FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: burzovni indeksi ojačali zbog solidnih pokazatelja

NEW YORK, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući relativno dobrim podacima iz američkog gospodarstva i vijestima da europski dužnosnici razmatraju zajednički plan za pomoć bankama.

Dow Jones indeks ojačao je 131 bod, ili 1,21 posto, na 10.939 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,79 posto, na 1.144 boda, a Nasdaq indeks 2,32 posto, na 2.460 bodova.

Ulagače je jučer ohrabrio podatak Instituta za menadžere nabave da je njegov indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u rujnu iznosio 53 boda. Premda manji nego mjesec dana prije, kada je dosegnuo 53,3 boda, taj je podatak nešto bolji od očekivanja i ukazuje na nevelik, ali ipak rast dominantnog sektora američkog gospodarstva.

Izvješće ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, pokazuje, pak, da je u privatnom sektoru u rujnu zaposlena 91.000 osoba, više od 75.000, koliko su procjenjivali analitičari. Ti podaci nisu izazvali euforiju, ali nisu ni razočarali.

„Ovi podaci pokazuju da je američko gospodarstvo zapelo, raste ispod potencijala, ali ne uronjava u novu recesiju“, kaže Omair Sharif, ekonomist u RBS-u.

Nada da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju potaknula je rast cijena nafte i sirovina, pa su jučer ojačale dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Poboljšanje raspoloženja na Wall Streetu pripisuje se i vijestima da europski dužnosnici razmatraju mogućnost zajedničke podrške bankama. Ulagači se, naime, plaše da bi bankrot Grčke izazvao oštar pad cijena obveznica te članice eurozone, pa bi europske banke pretrpjele goleme gubitke, što bi moglo izazvati novu financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

Vijesti o mogućem zajedničkom europskom planu za limitiranje gubitaka banaka i njihovu dokapitalizaciju, u slučaju bankrota Grčke, potaknule su jučer snažan skok cijena dionica na europskim burzama.

Londonski FTSE ojačao je 3,19 posto, na 5.102 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,91 posto, na 5.473 boda, a pariški CAC 4,33 posto, na 2.973 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙