FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u slabašnom trgovanju indeksi blago ojačali

ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - U vrlo slabašnoj trgovini na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas blago ojačali, dok investitori nove smjernice čekaju iz eurozone i od sutrašnje objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,07 posto, na 1.810 bodova, a Crobex10 0,16 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3,08 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Tijekom jutra Crobex je dosegnuo 1.817 bodova, probivši nakratko 20-dnevni pomični prosjek, koji se nalazi na 1.813,47 bodova. Domaći burzovni indeks nalazi se trenutno između 20-dnevnog i 10-dnevnog pomičnog prosjeka, koji je na 1.808 bodova. Kad bi Crobex uspio probiti 20-dnevni pomični prosjek, bio bi to pozitivan tehnički signal za tržište“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, pojedini tehnički indikatori, poput indeksa relativne snage, daju naznake mogućeg probijanja 20-dnevnog pomičnog prosjeka.

„Takav pozitivan razvoj situacije na domaćem tržištu mogao bi se podudariti s intenziviranjem objave financijskih izvješća domaćih kompanija krajem tjedna, ako će poslovni rezultati ispuniti očekivanja tržišnih sudionika“, smatra Laća.

Napominje, međutim, da će mnogo toga ovisiti i o kretanjima na svjetskim burzama, gdje investitori iščekuju rezultate sastanka čelnika Europske unije u vezi dužničke krize. Zasad su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u blagom plusu.

„Inozemna tržišta iščekuju rezultate sastanka na vrhu Europske unije u nadi da će čuti konkretne mjere rješavanja dužničke krize u eurozoni. Budu li mjere razočarale, negativno raspoloženje izvana moglo bi pogoditi i domaću burzu“, kaže Laća.

Kako dodaje, u fokusu sudionika bit će i tromjesečna financijska izvješća inozemnih kompanija, a nove smjernice dat će im i podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji.

„Pratit će se i sutrašnja objava američkog BDP-a za treće ovogodišnje tromjesečje, s obzirom da su analitičari vodećih banaka podigli svoje procjene“, zaključuje Laća.

Na domaćem tržištu najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 890.500 kuna. Cijena joj je oslabila 0,34 posto na 246,5 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, sa 781.000 kuna prometa i skokom cijene za 2,57 posto, na 1.085 kuna.

Po dobitku se izdvaja i dionica Petrokemije, s rastom cijene za 2,79 posto, na 188 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke bilježi dionica Diokija, čija je cijena potonula 12 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙