FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju nastavak rasta cijena dionica

NEW YORK, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli, ukazujući da bi na Wall Streetu mogli biti ostvareni dobitci treći dan uzastopno, zahvaljujući rastućem optimizmu investitora da će zakonodavci uspjeti postići dogovor o dokapitalizaciji banaka u eurozoni.

Dow Jones terminski indeks oko 14,00 sati bio je na dobitku 27 bodova, a tehnološki Nasdaq 11,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u plusu 2,7 bodova, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da je Komisija predložila koordiniranu dokapitalizaciju banaka zbog dužničke krize, što jača optimizam investitora da će biti donesene nužne političke odluke kako bi se spriječilo produljivanje dužničke krize.

„Iz Europe nastavljaju pristizati pozitivne vijesti. Temeljni problem vezan je uz europske banke, stoga su izjave o dokapitalizaciji vrlo dobre“, ocjenjuje Jack de Gan, iz Harbor Advisory Corp.

Terminski indeksi bili su jutros i u većem plusu, no nakon što je Europska središnja banka objavila da je zadržala kamatne stope na postojećoj razini, ponešto su istopili jutrošnje dobitke. Investitori su se, naime nadali smanjivanju troškova zaduživanja u eurozoni.

Nervoza na tržištima zbog sporog rješavanja europske dužničke krize ranije ovoga tjedna spustila je S&P indeks u medvjeđi teritorij. U protekla dva dana, međutim, S&P je ojačao 4,1 posto.

A kako je u tome razdoblju rast cijena dionica ubrzavao potkraj dana, investitori su na oprezu zbog mogućih iznenadnih volatilnosti tijekom trgovanja.

U nešto većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Applea, nakon što je noćas preminuo njezin osnivač Steve Jobs, koji je stvorio brojne popularne tehnološke uređaje poput iPhonea i iPoda.

Cijena dionice Applea u elektroničkom predtrgovanju pala je 1,4 posto, na 373 dolara.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava broja Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla.

I na europskim su burzama cijene dionica danas su snažno ojačale, drugi dan zaredom. Trenutno je londonski Ftse na dobitku 1,77 posto, na 5.192 boda, frankfurtski DAX 0,9 posto, na 5.523 boda, a pariški CAC 2,2 posto, na 3.039 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙