FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas Odluku o raspuštanju kojom je zaključen rad šestog saziva parlamenta, a na temelju koje Predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore za sastav novog parlamenta, koje je vladajuća koalicija najavila za 4. prosinca ove godine. Za Odluku o raspuštanju glasovalo je 135 zastupnika, jedan je bio suzdržan (HDZ-ovac Dragan Vukić), te jedan protiv (manjinski zastupnik Nazif Memedi). Prijedlog Odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora podnijeli su vladajući klubovi HDZ-a, HSS-a, SDSS-a, nacionalnih manjina te nezavisnih zastupnika. Ustav propisuje da se zastupnici u Hrvatski sabor biraju na mandat od četiri godine, te da se se izbori za novi saziv parlamenta održavaju najkasnije u roku 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora. S obzirom da su izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora najavljeni za 4. prosinca ove godine, Odbor je predložio, a Sabor danas i izglasao odluku o svom raspuštanju koja na snagu stupa danom donošenja. Raspuštanjem Sabora, prema odredbama saborskog Poslovnika, mandat zastupnicima se nastavlja, a prestaje danom konstituiranja novoga saziva. Nakon raspuštanja Sabora, predsjednik države donosi odluku o raspisivanju izbora za sastav novoga parlamenta. Nakon što predsjednik raspiše izbore počinje teći rok od 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mora proteći najmanje 30 dana, u okviru kojih se održava i službena predizborna kampanja.

ZAGREB

Šesti saziv Hrvatskog sabora izglasao je danas svoje posljednje odluke, među kojima je i Odluka o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. Kako će se krajem godine održati parlamentarni izbori pa neće biti moguće donijeti državni proračun u uobičajenom i redovnom procesu, Vlada je predložila, a Sabor danas izglasao odluku o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. Odlukom, koju su zastupnici izglasali sa 132 glasa za i dva suzdržana, predlažu se rashodi u prvom tromjesečju u iznosu 27,3 milijarde kuna, a ukupni se prihodi očekuju na razini od 25,17 milijardi kuna. To znači da će u prvom kvartalu iduće godine prihodi biti za oko 2,12 milijardi kuna manji od ukupnih rashoda. Za tu odluku glasovali su i zastupnici iz Kukuriku koalicije, koji su se nakon nekoliko tjedana bojkota danas vratili u sabornicu, no, iako su činili kvorum, nisu glasali za ostale zakonske i druge prijedloge, pa je o ostalim točkama glasovalo točno 77 zastupnika, koliko je i potrebno za kvorum. Sabor je, ipak i uz potporu oporbenih zastupnika, donio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda (UN) tijekom 2012. i 2013., a riječ je o sedam operacija, među kojima je jedna nova - u Južnom Sudanu. Sabor je uz ostalo izglasao dopune Zakona o vodama, donio Zakon o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf, s EU propisima uskladio Zakon o hrvatskom državljanstvu, izglasao Zakon o umjetničkom obrazovanju i dr. Saborskom je odlukom Gordana Lukač Koritnik razriješena dužnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a na tu je dužnost imenovana Višnja Ljubičić.

VARAŽDIN

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Varaždinu izjavio da će parlamentarne izbore raspisati kroz nekoliko dana, vjerojatno u ponedjeljak. Na upit novinara kada će raspisati izbore za Hrvatski sabor, predsjednik Josipović je odgovorio da će u skladu s Ustavom i zakonom to učiniti koji dan nakon raspuštanja Sabora, vjerojatno u ponedjeljak. Nije želio dati svoju ocjenu rada Sabora u ovom mandatu. „Ne bih ja ocjenjivao Sabor. Sabor je najviše tijelo vlasti i nije primjereno da ja ocjenjujem Sabor“, rekao je predsjednik Josipović novinarima za posjeta varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

ZAGREB

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je u priopćenju podsjetilo sve parlamentarne političke stranke da, u skladu sa zakonom, imaju mogućnost predložiti članove Etičkog povjerenstva. U priopćenju stoji da Ustavni sud imenuje članove Etičkog povjerenstva iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. Kako Ustavni sud imenuje članove Etičkog povjerenstva na temelju zaprimljenih prijedloga nužno je prijedloge za imenovanje članova tog povjerenstva uputiti Ustavnom sudu, podsjeća u priopćenju predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Izborni etički kodeks prvi je put donesen za provođenje parlamentarnih izbora 2000. godine i odnosi se samo na izbore za zastupnike u Hrvatski sabor. Tada je, naime, prvi put imenovano Etičko povjerenstvo kao nadstranačko tijelo sastavljeno od istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. Predsjednik Etičkog povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok ostale članove, na prijedlog parlamentarnih stranaka, a sukladno stranačkom sastavu Sabora, imenuje Ustavni sud Republike Hrvatske. Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Etički kodeks svaki put nakon objave odluke o raspisivanju izbora, a prije početka izborne promidžbe.

ZAGREB

Bivši premijer Ivo Sanader pregledan je danas u Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb gdje će biti zadržan do sutra, doznaje se od predstojnika klinike Davora Miličića. "Ivo Sanader je pregledan i svakako će ostati u bolnici do sutra, a onda ćemo se s nadležnim institucijama vidjeti kako nastaviti liječenje koje mu je potrebno zbog srčanih problema", izjavio je dr. Miličić. Nije želio detaljnije govoriti o Sanaderovu zdravstvenom stanju, rekavši da prije toga o tome mora zatražiti pacijentovo dopuštenje. Sanader je u KBC Zagreb odveden odmah nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je sudac uvažio mišljenje vještaka da je bivši premijer trenutno nesposoban za suđenje jer ima zdravstvenih tegoba. Protiv Sanadera je danas trebalo početi suđenje zbog ratnog profiterstva, to jest USKOK-ove optužbe da je sredinom 90-ih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

ZAGREB

Predsjednica vlade Jadranka Kosor danas je na svečanosti obilježavanja 40 godina djelovanja Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) istaknula kako je način na koji se na različitim razinama vlasti odnosimo prema potrebama i problemima osoba s invaliditetom "mjerilo našeg dostojanstva". Čestitavši SOIH-u na 40 godina predanog rada, premijerka Kosor rekla je kako bi iznimno važno bilo donijeti zakon o udrugama osoba s invaliditetom te zakon o inkluzivnom dodatku. "Rat i posljedice agresije na Hrvatsku dodatno su osvijestili mnoge što treba činiti u potpori ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom", kazala je Kosor. Predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš istaknuo je kako ta zajednica okuplja 13 velikih saveza koji se svakodnevno bore za rješavanje problema 530.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Predsjednik SOIH-a je premijerki Kosor uručio Zlatnu plaketu za izuzetan doprinos ostvarivanju strateških ciljeva za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

ŠIBENIK

Nositelj liste HSLS-a za IX. predizbornu jedinicu Dražen Budiša izjavio je danas u Šibeniku kako se svaka stranka i pojedinac moraju suočiti s novim okolnostima funkcioniranja pravne države, što, napomenuo je, nije bila karakteristika ovog tužiteljstva u cijelom proteklom razdoblju. U izjavi novinarima nakon druženja s građanima u Šibeniku, Budiša nije želio nagađati o tome je li predizborno vrijeme namjerno odabrano za početak istrage protiv HDZ-a. Dodao je kako pod sadašnjim okolnostima HDZ na izborima 'ulazi u ring u startu s dvije razbijene arkade', te je napomenuo da se svatko mora suočiti s posljedicama svoga djelovanja. Budiša nije želio prejudicirati ničiju odgovornost, no izrazio je nadu da je ovo početak kraja obračuna s onom politikom koja je izgubila svoj smisao služenja javnom dobru. Bila je to politika zgrtanja bogatstva, zlouporabe institucija hrvatske države i patriotizma, kazao je. Nositelj liste HSLS-a za IX. izbornu jedinicu Dražen Budiša danas je ukratko i predstavio program te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovarajući danas na novinarski upit o kandidaturi na parlamentarnim izborima najavio da će idućih dana predstaviti program, nositelja i kandidate na listama to dodao da će se sve znati na vrijeme. "Hoće li netko od pojedinaca iz etabliranih političkih stranaka ili neovisnih pojedinaca biti na neovisnoj listi 'Stijena' Milana Bandića znat će se na vrijeme", izjavio je Bandić novinarima nakon obilaska središta zagrebačke Zimske službe na Žitnjaku. Nije želio precizirati izlazi li na izbore u svim izbornim jedinicama, ponovivši da će se sve znati na vrijeme i poručio novinarima da treba biti strpljiv. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon današnjeg obilaska središnje baze zagrebačke Zimske službe uoči početka sezone izjavio je kako je sve spremno za čišćenje snijega, ali da se nada kako će ga u gradu biti što manje, osim na Sljemenu da bude na vrijeme za utrke Svjetskog skijaškog kupa.

ZAGREB

Zagrebačka nezavisna lista (ZNL) na čelu s Tatjanom Holjevac kandidirat će se na predstojećim parlamentarnim izborima u 1. i 7. izbornoj jedinici, najavljeno je danas na konferenciji za novinare ZNL-a. ZNL će istaknuti kandidaturu u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba, kao i u 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba. Slogan ZNL je "Odgovorni vama" jer želimo biti izravno odgovorni građanima Zagreba i poručiti im da smo mi oni koji zastupaju njihove interese i bore se za rješavanje problema Zagreba, kazala je predsjednica ZNL-a Tatjana Holjevac. Glavne teme kojima će se nezavisna lista baviti su povećanje proizvodnje u Zagrebu, kao pokretaču cijele Hrvatske, pri čemu se poseban naglasak stavlja na primjenu novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, kao i rješavanje birokratskih barijera koji to koče.

ZAGREB/VARAŽDIN

Protiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je optužnica zbog sklapanja štetnog ugovora s gradskom tvrtkom "Parkovi", čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo. Budući je Čehok i saborski zastupnik, državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskoga sabora odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, no Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije danas skupilo kvorum pa o tom zahtjevu nije niti odlučivalo, nakon čega se Čehok našao u sabornici i glasao za raspuštanje sabora. Optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, koje Čehoka tereti da je oštetio grad za 4,46 milijuna kuna jer je u ožujku 2006. kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog poglavarstva na poticaj Ptičeka s njim sklopio ugovor o zamjeni nekretnina za koji je znao da je štetan i kojim je gradu učinjena šteta velikih razmjera. Tim ugovorom grad je "Parkovima" predao u vlasništvo nekretnine vrijedne 4,46 milijuna kuna, a gradska tvrtka zauzvrat se odrekla zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama varaždinskoga Općinskog suda dopuštajući i upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist grada.

OSIJEK

Projekt izgradnje tvornice biogoriva etanola američkog investitora ICM u Osijeku, dobio je potrebnu dokumentaciju, izvijestio je danas predsjednik osječkoga HDZ-a Tugomir Kuduz, opovrgavajući nagađanja čelnika osječke gradske vlasti iz redova HDSSB-a kako taj projekt neće biti završen do 2018. godine. Na konferenciji za novinare Kuduz je rekao kako je projekt američke tvrtke ICM Inc. investitora buduće tvornice biogoriva etanola u Osijeku vrijedan 110 milijuna eura, dobio građevinsku dozvolu koja je jedino nedostajala te da gradnja počinje idućeg mjeseca s rokom završetka od 13 mjeseci. Ocijenio je da će taj projekt sigurno biti dovršen ranije nego izgradnja još jednog mosta preko Drave u Osijeku, kojeg planira osječka gradska vlast.

KARLOVAC

Karlovačka Gimnazija predstavila je danas projekt "Europa u mojoj školi" gostima iz Hrvatske i Europske unije - potpredsjedniku Vlade RH Božidaru Pankretiću, županu Ivanu Vučiću i gradonačelniku Damiru Jeliću te predstavnicima deset zemalja EU. Pankretić je čestitao Gimnaziji, zahvalio diplomatskom zboru u Zagrebu na pomoći učenicima te istaknuo da će skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju najviše značiti mladim generacijama, a "o nama samima ovisit će koje ćemo mogućnosti znati iskoristiti i koliko će nam Europska unija značiti". Učenici i nastavnici zajedno su osmislili kako najbolje predstaviti svih 27 zemalja članica Europske unije. Tako je 27 školskih prostorija predstavljalo po jednu zemlju uz mnoštvo poučnih, povijesnih i drugih zanimljivosti. U "zemlji" - sadašnjoj predsjedateljici Poljskoj učenici su plesali poljski narodni ples, u "Slovačkoj" su gledali Pata i Mata (crtani film), u "Belgiji" štrumfove i Poirota te slušali tehno-glazbu, u "Njemačkoj" se danas nekoliko puta rušio Berlinski zid, a Angela Merkel dijelila je eure oprosta. S tim se razlogom u učionici "Grčke" plesao sirtaki i svi su bili veseli, a veselo je bilo i u učionici Austrije, gdje je Pankretić otplesao bečki valcer.

PULA

Nagrada "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja, po odluci povjerenstva s Miloradom Stojevićem na čelu, pripala je jednom od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih esejista Marku Pogačaru za knjigu "Atlas glasova". Pogačarova knjiga podijeljena je u nekoliko poglavlja i može se čitati "iz svih smjerova". Autor knjige, koju su kritičari ocijenili iznimnom, promišlja teme suvremenog života pišući u formi između kolumne i eseja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙