FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro jača zbog nade u skoro rješenje krize u eurozoni

LONDON, 14. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u petak na međunarodnim tržištima, poduprt opreznim optimizmom da su europski čelnici korak bliže postizanju dogovora o plana rješavanja dužničke krize u eurozoni.

Euro je tijekom dana prema dolaru bio u plusu 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3785 dolara, nakon što je ranije nakratko dosegnuo i 1,3828 dolara, najvišu razinu u današnjem trgovanju. Ojačao je i prema jenu, za 0,3 posto, na 106,19 jena, dok je u odnosu na švicarski franak ostao nepromijenjen, na 1,2375 franaka.

Dolar je ojačao 0,3 posto prema jenu i njime se trgovalo po 77,07 jena. Time se zadržao blizu najviše razine u mjesec dana od oko 77,48 jena, na koju se popeo ovaj tjedan.

Trgovci kažu da je Europska središnja banka (ECB) kupovala talijanske i španjolske državne obveznice, što je pomoglo euru da dosegne najvišu razinu u današnjem trgovanju. Analitičari pak ne vide mnogo prostora za njegovo daljnje jačanje.

Ministri financija i središnjih bankara skupine G20 okupit će se u petak u Parizu na dvodnevnom sastanku. Premda ulagači ne očekuju da će sastanak iznjedriti konkretna rješenja dužničke krize, nadaju se da će dužnosnicima omogućiti da usuglase stavove o glavnim točkama plana prije summita EU-a zakazanog za 23. listopada.

"Nada je bila glavni pokretač cijelog ovog tjedna a sastanak G20 ulagači će pratiti kako bi dobili nova pojašnjenja u vezi onoga što bi nam moglo slijediti", kazao je Derek Halpenny, čelnik europskog odjela valutnih istraživanja u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Euro je od početka tjedna ojačao gotovo tri posto i na putu je da zabilježi najveći tjedni dobitak od sredine siječnja ako se uspije danas održati na postojećim razinama.

Analitičari kažu da euru pomažu i priče o mogućoj pomoći MMF-a Europi. Jedan izvor u G20 za Reuters je u četvrtak izjavio da će MMF predstaviti plan svom izvršnom odboru da odobri kratkoročne kreditne linije zemljama koje su u osnovi zdrave a trenutno imaju problema s likvidnošću. Takav bi potez pokrenuo odljeve ulaganja iz dolara u eure, podupirući jedinstvenu valutu, smatraju analitičari, no brinu ih administrativne i političke prepreke koje bi trebalo premostiti kako bi se taj plan realizirao.

Očekivanja od summita EU-a, nakon kojeg slijedi summit G20 početkom studenoga, posebno su velika nakon što su čelnici Francuske i Njemačke obećali do kraja mjeseca predstaviti novi paket mjera za prevladavanje krize, uključujući i postizanje dogovora o modusima dokapitalizacije banaka.

Euro se tako osjetno oporavio s najniže razine prema dolaru u posljednjih osam i pol mjeseci od 1,3144 dolara, na koju se spustio 4. listopada, a premda bi do kraja mjeseca mogao premašiti 1,39 dolara, čini se da će uzeti predah nakon najnovijeg uzleta, kažu tržišni sudionici.

"Pred dva tjedna situacija na tržištu je bila sumorna, s puno negativnih vijesti. Iako je sada nešto više neutralna, ne znači da se nešto temeljno promijenilo. Euro je uglavnom na gornjoj granici svoga raspona", kazao je Hans Redeker, čelnik global FX strategije u Morgan Stanleyu, ističući kako oni ostaju pri svojim prognozama da će euro do kraja godine pasti na 1,3 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙