FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena humanitarna akcija "Mine se tiču i mene"

OSIJEK,3. studeni, 2011.(Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku danas je predstavljen početak humanitarne akcije "Mine se tiču i mene", koju su pokrenule INA i Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske "Hrvatska bez mina".

Cilj je akcije prikupljanje novca za pomoć u uklanjanju opasnih zaostalih minsko-eksplozivinih sredstava, poduka stanovništva i pomoć žrtvama mina, rekla je upraviteljica te zaklade Đurđa Adlešič na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj nakon Domovinskog rata još nije razminirano 775 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora u 12 županija, istaknula je Adlešič i dodala kako su mine i neeksplodirana ubojita sredstva velik problem za gospodarstvo, razvoj ekološke proizvodnje hrane i ostale djelatnosti. Od mina još nisu očišćene velike poljoprivredne površine, šume i dijelovi obala rijeka, podsjetila je i upozorila da su do sada od mina smrtno stradale 504 i teško ranjeno 1945 osoba.

Ina je ove godine Zakladi "Hrvatska bez mina" već darovala 500.000 kuna za troškove humanitarnog razminiranja minski sumnjiva prostora u središnjem dijelu Vukovarsko-srijemske županije, u Starim Jankovcima, rekla je Adlešič.

Predsjednik Inine uprave Zoltan Adott istaknuo je kako "sudjelovanjem u protuminskom djelovanju žele pridonijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina te podignuti svijest javnosti o opasnost od mina". Rekao je kako uistinu treba shvatiti da se "mine tiču i mene", odnosno svakoga od nas.

U osječkom HNK večeras će se svečanom izvedbom predstave Verdijeva "Nabucca" označiti početak humanitarne akcije koja će trajati do 31. prosinca.

Redatelj Petar Selem kazao je kako večerašnji "operni spektakl nadilazi kazališnu predstavu jer je glazba utkana u poruku da se ljepota umjetnosti ugrađuje u sigurnost ljudi i predivnoga slavonskog prostora, ali i cijele Hrvatske" .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙