FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blagi rast Crobexa, fokus na dionici HT-a

ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Uz blagi rast indeksa, današnjim trgovanjem na Zagrebačkoj burzi dominira dionica HT-a, koja je u nešto većem fokusu investitora zbog najave ukidanja naknade za usluge u pokretnim telekom mrežama.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,56 posto, na 1.833 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 1.009 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak u ovo doba.

„Dio optimizma sa svjetskih tržišta prelijeva se i na domaću burzu, tako da su Crobexi danas u blago pozitivnom teritoriju. Trgovanjem dominira dionica HT-a, koja je u fokusu investitora zbog Vladina prijedloga ukidanja naknade za usluge u pokretnim telekom mrežama“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 2,9 milijuna kuna prometa, uz skok cijene za 1,12 posto, na 249 kuna.

Vlada je uputila Saboru prijedlog da telekom operateri od početka iduće godine više ne plaćaju naknadu od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, što će pozitivno utjecati na neto dobit telekom operatera.

Po visini prometa slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 775.000 kuna. Cijena joj je porasla 0,14 posto, na 1.055 kuna.

Većina cijena dionica najlikvidnijih izdanja ostvaruje dobitke, pri čemu se izdvaja dionica Dom Holdinga, sa skokom cijene za 5,29 posto. Znatnije je porasla i cijena dionice Belja, za 2,87 posto.

Na europskim burzama cijene dionica danas su porasle, nastavljajući oporavak koji je ušao već u treći tjedan zahvaljujući nadi ulagača da će europski lideri uskoro usuglasiti rješenja za dužničku krizu.

Pariški CAC, londonski Fts i frankfurtski DAX trenutno su u plusu između 0,52 i 1,04 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙