FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je otkazalo odobrenje sedmomjesečne NATO-ove operacije u Libiji koja je pridonijela svrgnuću i ubojstvu libijskoga čelnika Moamera Gadafija. Vijeće je jednoglasno odobrilo rezoluciju kojom se prekida UN-ov mandat kojim je uspostavljena zona zabrane letenja nad Libijom, a stranim vojnim snagama i NATO-u omogućeno da upotrijebe "sve potrebne mjere" za zaštitu libijskih civila. Rezolucija određuje da će UN-ovo odobrenje operacija stranih vojnih snaga u Libiji isteći u 23:59 sati 31. listopada. Vijeće sigurnosti je odlučilo završiti mandat NATO-ove operacije unatoč zahtjevu libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) da se produlji trajanje mandata i nakon 31. listopada "jer libijske oružane snage još nisu preustrojene". Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u Ibrahim Dabaši rekao je u srijedu Vijeću da nove libijske vlasti žele produljenje mandata. "Tražimo od vas da se ne žurite prihvatiti takvu rezoluciju i informirat ćemo vas odmah o odluci NTC-a koja bi trebala biti donesena do kraja mjeseca", rekao je Dabaši. NTC je zatražio zadržavanje NATO-a u Libiji barem do kraja godine jer smatra da i nakon Gadafijeve smrti njegovi posljednji vjerni pristaše predstavljaju prijetnju zemlji. NATO-ova misija završit će 31. listopada, sedam mjeseci nakon što je Sjevernoatlantski savez preuzeo zapovijedanje međunarodnim vojnim operacijama pokrenutim 19. ožujka, u sklopu UN-ove rezolucije o zaštiti libijskih civila.

BEOGRAD - Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, koji u četvrtak boravi u službenom posjetu Beogradu, u izjavi za beogradski tisak ocijenio je da će se rješenje za problem na sjeveru Kosova vjerojatno morati tražiti na nekom drugom forumu s obzirom da sadašnji dijalog između Srbije i Kosova pod okriljem EU-a nema mandat razmatrati to pitanje. Spindelegger, u razgovoru za beogradski dnevnik ''Blic'', podupire ideju o otvaranju nove međunarodne rasprave o statusu sjevernog Kosova, a na pitanje bi li Austrija poduprla statusne pregovore s ciljem da se pronađe održivo i za Srbe na Kosovu prihvatljivo rješenje, kaže kako je Austrija uvijek za to da se do rješenja dođe pregovorima. ''Bilo bi idealno imati konstruktivan dijalog između Prištine, Beograda i posebno Srba sa sjevernog Kosova. Ali za to je potrebna volja sve tri strane da se angažiraju u dijalogu i tragaju za praktičnim rješenjima za sva otvorena pitanja'', ustvrdio je. Pojedini predstavnici stranaka na vlasti u Srbiji ocijenili su da bi održavanje međunarodne konferencije o Kosovu donijelo pozitivne rezultate, dok vanjskopolitički stručnjaci smatraju da bi takav događaj morao biti dobro pripremljen, kao i da bi službeni Beograd morao imati ideju o tome šta će time dobiti. Beogradski mediji u četvrtak su velika pozornost dali i izjavi zamjenika srbijanskog premijera i ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića da bi, kada je riječ o rješavanju problema Kosova, treba razgovarati o svemu, ''pa čak i o razmjeni teritorija''. ''Mi kažemo da je ono naš sastavni dio, ali teško da možemo ostvariti suverenitet. A Albanci imaju suverenitet dok ne padne prva magla. Tada ih helikopteri ne mogu voziti na takozvanu carinu na sjeveru. Upravo zato govorim o razgraničenju'', kazao je Dačić za dnevnik ''Večernje novosti''. Na podsjećanje novinara da je njemačka kancelarka Angela Merkel srbijanskim vlastima poručila da Srbi na sjeveru Kosova moraju "ugasiti" institucije, Dačić je kazao kako je Merkel istoga dana na ručku postavila pitanje o tome zašto Kosovo ne bi bilo i federacija.

BEOGRAD - Srbijanska vlada ocijenila je da odluka predstavnika Srba sa sjevera Kosova da omoguće opskrbu međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu značajno pridonosi rješavanju tamošnjih problema, kazao je u četvrtak voditelj ureda srbijanske vlade za suradnju s medijima Milivoje Mihajlović istaknuvši kako je stajalište vlade da je nesmetani rad međunarodnih misija na Kosovu, pod uvjetom da se vrate u statusno neutralne okvire, važan za stabilnost na Kosovu. Vlada je također ocijenila da je dijalog glavni put za rješavanje problema nastalih na sjeveru Kosova i poziva sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i ne nasjedaju na provokacije niti da primjenjuju bilo kakvu silu prema pripadnicima međunarodnih misija, istaknuo je Mihajlović. Srbijanska vlada u četvrtak je na sjednici usvojila izvješće o aktivnostima vlade na Kosovu, koji će tijekom dana biti upućen srbijanskom parlamentu, nakon čega će bi sredinom sljedećeg tjedana Skupština Srbije na izvanrednoj sjednici trebala raspravljati o aktualnoj krizi na sjeveru Kosova. Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su oslobodili prolaz snagama KFOR-a prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, uklonivši barikade samo s jedne prometne trake na cestama koje vode ka prijelazima.

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestili su u četvrtak ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Liebermana da u BiH još nema jedinstvenog stajališta o tome kako nastupiti u Ujedinjenim narodima kada se bude glasovalo o zahtjevu Palestine za primanje u punopravno članstvo svjetske organizacije. Lieberman je doputovao u dvodnevni službeni posjet BiH dan prije nego što će to učiniti i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki. Obojica visokih dužnosnika za glavnu temu razgovora s bosanskohercegovačkim domaćinima imaju zahtjev palestinske države za primanje u članstvo u UN, a važnost koju BiH ima na tom planu rezultat je činjenice da je ona trenutačno jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN. Nakon susreta s Liebermanom iz Predsjedništva BiH priopćeno je kako je svaki od tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha iznio svoje stajalište o palestinskom zahtjevu i stanju na Bliskom istoku. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je, uz konstataciju kako jedinstvenog stajališta u BiH o ovom pitanju nema, podsjetio i na to da državni vrh isključivo konsenzusom može odlučiti o vanjskopolitičkim potezima. Vlasti RS do sada su sprječavale da BiH u UN-u podrži palestinske zahtjeve izražavajući otvorenu potporu vanjskopolitičkim ciljevima Izraela.

ATENA - Nakon dogovora s bankama vjerovnicima Grčke, javni dug zemlje postao je "održiv", ocijenio je u četvrtak grčki ministar financija Evangelos Venizelos. "Da nije postignut dogovor, dug bi 2020. dosegao 173 posto BDP-a, dakle radi se o velikom olakšanju", rekao je ministar na konferenciji za novinare po povratku iz Bruxellesa, nekoliko sati prije tv govora premijera Georgea Papandreua. Ministar je rekao da će dug biti manji za 4,5 milijardi eura svake godine ili 2,2 posto BDP-a. "Pregovori s bankama za pokretanje programa zamjene duga će početi za dva do tri tjedna", precizirao je Petros Christodulu, vlasnik agencije za grčki javni dug nekolicini novinara na konferenciji za novinare. "Sudjelovanje privatnog sektora u cijelom procesu će biti određeno početkom 2012.", dodao je ministar Venizelos i naglasio da će država jamčiti bankovni sektor, koji je već dobio 128 milijardi eura državne pomoći od 2008.

ERCIS - Turski spasioci u četvrtak su izvukli živa muškarca iz ruševina zgrada stradalih u potresu koji je prije četiri dana pogodio jugoistok Turske. Muškarac je spašen u gradu Ercisu koji je najviše stradao u nedjeljnom potresu. Odvezen je vozilom hitne pomoći uz klicanje očevidaca. U potresu magnitude 7,2 što je u nedjelju pogodio pokrajinu Van poginule su najmanje 534 osobe, a 2300 je ozlijeđenih prema najnovijem izvješću turskih vlasti. Novi potres u četvrtak ujutro pogodio je Yueksekovu, grad na jugoistoku Turske, 250 km od područja pogođenog u nedjelju, no nije izazvao ni žrtve ni štete.

ZAGREB/ERCIS - Preživjeli stanovnici potresa magnitude 7,2 u istočnoj turskoj pokrajini Van, u kojem su 534 osobe poginule, a 2.300 ozlijeđene, strahuju od smrzavanja i očajnički traže šatore pošto mnogi od njih još spavaju na otvorenome dok hladni val i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoći, javljaju agencije. Neki stradalnici optužuju dužnosnike u toj pokrajini s većinskim kurdskim stanovništvom da pomažu samo pristašama vladajuće stranke AK, a drugi upozoravaju na profitere koji preuzimaju šatore i zatim ih preprodaju. "Svi se razbolijevaju i mokri su. Čekamo četiri dana, ali ništa nismo dobili. Kad na nas dođe red, kažu da više nemaju", kazao je za agenciju Reuters 38-godišnji Fetih Zengin. Stanovnik Ercisa, grada od 100.000 stanovnika i jednog od najteže pogođenog nedjeljnim potresom, Zengin kaže da spavaju pod plastičnom ceradom na komadima drveta, a u obitelji je 10-ero djece koja se razbolijevaju i dodaje: "Svi trebaju šatore, snijeg dolazi, to je katastrofa". U potresu magnitude 7,2 stupnja, što je u nedjelju pogodio pokrajinu Van poginule su najmanje 534 osobe, a 2.300 je ozlijeđenih prema najnovijem izvješću turskih vlasti.

ZAGREB - Koruška Hypo Alpe Adria banka uspjela je dobiti nazad skoro 60 milijuna eura kredita koje je dala bivšem pomoćniku hrvatskog ministra obrane Vladimiru Zagorcu, izvijestio je u četvrtak u svom internetskom izdanju austrijski list Kurier. U Liechtensteinu su pronađeni Zagorčevi računi na kojima je bilo 16,5 milijuna eura koji su bili zamrznuti, ali su ih na zamolbu austrijskih vlasti lihtenštanjske vlasti odmrzle te su doznačene Hypo Alpe Adria banci. Radilo se o kreditima koje je Hypo odobrio Zagorcu koji je namjeravao tim novcem kupovati nekretnine u Hrvatskoj i dalje ih razvijati, piše Kurier. Riješena su i dva velika kredita Zagorčevoj bečkoj tvrtki Aktor koja se bavila nekretninama. Kako piše Kurier, bivši general je pronašao kupca za te dvije nekretnine te da su ugovori o prodaji s tvrtkom Immovate već potpisani. Hypo je svoje kredite za obje nekretnine u iznosu od 43 milijuna eura dobio nazad, piše Kurier. Zagorec izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

TUNIS - Tuniski sud oslobodio je bivšeg libijskog premijera Al-Bagdadi al-Mahmudija unatoč zahtjevu za izručenje libijskih vlasti, rekao je njegov odvjetnik u četvrtak. "Sud je odlučio da ga se oslobodi iz zatvora", rekao je Mabrid Korchid agenciji Reuters. Sudski izvor potvrdio je da je Mahmudi sada na slobodi. Mahmudi je pobjegao iz Libije u susjedni Tunis ubrzo nakon što je u kolovozu srušena vlast Moamera Gadafija a prosvjedujući protiv mogućeg izručenja štrajkao je glađu. Njegov odvjetnik je na sudu tvrdio da bi Mahmudijev život mogao biti u opasnosti ako ga se vrati u Libiju.

PARIZ - Dvadesetak kršćanskih fundamentalista koji su u srijedu navečer pokušali omesti talijansku kazališnu predstavu "O konceptu lica Božjeg sina" u Parizu, privedeni su, doznaje se u četvrtak od policije. Ti prosvjednici su u srijedu uspjeli ući u kazalište i bacati smrdljive kugle u dvoranu uz skandiranje "Dosta je kršćanofobije", objasnio je policijski izvor. Nekoliko dana, skupina kršćanskih fundamentalista uzalud je pokušavalo spriječiti izvođenje predstave koju je postavio Talijan Romeo Castellucci u pariškom Theatre de la ville. Dvadesetog listopada predstava je prekinuta i nakon intervencije policije i nastavljena.

LJUBLJANA - Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u Sloveniji iznosila je u 2010. godini 1.549 eura, a u neto iznosu 1.003 eura, objavio je u četvrtak na svojim web-stranicama slovenski statistički ured. U isto vrijeme, statistički ured navodi da je mjesečnu plaću manju od prosjeka dobivalo dvije trećine zaposlenih. Oko pet posto zaposlenih primalo je manje mjesečne bruto plaće od 700 eura, većinom u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Prosječne plaće zaposlenih u javnom sektoru bile su prošle godine znatno više od prosjeka. Kod 46,6 posto zaposlenih u javnom sektoru bruto plaće bile su iznad 1657 eura. U privatnom sektoru više od polovice zaposlenih bilo je u gornjim razredima plaća, njihove plaće prelazile su 1107 eura bruto.

BERLIN - Oko 12.000 ljudi evakuirano je u četvrtak iz središta grada Halle kako bi se deaktivirala 250 kg teška bomba iz Drugoga svjetskog rata, doznaje se od glasnogovornika gradskih vlasti. Bolnica, šest škola, nekoliko dječjih vrtića i stambenih zgrada u potpunosti je evakuirano u krugu od 800 metara oko mjesta gdje je otkrivena bomba, precizira isti izvor. Deaktiviranje bombe još nije počelo u četvrtak krajem poslijepodneva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙