FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, nevelika likvidnost

ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, jer zbog niske likvidnosti tržište nema snage pratiti kretanja na svjetskim burzama, na kojima cijene dionica rastu, zahvaljujući nadi da će uskoro biti usuglašena rješenja za suzbijanje europske dužničke krize.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je pao 1,24 posto, na 1.803 boda, a Crobex10 1,38 posto, na 997 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,3 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju indeksa, jer nema važnijih poslovnih vijesti, a kada ih i ima, tržište ne reagira znatnije na njih. Jučer smo vidjeli znatniju prodaju na početku trgovanja, no tijekom dana likvidnost se smanjila, a tržište stabiliziralo. Danas očekujem mirnije trgovanje“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, tržišni sudionici iščekuju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija, koja će se intenzivirati krajem idućega tjedna.

U međuvremenu, ulagači pažljivo prate zbivanja na svjetskim tržištima. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, no tek u posljednjem satu trgovanja, nakon što je britanski Guardian objavio da su Francuska i Njemačka, kao dio plana za suzbijanje dužničke krize, dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) na 2.000 milijardi eura.

Dow Jones indeks porastao je 1,5 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle, no znatno manje nego na Wall Streetu, zbog sumnji da će na summitu Europske unije predstojećeg vikenda biti predloženo povećanje EFSF-a, jer je Reutersu neimenovani visoki dužnosnik eurozone demantirao da je bilo riječi o tome.

Limitirajuće je na rast cijena dionica djelovala i odluka agencije Moody's o smanjenju kreditnog rejtinga Španjolskoj za dva stupnja jer visoka razina zaduženosti bankarskog i korporativnog sektora čini tu zemlju ranjivom.

„Zasad nema naznaka u kojem će smjeru dalje krenuti svjetska tržišta dionica. Mnogo je nesigurnosti, pogotovo u Europi, pa se europski burzovni indeksi kreću u uskom rasponu. Na Wall Streetu je kretanje cijena nešto volatilnije, pod utjecajem kvartalnih financijskih izvješća kompanija“, ističe Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙