FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam glede rješenja dužničke krize podigao europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europskim tržištima dionica u petak su snažan poticaj za rast pružile obnovljene nade da će europski dužnosnici u idućih nekoliko dana iznjedriti rješenje za prevladavanje dužničke krize u eurozoni.

Londonski indeks Ftse ojačao je 1,22 posto, na 5.450 bodova, frankfurtski DAX za 1,99 posto, na 5.881 bod, a pariški CAC za 1,52 posto, na 3.130 bodova.

Iako ulagači priželjkuju da europski čelnici postignu napredak u smjeru sveobuhvatnog plana za ublažavanje dužničke krize na nedjeljnom summitu, Francuska i Njemačka poručile su da odluka neće biti donesena prije drugog summita koji će se održati iduće srijede.

"Teško je biti ulagač jer u potpunosti ovisimo o ishodu političkih odluka koje se ne donose isključivo iz ekonomskih razloga", kazao je Andy Lynch, fond menadžer u Schroedersu. "Svi čekaju da vide može li Europa skrpati sporazum, a sljedeće je pitanje hoće li on biti održiv".

Osim dužničke krize u eurozoni ulagače također brine slabi gospodarski rast u vodećim gospodarstvima, uključujući i SAD.

Bankovne dionice među najvećim su dobitnicima zbog optimizma da će čelnici EU-a postići dogovor o dokapitalizaciji banaka, iako postoje razmimoilaženja u stavovima Njemačke i Francske o modalitetima povećanja kreditnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF).

Dionice u europskom bankovnom sektoru u prosjeku su bile na dobitku od 1,4 posto. Od najvećih dobitnika isticale su se francuska banka BNP Paribas i talijanski UniCredit, sa skokom cijena dionica od 2,4 i 4,0 posto.

"Bankovne dionice jačaju, poglavito talijanske, samo zato što su jučer imale buran dan. Mislim da će ulagači polako zaključiti pozicije s obzirom na vikend", kazao je Colin McLean, izvršni direktor u SVM Asset Managementu.

Europski indeksi ipak su na putu da okončaju ovaj tjedan u minusu, s obzirom na to da njihovi skokovi i padovi posljednjih dana ovise o stupnju optimizma u vezi rješenja za dužničku krizu, a stratezi očekuju da će se takav obrazac zadržati do konačne objave plana.

Indeks Tokijske burze Nikkei kliznuo je 0,04 posto, završivši ovotjedno trgovanje na razini od 8.678 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙