FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi predsjednik Rektorskog zbora Ante Uglešić

OSIJEK, 27. rujna 2011.(Hina) - Za novoga predsjednika Rektorskog zbora visokih učilišta Republike Hrvatske na današnjoj sjednici u Osijeku izabran je Ante Uglešić, rektor zadarskoga Sveučilišta.

Dosadašnja predsjednica tog zbora, rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik rekla je nakon sjednice da će u ovoj i idućoj akademskoj godini predsjedništvo Rektorskoga zbora biti na zadarskome Sveučilištu.

Dodala je kako su raspravljali o radu diplomskih i integriranih studija koje financijski potpomaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, pri čemu je podsjetila da će se i dalje primjenjivati pravilo da će samo uspješni studenti biti oslobođeni participacije u troškovima studiranja.

Ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti Vito Turšić rekao je kako u realizaciji diplomskih studija sveučilišta nemaju ujednačene kriterije u definiranju uspješnosti studiranja pa je zaključeno da se to pokuša uskladiti na nacionalnoj razini te da bi država trebala pojednostavniti provedbu ugovora o sufinanciranju tih studija.

Kralik je dodala kako su raspravljali o provedbi projekata iz europskog fonda IPA te o mogućnostima financiranja određenih projekata novcem Svjetske banke, posebice za projekt Programske ugovore, što je novina u načinu financiranja hrvatskoga visokog školstva.

Turšić je rekao kako Programski ugovori podrazumijevaju novi sustav financiranja, koji je utemeljen na mjerenju učinaka i rezultata te ispunjavanju strateških odrednica sveučilišta.

Ocijenio je da je Hrvatska u fazi u kojoj mora otvoriti pitanje promjene financiranja sustava visokog obrazovanja te da je u tome dobro slijediti praksu koja se već primjenjuje u europskim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙