FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja inflacija u Njemačkoj na najvišoj razini u posljednje tri godine

ZAGREB/WIESBADEN, 13. listopada 2011. (Hina) - Potrošačke cijene u Njemačkoj u rujnu su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, po najvišoj stopi u posljednje tri godine, poglavito zahvaljujući višim cijenama energije, pokazali su u četvrtak podaci tamošnjeg saveznog ureda za statistiku, čime su potvrđene preliminarne procjene.

Time je rast potrošačkih cijena u najvećem europskom gospodarstvu na godišnjoj razini ubrzao, budući da je u kolovozu i srpnju iznosio 2,4 posto, objavio je Destatis.

Godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena dosegnula je tako najvišu razinu od rujna 2008. kada je iznosila 2,9 posto.

U statističkom uredu kao razloge ubrzanja inflacije navode više troškove energije. U odnosu na rujan prošle godine cijene energenata ukupno su porasle za 11,2 posto, pri čemu ponajviše loživog ulja, za 23,8 posto, centralnog grijanja, za 9,8 posto, električne energije, za 7,1 posto, i plina, za 5,4 posto.

Izrazitije su porasle i cijene hrane, za 2,5 posto. Pritom su značajnije porasle cijene ulja i masnoća, za 13,5 posto, pri čemu je margarin poskupio 19,2 posto. Poskupjeli su osjetnije i mliječni proizvodi, trajno mlijeko za 7,3 posto, te kruh, žitarice i meso, za oko 4,4 posto.

Značajnije su još na godišnjoj razini porasle cijene bezalkoholnih pića, za 7,4 posto, što proizlazi ponajprije iz viših cijena kave, za 21,8 posto, i rasta cijena voćnih sokova, za oko 14 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

S druge strane, osjetna pojeftinjenja zabilježena su kod povrća, u prosjeku za 8,5 posto, pri čemu ponajviše određenih vrsta zelene salate, za gotovo 40 posto, te rajčica, za 24,1 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su za 0,1 posto, pri čemu je izrazitiji rast zabilježen kod odjeće i obuće, za 5,1 posto, te kod energenata, za 1,6 posto. Cijene hrane neznatno su pak pojeftinile, 0,1 posto, pri čemu najviše povrće i voće, za 1,8 odnosno 1,5 posto.

Podaci o inflaciji u Njemačkoj budno su praćen pokazatelj jer Europskoj središnjoj banci (ECB) služe kao važan orijentir pri donošenju odluke o kamatnim stopama. Na posljednjem sastanku ih je zadržala na 1,5 posto, nakon što ih je u dva navrata u ovoj godini povećala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙