FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kaštelanski HSP "Dr. Ante Starčevića": Cementara DA - Spalionica NE

SPLIT, 13. listopada 2011. (Hina) - Pod sloganom Cementara DA - Spalionica NE članovi i pristaše kaštelanske podružnice HSP-a "Dr. Ante Starčevića" okupili su se danas pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije prosvjedujući protiv izdavanja dozvole kaštelanskoj cementari Cemexu za suspaljivanje otrovnih željezničkih pragova i drvenog namještaja.

Tvrde da je takva odluka suprotna odluci grada Kaštela, struke, ekoloških udruga i lokalne zajednice.

Predsjednik stranačkog županijskog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ekologiju Vjeran Duvnjak je uvjeren da su zbog takve odluke moguće ekološke i zdravstvene katastrofe. "Naše su institucije neučinkovite i netransparentne pa iako bi trebale zastupati interese građana, one to ne čine. Zato smo se i odlučili na ovaj mirni prosvjed kako bismo potaknuli sve institucije da misle na nas građane", kazao je Duvnjak.

Članovi te stranke pred županijsku su zgradu donijeli priručnu peć u kojoj su spaljivali razni otpad kako bi županijskim tijelima i građanima Splita na slikovit način pokazali što ih sve u budućnosti čeka izda li se dozvola za suspaljivanje. Prosvjednici su kazali da svojim današnjim izlaskom na ulicu žele izraziti svoje stajalište i nemirenje s namjerom cementare da sadašnju djelatnost proizvodnje cementa prenamijeni u spalionicu opasnog i komunalnog otpada.

Osim pretvaranja cementare u spalionicu prosvjednici se protive i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici na 25 hektara. "Tamo će se od smeća pripremati sirovina za postupak proizvodnje cementa. Mi ćemo postati europska spalionica smeća. Građane treba uputiti u činjenice koje mogu izazvati mnoge negativnosti", zaključio je Duvnjak.

Također javnost upozoravaju kako će novi prijedlog zakona o otpadu Hrvatsku pretvoriti u smetište jer će dopustiti da se otpad spaljuje u neprimjerenim spalionicama. "Takav način gospodarenja otpadom dokazano je štetan za ljude i okoliš, a mnoge studije su pokazale da se broj kancerogenih bolesti u okružju takvih spalionica povećao i do 40 posto", rečeno je.

Kako je rekao Duvnjak, centar za gospodarenje otpadom u Lećevici nalazi se na seizmički vrlo osjetljivu kraškom području. Osim toga moguće je i onečišćenje podzemnih tokova izvora pitke vode. Vrijeme je da se svi trgnemo", zaključio je Duvnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙