FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lan ne pomaže kod naleta vrućine u menopauzi

WASHINGTON, 14. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Sjeme lana možda i ne pomaže kod iznenadnih naleta vrućine od kojih pate žene u menopauzi unatoč prijašnjim istraživanjima koja su to najavljivala, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Menopause.

Znanstvenici s Mayo klinike utvrdili su da nema razlike u pogledu navala vrućine, od kojih trpe žene u menopauzi, u skupinama žena koje su uzimale lan u odnosu na one koje nisu.

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 188 žena koje su svakodnevno kroz šest tjedana jele proizvode sa sjemenkama lana te druga skupina žena koje su jele proizvode koji su izgledali isto, ali su bili bez lana.

Tijekom šest tjedana kod više od jedne trećine žena u svakoj skupini zabilježeno je 50-postotno smanjenje učestalosti i intenziteta naleta vrućine.

Slični rezultata u skupini koja je uzimala lan i onoj koja nije sugeriraju da je uzrok promjene intenziteta valunga negdje drugdje, kažu istraživači.

"Ono što bi žene trebale izvući kao zaključak iz ovog istraživanja je da nema uvjerljivih razloga za uzimanje lana ako je svrha smanjiti jačinu valunga", kazala je voditeljica istraživanja Debra Barton.

Ranija istraživanja pokazivala su pozitivni učinak sjemenki lana na iznenadne nalete vrućine no rađena su bez kontrolnih skupina koje nisu uzimale lan.

Najučinkovitija terapija valunga je hormonalna terapija no s obzirom na to da je utvrđena veza hormona i povećanog rizika za bolesti srca te za rak dojke, mnoge žene traže alternativu.

Utvrđeno je da neki antidepresivi za 80 posto smanjuju valunge, a Burton ističe da prirodni proizvodi poput soje, lana ili cimicifuge kojima su pripisivana takva djelovanja zasad u kliničkim istraživanjima nisu ispunila očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙