FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano obilježen Dan Filozofskog fakulteta u Zagrebu

ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je u nazočnosti nastavnika, studenata i umirovljenika Fakulteta te brojnih uglednih gostiju, svečanom sjednicom obilježilo Dan fakulteta, na dan kada je prije 137 godina počelo djelovati moderno Sveučilište u Zagrebu.

"Filozofski fakultet danas slavi veliku obljetnicu koju dijeli s obnovljenim Sveučilištem", kazao je u pozdravnom govoru dekan Damir Boras.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedan je od najstarijih i najznačajnijih fakulteta u Hrvatskoj. Akademske godine 1874. imao je šest katedra, šest zaposlenih profesora i 26 upisanih studenata, a danas ima 23 odsjeka sa 126 katedra i 801 zaposlenim te 6800 studenata.

Boras je napomenuo da se protekla akademska godina može u cjelini smatrati pozitivnom te da su sve fakultetske katedre i odsjeci izveli sve svoje studijske programe a fakultet uspio održati likvidnost usprkos krizi koja je pogodila kako Sveučilište, tako i sam Filozofski fakultet. Profesori i odsjeci fakulteta u protekloj su godini zabilježili velike uspjehe, pokrenuli brojne važne projekte te dobili brojne nagrade, naglasio je Boras.

"Naši profesori surađuju s brojnim domaćim i inozemnim fakultetima. Također, naš ured za međunarodnu suradnju kontinuirano radi na poboljšanju mogućnosti ostvarivanja mobilnosti studenata kroz Erasmus program zahvaljujući kojemu je u protekloj akademskoj godini 82 studenta otišlo u inozemstvo, što je 50 posto više nego godine ranije", kazao je.

Fakultet u protekloj akademskoj godini uspio povećati prihode i vratiti ranije nagomilane dugove, naglasio je Borac dodvaši da će fakultet osigurati da i u sljedećoj godini ostvari sve programske obveze.

U ime rektora Zagrebačkog Sveučilišta Alekse Bjeliša okupljenima se obratila prorektorica Zagrebačkoga sveučilišta Vesna Vašiček.

Osvrnuvši se na aktivno sudjelovanje FF-a u radu sveučilišnih tijela i odbora, naglasila je kako gotovo nema pitanja o kojemu FF nema stav. "Time značajno pridonosi mišljenju sveučilišta o ključnim pitanjima razvoja Sveučilišta u Zagrebu ali i šire znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatkoj", kazala je.

Na sjednici su uručene posebne nagrade i priznanja koje se tradicionalno uručuju na obilježavanju Dana fakulteta. Profesorima Anti Čoviću i Pavlu Pavličiću dodijeljena je povelja Filozofskog fakulteta, najviše javno priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe i unaprjeđenje znanstvenog rada, izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenje ugleda fakulteta.

Godišnju nagradu Filozofskog fakulteta koja se dodjeljuje za znanstvena, umjetnička i stručna dostignuća u prethodnoj akademskoj godini dobili su profesori Gordana Gordana Varošenec Škarić, Žarka Vujić te Zoran Kravar. Dodijeljena je i nagrada Franjo Marković, koja se dodjeljuje studentima fakulteta za zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.

Dekan Boras uručio je prigodne čestitke i nagrade umirovljenim profesorima i djelatnicima fakulteta, te godišnju Nagradu dekana zaposlenicima za uzoran rad na Fakultetu, a 29 studenata diplomskog, te 32 studenta preddiplomskog studija dobilo je nagrade za izvrsnost u studiju.

Sjednici su nazočili i predstavnici vlade, raznih ministarstava Grada Zagreba, sveučilišta te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava brojnih zemalja, među kojima Kine, Ukrajine, Makedonije, Irana, Brazila i Bosne i Hercegovine.

Svečanu sjednicu Fakultetskog vijeća uveličao je prigodnim programom mješoviti pjevački zbor Filozofskog fakulteta "Concordia Discors", koji je izveo mješavinu hrvatskih zavičajnih pjesama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙