FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović o palestinskom zahtjevu u UN-u

NEW YORK, 22. rujna 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u četvrtak u New Yorku, uoči očekivanog palestinskog zahtjeva za priznanje državnosti u UN-u, da je Hrvatska kontaktirala i s Izraelcima i s Palestincima, te da bi njihovi pregovori trebali dati konačni rezultat mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Hrvatska je buduća članica EU-a, članica je UN-a i obavljali smo, ne samo ovdje, potrebne konzultacije sa zemljama EU-a, jer tu politički u prvom redu pripadamo. Ali, konzultirali smo se i s drugim zemljama", kazao je Josipović, koji u New Yorku sudjeluje u radu 66. Zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska podržava pravo Palestinaca na vlastitu zemlju, ali da se vodi računa i o legitimnim interesima Izraela da se zajamči sigurnost toj državi.

"Pregovori su ti koji će dati konačni rezultat", kazao je Josipović i dodao da je Hrvatska bila na tom stanovištu i prije govora američkog predsjednika Baracka Obame u UN-u.

"To je i većinska pozicija u EU-u i još će biti konzultacija jer nitko do kraja još ne zna što će Palestinci podnijeti tijelima UN-a. Kada se to vidi moći će se zauzeti konačno stajalište", rekao je Josipović.

Predsjednik Josipović rekao je da će posjetiti Izrael najvjerojatnije u veljači sljedeće godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Obama je u srijedu završio sastanke s Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bez napretka u rješavanju palestinskog pitanja, što je pokazalo sva ograničenja američkog i njegovog osobnog utjecaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙