vam pružiti pomoć. Mi vas u EU čekamo, realno je i mi hoćemo da se Srbija pridruži EU, potrebni ste nam i to je ono što želim uputiti s europske strane da bih još jednom naglasio povjerenje i kredibilitet u EU", poručio je Buzek. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je kako se s Buzekom složila da je dijalog između Beograda i Prištine, kao i potpora tom dijalogu, jedini put za izlaz iz sadašnjih problema.

PEKING - Jedna se tibetanska redovnica spalila u četvrtak na jugozapadu Kine, objavila je novinska agencija Xinhua. Riječ je o jedanaestom ovogodišnjem samospaljivanju Tibetanaca u regiji koja je postala središte otpora strogom kineskom nadzoru. Qiu Xiang, 35-godišnja redovnica spalila se na raskrižju u okrugu Dawuu u pokrajini Ganziju. Tu pokrajinu u Sečuanu Tibetanci zovu Kandze. Redovnica je bila iz sela Tongfoshana, objavila je Hinhua. U vijesti se kaže kako još nije jasno zašto se ubila, a lokalne su vlasti pokrenule istragu. Prošli se tjedan u Ganziju benzinom polio i spalio jedan redovnik. Većina stanovnika Ganzija i susjedne Abe u kojoj je bilo osam samospaljivanja, Tibetanci su i stočari, a mnogi se smatraju pripadnicima šire tibetanske regije koja obuhvaća službenu autonomnu regiju Tibeta i druga gorska područja kineskog zapada. Kina Tibeton vlada čeličnom šakom otkad su komunističke snage ušle u tu regiju 1950. Devet godina poslije i nakon neuspjela ustanka protiv kineske vlasti, iz zemlje je pobjegao i tibetanski duhovni vođa Dalaj lama.

SARAJEVO - Predstavnici vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nizozemskog naftnog giganta Shell potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju, koji bi trebao označiti početak istraživanja mogućih nalazišta nafte na području toga bosanskohercegovačkog entiteta. Memorandumom, na koji su potpise stavili predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić i voditelj Shellova odjela za istraživanje i strategiju Marcus Antonini, predviđena je izrada digitaliziranih geoloških i geofizičkih prikaza podataka o potencijalnim nalazištima nafte kao i strukturalna rekonstrukcija tektonskog vijenca Dinarida. Rezultati ranijih istraživanja provedenih u BiH u drugoj polovici 20. stoljeća ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i plina u BiH, priooćila je federalna vlada u Sarajevu. Vlada FBiH obvezala se učiniti Shell-u dostupnim podatke o potencijalmim nalazištima nafte i plina kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i tvrtka Energoinvest. Shell bi, s druge strane, trebao osigurati vrlo precizan uvid u stanje rezervi plina, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području FBiH. Nakon što Shell utvrdi koliko i gdje ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza, prve istraživačke bušotine u FBiH se mogu očekivati u 2013., a eksploatacija početkom 2015. Istodobno je potraga za potencijalnim nalazištima nafte i plina počela i na teritoriju Republike Srpske. Tvrtka "Jadran-naftagas" na temelju ugovora s entitetskom vladom angažirala je ruske stručnjake koji su u četvrtak počeli provoditi seizmička istraživanje na području Bosanske posavine.

SARAJEVO - Trojica stanovnika Bihaća krenula su u četvrtak pješice iz Bihaća prema Vukovaru, kako bi na taj način iskazali poštovanje prema gradu koji je postao simbolom hrvatskog otpora velikosrpskoj agresiji, izvjestili su mediji u Bosni i Hercegovini. Inicijator ovog pohoda je Jasmin Kličić, koji je do sada pješice pohodio mjesta u BiH poput Srebrenice odajući na taj način nedužnim žrtvama ratnih stradanja. Na putu prema Vukovaru pridruili su mu se sugrađani Ivan Živković i Asmir Nuhagić. Njih su na poslaku ispratili brojni građani Bihaća, uključujući općinskog načelnika Albina Muslića te članovi vlade Unsko-sanske županije koja je i novčano pomogla ovu inicijativu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙