FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Zastupnici HDZ-a i HSS-a u Hrvatskom saboru podržali su izmjene zakona o oružju, kojima će se ispraviti nedostatci postojećeg zakona iz 2007. godine, vezanih uz nošenje lovačkog i streljačkog oružja, omogućiti bolja sigurnost građana, a uskladit će se i s EU regulativom. "Na inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog streljačkog saveza preciznije će se normirati pojedine odredbe o korištenju lovačkog i streljačkog oružja, pa će se lovcima i strijelcima omogućiti olakšano držanje i korištenje oružja", kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Ivica Buconjić. Iataknuo je da su brojne i izmjene iz djelokruga MUP-a. Buconjić je naveo i kako se izmjenama zakona koji je u prvom čitanju, omogućuje građanima da streljivo nabave uz predočenje važećeg oružnog lista, iznalazi se rješenje za raspolaganje oružjem nakon smrti vlasnika, a predlaže se i obveza liječniku da osobi koja je pristupila izvanrednom zdravstvenom pregledu ne izda uvjerenje ako ta osoba ne priloži rješenje nadležnog tijela o upućivanju na takav pregled. Rješava se i pitanje vlasnika oružja kojima je isteklo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, izdano sukladno Zakonu o oružju, pa ih se obvezuje da u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, dostave novo uvjerenje koje ne smije biti starije od tri mjeseca.

ZAGREB

Zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru, gdje popodne nije bilo nijednog zastupnika oporbe, podržali su prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda (UN) tijekom 2012. i 2013., a riječ je o sedam operacija, među kojima je jedna nova - u Južnom Sudanu. Hrvatski vojnici pri UN-u i nadalje će sudjelovati u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni gdje će ih biti do 110, dok će od dvaju do 10 vojnika biti u Libanonu, na Cipru, u Zapadnoj Sahari, u Liberiji i u Indiji i Pakistanu. Kad je riječ o novoj operaciji u Južnom Sudanu, državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimonović objasnio je da je to nova država koja uspostavlja državne instrumente uz pomoć međunarodne zajednice, a da Hrvatska na tom planu raspolaže značajnim iskustvom.

ZAGREB

Bez rasprave zastupnika u Hrvatskom saboru prošle su izmjene zakona o hrvatskom državljanstvu koje se donose po hitnom postupku. Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić podsjetio je da je riječ o izmjenama kojima se zakon o hrvatskom državljanstvu usklađuje s EU regulativom. Kao najvažnije je ocijenio lakše uključivanje podnositelja zahtjeva u hrvatsko društvo na osnovi zakonitog i stvarnog boravka i detaljniju razradu odredbi o reguliranju i duljini boravka za stjecanje državljanstva po raznim pravnim osnovama. "S jedne strane se žele smanjiti slučajevi višestrukog državljanstva, a s druge strane pridonjeti demografskom oporavku kroz stjecanje državljanstva osoba koje se vraćaju u RH", kazao je Buconjić. Dodao je da se jasnije definira pojam pripadnika hrvatskog naroda i iseljenika, a olakšano je i stjecanje hrvatskog državljanstva na osnovi boravka u Hrvatskoj osoba koje su imale prebivalište u Hrvatskoj na dan 8. listopada 1991., žive u Hrvatskoj, a do danas nisu stekle hrvatsko državljanstvo.

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac je na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi na temu "Iskustava i postignuća u proteklom mandatu na dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske" ocijenio kako je Vlada u tom razdoblju napravila "štošta korisnoga, ali manje nego što je trebala i mogla". Ustvrdio je kako je prve dvije godine Vlade obilježila rečenica tadašnjeg premijera Ive Sanadera "Hristos se rodi" kao metafora pristupa i okupljanja svih u rješavanju problema unutar Hrvatske i prema regiji i europskoj perspektivi, a druge dvije godine, vrijeme kada je premijerka Jadranka Kosor, europska perspektiva Hrvatske i okrenutost svih prema tom cilju te eskalacija gospodarske krize koja je zahvatila zemlju. U prvom razdoblju, kazao je, datira i prvi njegov značajni neuspjeh kao potpredsjednika Vlade, a to je regionalni razvoj u kojem je, kako je rekao, iako je bio vrlo visoko rangiran na listi prioriteta tadašnje vlade napravljeno puno manje nego što se moglo. "Sasvim sigurno je to nešto što nije omogućilo razvoj društva u cjelini", ustvrdio je. Nezadovoljan je i time što u to vrijeme nije napravljen zakon o prebivalištu kazavši da je prijedlog tada napravljen, a trebao je raščistiti dubioze koje se javljaju svaki put na izborima. Govoreći o posljednje dvije godine, naglasio je neželjene efekte gospodarske krize i podsjetio na tri rebalansa proračuna prošle godine.

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izjavio je danas kako ničim nije napao potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića na jučerašnjoj sjednici Vlade i dodao kako s njim nema nikakvih problema u komunikaciji već je, ističe, na sjednici govorio o pitanjima koja su bila na dnevnom redu. "Nisam ga ničim napao, diskutirao sam kako sam mislio da treba i to što sam tamo rekao, nemam tome što dodati ni oduzeti", kazao je Uzelac na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je govorio o svome radu u Vladi u protekle četiri godine. Dodao je kako nikakvih problema u suradnji s potpredsjendikom Vlade Pankretićem nije imao. "Odnosi i komunikacija s ljudima je dio moje struke i nemam nikakvih problema u komunikaciji. Ja govorim o poslu i u raspravi koja je bila otvorena ocijenio sam što je bilo na dnevnom redu i postavio pitanje krajnje pristojno", dodao je. Upitan za komentar jučerašnje Pankretićeve izjave kao on ne može i neće ispunjavati Uzelčeve zahtjeve ako se "temelje na nekom dogovoru Pupovca i Sanadera", Uzelac je odgovorio kako ne zna o čemu Pankretić govori.

OSIJEK

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je u Osijeku, na novinarski upit, izjavio kako se u izbornom programu te koalicije nigdje ne spominje Međunarodni monetarni fond, jer je gospodarski program rađen na temelju dostupnih podataka, no ako se u "ormaru" krije više "kostura" nego se prikazuje, t.j. kad se otvore papiri, stvari bi, rekao je, mogle biti i drukčije. Ekonomski program Kukuriku koalicije rađen je na temelju dostupnih podataka i MMF u njemu nije predviđen, što ne znači da stvari neće biti drukčije ako se u ormaru krije više kostura kakve smo otkrili 2000., a koliko ih se krije, zna premijerka Jadranka Kosor, odnosno trebala bi znati, rekao je Čačić na konferenciji za novinare u stanci skupa liberala jugoistočne Europe - LIBSEEN. Ako je stanje u državi takvo kakvim se prikazuje, "vjerujemo da možemo vlastitim snagama prevladati krizu". Čačić je ponovio kako MMF nije opcija, što ne znači da neće biti drukčije kad se otvore papiri". U Osijeku se održava konferencija liberala jugoistočne Europe o gospodarskoj i političkoj suradnji zemalja jugoistoka Europe - "Liberal Leaders Meeting of South Europe" koju treći put organizira Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati (HNS) s LIBSEEN-om - Mrežom liberalnih stranaka jugoistočne Europe.

ZAGREB

U ime Kukuriku koalicije predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja upozorava da je Jadranka Kosor, koristeći istu metodu svoga prethodnika Ive Sanadera, koji je to učinio prije izbora 2007., ubrzala ove godine isplatu duga umirovljenicima za cijelih mjesec dana, s obzirom da se ta rata uobičajeno isplaćivala u prosincu. Hrelja u priopćenju ističe i da Jadranka Kosor "u petak planira još jednom iskoristiti povrat obeštećenja hrvatskim umirovljenicima u predizborne svrhe, te isplatnice teatralno podijeliti u ruke umirovljenicima u jednom zagrebačkom umirovljeničkom domu". "Osuđujemo ovakvu manipulaciju i izražavamo zgražanje nad činjenicom da se hrvatski umirovljenici kojima je država dužna njihov novac još jednom dovode u poziciju da ga primaju iz ruku premijerke na odlasku kao da je riječ o njezinom osobnom milodaru, a ne njihovom pravu temeljem odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske", navodi Hrelja.

BJELOVAR

Predsjednik izbornog stožera HSS-a za Drugu izbornu jedinicu Damir Bajs danas je u Bjelovaru, predstavivši internetsku stranicu stranke za tu izbornu jedinicu, izjavio kako će stranka u toj jedinici osvojiti najmanje tri mandata. Bajs je rekao da je HSS treća politička stranka u Hrvatskoj, a u 2. izbornoj jedinici očekuje najbolji izborni rezultat. U toj izbornoj jedinici HSS naime ima trojicu župana i 12.000 članova. Ta izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije i istočni dio grada Zagreba te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Najavivši sutrašnje predstavljanje izbornog programa stranke Zagrebu, Bajs je rekao da će se taj program temeljiti na vrijednostima koje bi trebala imati svaka ozbiljna stranka, a to su odgovornost i rezultat. Bez toga, kaže, ne može se ni očekivati povjerenje građana. S tim u vezi istaknuo je da se hrvatski turizam, kao njegov djelokrug, pokazao ključnim za državu jer je 2011. godina u kojoj ćemo izaći s milijun i 200.000 turista više. Turizam kao najvažnija gospodarska grana pridonio je rastu brutonacionalnog dohotka u zadnje dvije godine, 14 posto zaposlenih je više, a pozitivne brojke očekuju se i u trećem tromjesečju, rekao je Bajs. Predstavljajući HSS-ovu internetsku stranicu 2. izborne jedinice, Bajs je rekao da je HSS stranka stara 107 godina, no da mora biti u koraku s vremenom i tehnološkim dostignućima.

VARAŽDIN

Na deponiju tvrtke „Univerzal“ u Varaždinu Carinska uprava danas je provela akciju uništenja ukupno 16.420 kilograma duhanskih proizvoda, zaplijenjenih na području Carinarnica Vukovar, Slavonski Brod, Osijek, Varaždin, Koprivnica i Karlovac. Uništeno je ukupno 55.712 šteka cigareta (11.142.400 komada različitih vrsta cigareta) i 900,72 kilograma rezanog duhana, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna. Duhanski su proizvedi samljeveni te pretvoreni u granulat koji će se dalje koristiti kao alternativno gorivo. U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine na carinskom području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 8.239.719 komada (41.198 šteka) različitih vrsta cigareta, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 7 milijuna kuna. To je dvostruko veća količina zaplijenjenih duhanskih proizvoda nego u istom razdoblju lani. „Samo u prvih devet mjeseci ove godine, ostvareni su bolji rezultati nego tijekom cijele 2010. godine, kada je ukupno zaplijenjeno 5.827.470 komada različitih vrsta cigareta, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 5 milijuna kuna“, rekao Mario Demirović iz Carinske uprave.

ZADAR

Svjedočenjem novih svjedoka danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšemu šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za pogibiju vatrogasaca u požaru na Kornatu u kolovozu 2007. Prije ispitivanja Slavičin branitelj Čedo Prodanović zatražio je da sudsko vijeće opomene Branku Ševerdiju, majku poginuloga vatrogasca Karla, koja je jučer izvrijeđala Slavicu. Sudac Boris Babić taj je zahtjev prihvatio rekavši kako razumije da je sve "nabijeno emocijama" te je pozvao nazočne da govore samo kada dobiju riječ. Prvi je svjedočio Danijel Brezović, kopilot u helikopteru kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat. Brezović je rekao da je odmah pri ukrcaju vatrogasaca shvatio da se prvi put voze u helikopteru jer su bili veseli i sve su fotografirali mobitelima. "Kada smo drugi put poletjeli na Kornat, rečeno nam je da moramo pokupiti vatrogasce. Trebali smo ih pokupiti na mjestu gdje smo ih i iskrcali", rekao je Brezović i dodao da su tek kada su došli vidjeli da vatrogasci nisu na tome mjestu, a kada su nastavili nadlijetati prostor, vidjeli su da ima ozlijeđenih i da netko maše te su uočili "još nekoliko ljudi koji su ležali u nakošenoj guduri". Također je rekao da ih nisu mogli izvući jer s njima nije bilo pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja te da posada u helikopteru nije bila uvježbana za izvlačenje ozlijeđenih. "Da smo znali da ima ozlijeđenih, poveli bismo ekipu za izvlačenje unesrećenih", rekao je kopilot Brezović.

SPLIT

Prof. dr. Željko Domazet zatražio je da se obnovi postupak izbora rektora splitskog Sveučilišta te poništi odluka od 6. svibnja 2010. o izboru Ivana Pavića treći put zaredom na tu dužnost jer, ističe, Pavić nije mogao imati status kandidata za tu dužnost. Domazet, Pavićev protukandidat za dužnost rektora sveučilišta, u današnjem je priopćenju naveo da je o prijedlogu da se ponovi izbor rektora izvijestio Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa i voditelja izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paula Vandorena. U opširnu objašnjenju Domazet podsjeća kako je 31. kolovoza 2011. Upravni sud prihvatio njegovu tužbu koja se odnosila na Pavićevu kandidaturu te poništio odluku sveučilišnog senata od 19. travnja 2010. o utvrđivanju kandidacijske liste na kojoj je bio i Pavić. Pavić je u međuvremenu, na sjednici senata 6. svibnja 2010., izabran za rektora treći put zaredom. Domazet u današnjem priopćenju pojašnjava kako je sudsku presudu kojom se odbija Pavićeva kandidatura dobio 30. rujna 2011. i ističe kako je vidljivo da "onaj tko ne može biti kandidat ne može biti ni izabran za rektora". Senat je na izvanrednoj sjednici 4. listopada 2011. razmatrao tu presudu, ali je Pavić izvijestio da nastavlja obnašati svoju dužnost jer je po pravnom tumačenju za treći rektorski mandat izabran legalno. Prorektor za pravna pitanja Dragan Bolanča je na izvanrednoj sjednici senata 4. listopada ove godine Pavića branio tvrdeći da je odluka senata od 6. svibnja 2010. o Pavićevu izboru za rektora pravomoćna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙