FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo splitskih profesora

ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Profesori Sveučilišta u Splitu, njih 53, poslali su jutros otvoreno pismo studentima i javnosti u kojemu ističu da se ne slažu sa stajalištem Senata da se ne provede presuda Upravnog suda kojom se Ivanu Paviću osporava pravo na treću kandidaturu za rektora tog sveučilišta.

"Smisao presude Upravnog suda je jasan: poništava se izbor prof. dr. sc. Ivana Pavića za rektora Sveučilišta i cijeli proces izbora vraća se na početak", stoji u pismu.

Izražavajući nadu da će država "poduzeti daljnje korake u zaštiti zakonitosti rada Sveučilišta", profesori pozivaju Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Savjet Sveučilišta u Splitu i Državno odvjetništvo da "osiguraju provođenje odluke Upravnog suda i vrate izbor rektora na sam početak".

"Time bi se poslala ispravna poruka da se pod krinkom autonomije sveučilišta ne mogu ignorirati odluke suda, a ni zdravi razum", ističe se u pismu.

"Tumačenje koje je prihvaćeno na sjednici Senata samo je traženje izgovora za opravdavanje krivih odluka", ističu profesori i dodaju kako oni misle suprotno, to jest da "krive odluke treba priznati i što prije ispraviti".

Profesori navode kako je stajalište Senata da se ne provede presuda Upravnog suda "suprotno osnovnim demokratskim načelima te da nije u skladu s akademskom etikom, a u suprotnosti je i sa zdravim razumom". Otvorenim pismom žele poručiti da na Sveučilištu u Splitu ima ljudi kojima je stalo do osnovnih društvenih vrijednosti, a koje žele prenijeti na buduće naraštaje i tako graditi bolje društvo.

Prikupljanje potpisa na otvoreno pismo profesora Sveučilišta u Splitu još traje.

U travnju 2010. Pavić se treći put zaredom kandidirao za rektora Sveučilišta u Splitu, čemu se usprotivio njegov protukandidat Željko Domazet, koji je zbog toga i podnio tužbu Upravnom sudu RH. Pavić je u svibnju 2010. na sjednici Senata treći put zaredom izabran za rektora splitskog Sveučilišta.

Upravni sud prihvatio je Domazetovu tužbu i osporio Paviću pravo na treću kandidaturu, no Pavić je, nakon savjetovanja s pravnim stručnjacima, po kojima je on legalno izabran za rektora, nastavio obnašati tu dužnost. Prema tumačenju prorektora za pravna pitanja Sveučilišta u Splitu Dragana Bolanče, odluka Senata splitskog Sveučilišta kojom je Pavić izabran za rektora pravomoćna je jer je njegov protukandidat Domazet pokrenuo upravni spor protiv odluke Senata kojom je utvrđena lista kandidata za rektora, ali ne i protiv odluke o izboru rektora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙