FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slabi makroekonomski pokazatelji navode na oprez

ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas u blagom minusu, jer slabi domaći makroekonomski pokazatelji navode ulagače na oprez, a u fokusu ulagača su dionice kompanija koje su izvijestile o poslovnim rezultatima.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku od 0,12 posto, na 1.846 bodova, a Crobex10 za 0,03 posto, na 1.012 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 15,6 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Investitori na domaćem tržištu i dalje su na oprezu. Makroekonomski pokazatelji nisu ohrabrujući, a investitori su suzdržani i zbog približavanja parlamentarnih izbora“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu pala za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, više nego što se očekivalo, što je posljedica nejake domaće potrošnje i slabljenja inozemne potražnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u rujnu industrija oslabila za 1,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

DZS je danas objavio i da je u rujnu broj zaposlenih pao za otprilike 15.500 osoba, ili 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 1,408 milijuna.

To je veći pad zaposlenosti nego što se očekivalo, s obzirom da su makroekonomisti u anketi Hine procjenjivali da je u rujnu, zbog završetka turističke sezone, broj zaposlenih pao za 11.000.

Sezona financijskih izvješća u punome je jeku. HT je jutros izvijestio da je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 1,483 milijarde kuna, što je na razini istog lansjkog razdoblja.

Ukupni prihod kompanije dosegnuo je 6,092 milijarde kuna, što je 3,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

„Poslovni rezultati HT-a blago su iznad naših očekivanja“, navodi Balgač.

Dionicom HT-a ostvaren je dosad najveći promet, 5,7 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 249 kuna.

Znatnije je, oko 2 posto, poskupila dionica Petrokemije, uz promet nešto veći od milijun kuna.

Iz te kompanije izvijestili su da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena dobit u poslovanju od 114 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju 2010. godine zabilježen gubitak od 126 milijuna.

Uz nešto veći promet nego što je uobičajeno, cijena dionice Podravke stagnira na 256 kuna, premda je ta kompanija danas objavila da joj je u prvih 9 mjeseci dobit porasla za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 100 milijuna kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙