FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB će nastaviti kupovati obveznice - novi čelnik

BRUXELLES/RIM, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Nastupajući predsjednik Eurospke središnje banke (ECB) Mario Draghi signalizirao je u srijedu da će banka nastaviti kupovati obveznice zaduženih članica eurozone, poduprijevši tako nekoliko sati uoči ključnog summita europska nastojanja da se riješi kriza.

"Eurosustav (središnjih banaka) ustraje u odluci da nekonvencionalnim mjerama spriječi poremećaje na novčanim i financijskim tržištima, koji priječe monetarnu transmisiju", kazao je Draghi uobičajeno šifriranim rječnikom ECB-a u tekstu govora objavljenom u Rimu.

Time je poslao poruku koju su financijska tržišta očekivala, naglasivši ipak da su mjere samo privremeno rješenje i da je na vladama da se pozabave ishodištima dužničke krize koja je prije dvije godine počela u Grčkoj.

Njegovo priopćenje naizgled otklanja pritisak njemačke moćne Bundesbank da ECB prekine program kupovine obveznica zbog kojeg su ove godine dva viša njemačka dužnosnika podnijela ostavke na dužnosti u europskoj središnjoj monetarnoj instituciji.

Dosadašnji čelnik talijanske središnje banke naslijedit će 1. studenog Jeana-Claudea Tricheta na kormilu ECB-a.

Sve su manje šanse da će večerašnji europski summit iznjedriti detaljan veliki plan za rješenje dužničke krize, s obzirom na nastavljene nesuglasice oko pojedinih ključnih aspekata, kao što je proširenje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda.

Dužnosnici EU-a i europski diplomati prigušili su očekivanja o velikom pomaku, usprkos francusko-njemačkim uvjeravanjima da će se iznaći sveobuhvatno rješenje za dvogodišnja previranja.

Čelnici će se možda usuglasiti samo oko grube skice plana i prepustiti ključne detalje, poput otpisa grčkog duga i raspoloživih iznosa za sprečavanje financijskih kriza, ministrima financija.

Glasnogovornik Europske komisije kazao je da neće biti objavljene detaljne brojke o svim aspektima političkog sporazuma.

Situaciju dodatno komplicira snažan pritisak tržišta na Italiju, budući da je izostanak plana o reformi mirovinskog sustava potpirio sumnje u spremnost talijanskog premijera Silvija Berlusconija da se ozbiljno pozabavi krizom.

Berlusconi će u Bruxelles donijeti 'pismo namjere' o provedbi dugo očekivanih reformi, kazali su njegovi pomoćnici. Vlada je ovog tjedna gotovo pala zbog europskih zahtjeva da Rim ispuni obećano podizanje dobi za odlazak u mirovinu.

Italija ima najveće tržište državnih obveznica u eurozoni i javni dug od 1.800 milijardi eura, odnosno 120 posto BDP-a. Europski krizni fond nema dovoljno novca da pomogne Rimu.

Europski summit počinje večeras u 18,00 sati sastankom viših financijskih i dužnosnika središnjih banaka dok će sastanak šefova i vlada početi u 19,30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙