FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: loša europska gospodarska slika srušila azijske burze

TOKIO, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Sve lošija gospodarska slika Europe i priznanje Grčke da neće uspjeti smanjiti proračunski manjak prema planu unatoč mjerama štednje jutros su na azijskim burzama raspirili nove prodaje dionica i oštar pad najvažnijih burzovnih indeksa.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je jutros potonuo 2,3 posto, na 8.493 boda. To je znatno ispod 8.605 bodova, koliko je taj indeks iznosio na zatvaranju 15. ožujka, nakon razornog potresa i tsunamija.

Pale su i cijene dionica na ostalim azijskim burzama, pri čemu je indeks burze u Hong Kongu pretrpio gubitak od 5 posto, a australske 2,6 posto. Velike gubitke bilježe i indeksi u Singapuru, Tajvana, Indoneziji, Filipinima i Tajlandu, dok su burze u Kini i Južnoj Koreji zatvorene zbog nacionalnih praznika.

Analitičar iz Hong Konga Francis Lun ističe kako tržišta muči to što vlade loše upravljaju svojim gospodarstvima još od financijske krize 2008. godine. Sada je u najvećem fokusu Grčka, koja će za otprilike 2 tjedna ostati bez potrebnog novca ukoliko ne ispuni kriterije međunarodnih kreditora za isplatu nove tranše financijske pomoći.

Grčki stečaj mogao bi potkopati poslovanje banaka koje su znatno izložene njezinih obveznicama, te uzrokovati domino-efekt stečajeva u ostalim prezaduženim zemljama, poput Italije.

U međuvremenu, dublja od očekivane recesija u Grčkoj onemogućuje tamošnjoj vladi da ostvari ciljano smanjenje fiskalnog deficita u ovoj i idućoj godini od 7,8 i 8,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Mislim da je Europa zaista mogla puno bolje reagirati. Mogli su izaći u javnost puno ranije i reći da će stati iza Grčke što god da se dogodi. Njihovo odugovlačenje poprilično je negativno utjecalo na tržišno raspoloženje“, kaže Francis Lun.

U SAD-u, ističe Lun, previše je pomoći otišlo velikim korporacijama. Vlada i središnja banka bacale su novac u rješavanje ekonomskih problema, no nisu ispunile glavni cilj: snizile visoku stopu nezaposlenosti i vratile ljude natrag na posao.

„Amerika je pogrešno potrošila novac. Da bi spasila debele mačke s Wall Streta, učinila je ljude još siromašnijima nego prije. Gospodarska stagnacija uzrokovana je nezaposlenošću, a ona je, pak, rezultat slabe osobne potrošnje. Kad nema osobne potrošnje, tada gospodarstvo ulazi u začarani krug“, navodi Lun.

Zbog svega toga jutros su na azijskim burzama najviše stradale dionice proizvođača sirovina, industrijskih kompanija i banaka, jer bi upravo one mogle pretrpjeti najviše gubitaka ako se globalna gospodarska situacija pogorša.

Na tržištu nafte, pak, cijena barela na njujorškoj burzi pala je 1,03 dolara, na 78,19 dolara za barel. Tako niske cijene nafte nisu zabilježene još od 29. rujna 2010. godine.

Na valutnim tržištima, pak, tečaj eura potonuo je na 1,3317 dolara, s 1,3424 dolara zabilježenih u petak na njujorškom tržištu. To je njegova najniža razina u zadnjih 8 mjeseci.

Tečaj dolara istodobno je oslabio prema japanskoj valuti i to sa 77,08 na 77,04 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙