FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako su rezultati istraživanja javnoga mijenja trenutačno nepovoljni za HDZ zbog odlučnosti stranke u borbi protiv kriminala i korupcije, ali i da bi rezultati izbora mogli iznenaditi mnoge koji "danas likuju". Komentirajući nepovoljne ankete, rekla je da se HDZ našao u "ovoj teškoj situaciji upravo zato što je otvorio vrata borbi protiv korupcije", ali i da je u protekla dva desetljeća pokazao da je najjači kada je najteže. Premijerka je danas nakon polaganja vijenaca na Mirogoju ponovila kako je HDZ stranka koja je imala hrabrosti i snage za borbu protiv korupcije i kriminala, koje, istaknula je, moraju ići i dalje "da se vidi što je bilo u svim drugim političkim opcijama i kod svakog pojedinca ako se ogriješio o zakone". U toj borbi protiv kriminala i korupcije, poručila je, stranka neće odustati, već će biti još hrabrija i odlučnija. Kosor je sigurna da će građani to prepoznati i na skorašnjim izborima, te da bi "oni koji danas likuju, mogli biti prilično zamišljeni 5. prosinca". Mnogi nastoje, dodala je, da izbori završe prije izbora te nastavila kako "nijedna informacija o tome da je bilo kriminala posvuda zapravo ne dospije do onih koji bi po tome trebali postupati". "Mi to nećemo dozvoliti, bit ćemo još hrabriji i uporniji, to vas uvjeravam", poručila je premijerka članovima, biračima i simpatizerima HDZ-a.

VUKOVAR

Vukovarska groblja od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji na današnji blagdan Svih svetih te uoči Dušnog dana, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlima te u Domovinskom ratu ubijenim ili poginulim članovima obitelji, rodbine i prijateljima. Posebice velik broj Vukovaraca pohodi Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su pokopani hrvatski branitelji i civili ubijeni i poginuli u Domovinskom ratu, te umrli branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji. Članovi obitelji, rodbine i prijatelji žrtava pale brojne svijeće i polažu cvijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika, civila i medicinskog osoblja odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice, nakon što je dan ranije slomljena obrana Vukovara i u grad ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

ZAGREB

Ribarski brod „Golub“ potonuo je noćas u 1,40 sati oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Pule nakon što ga je udario brod „Joerg N“ malteške zastave, no posada je spašena, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na 22,5 metarskoj ribarici se u trenutku nezgode nalazilo osam članova posade koji su se spasili ukrcajem u dvije pomoćne brodice i nakon sat vremena u šoku i malo pothlađeni doplovili do luke Veruda u Puli, gdje im je pružena medicinska pomoć. U toku dana u prostorijama Lučke kapetanije Pula saslušat će se vlasnik tj. zapovjednik broda Rade Palaškov (1944.) iz Labina. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru je putem županijskog centra 112 noćas spojena sa zapovjednikom ribarice, luke upisa Zadar, koji je prijavio sudar s nepoznatim brodom. Ribarica „Golub“ je u tom trenutku ribarila kada ju je udario narančasti brod koji je bez zaustavljanja produžio plovidbu. Uvidom u bazu podataka na radaru ustanovljeno je da se radi o 90-metarskom brodu „Joerg N“. Nacionalna središnjica je kontaktirala brod te da mu dala nalog da proslijedi prema luci Rijeka. O događaju je izvještena Pomorska policija i Lučka kapetanija u Rijeci te je dogovoreno da će po dolasku broda u luku Rijeka biti izvršen inspekcijski pregled. Na ribarici je bilo oko 400 litara dizel goriva, a velika plivajuća mreža bila je složena na sredini palube te postoji mogućnost da ispliva i prijeti sigurnosti plovidbe. Stoga je Lučka kapetanija Pula obavijestila putem obalne radio postaje Rijeka radio lokalne ribare da posebno obrate pozornost na moguće istjecanje nafte i plutajuće ostatke ribarskog alata s potonule ribarice.

OSIJEK

U eksploziji ručne bombe koja se jučer dogodila u osječkom prigradskom naselju Tenji, nije bilo ozlijeđenih osoba, a policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv zasad nepoznate osobe koja je odbacila tu eksplozivnu napravu, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Policija poziva građane koji posjeduju eksplozivna sredstva da putem telefona 192 zovu policiju koja će preuzeti takva sredstva. Također, podsjeća kako u slučaju dragovoljne predaje bombi ili drugih eksplozivnih sredstava građani ne podliježu kaznenoj ili prekršajnoj odgovornosti. Ručnu bombu M-75 aktivirao je jučer ujutro radni stroj prilikom čišćenja kanala u Vlačićevoj ulici u Tenji, a 30-godišnji radnik, s područja Vukovarsko-srijemske županije, koji je upravljao strojem, nije ozlijeđen. Oštećen je radni stroj u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Vinkovcima, a šteta iznosi više tisuća kuna. Protiv nepoznate osobe, koja je odbacila ručnu bombu u kanal, slijedi kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života ili imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Policija je izvijestila kako su jučer na još dva mjesta u odvodnom kanalu u blizini belomanastirskog prigradskog naselja Šećerana te na polju kod Punitovaca građani pronašli dvije odbačene ručne bombe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙