FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proglašeni laureati 41. varaždinskih baroknih večeri

VARAŽDIN, 3. listopada 2011. (Hina) - U varaždinskoj Gradskoj vijećnici večeras su dodijeljene festivalske nagrade najboljima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima.

Nagrada "Ivan Lukačić" za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju hrvatske glazbene baštine dodijeljena je Enniu Stipčeviću, i to za istraživanje i pripremu za prvu suvremenu izvedbu Mise u D-duru Carla Antonija Naglija, koju su 27. rujna u franjevačkoj crkvi pod ravnanjem Saše Britvića izveli Hrvatski barokni ansambl, Zbor "Ivan Filipović" i solisti Martina Klarić, Ivana Garaj-Korpar, Helena Lucić i Alen Ruško. Nagrada "Ivan Lukačić" za najviši izvođački domet ansambla ove je godine pripala Venecijanskome Baroknom Consortu za koncert "Večer Antonija Vivaldija" u varaždinskoj katedrali 30. rujna.

Nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju osvojio je violončelist Krešimir Lazar za koncert "Prvih 100 godina violončela" koji je izveo na baroknom violončelu s čembalistom Krešimirom Hasom u crkvi sv. Nikole 25. rujna, a nagradu "Kantor", koju dodjeljuje "Vjesnik" za najbolju izvedbu djela Johanna Sebastiana Bacha, dobili su izvođači iz ovogodišnje zemlje partnera festivala – Poljske. Osvojio ju je Vroclavski filharmonijski zbor, koji djeluje pod ravnanjem Agnieszke Franków-Żelazny, i to za izvedbu Bachovih moteta na koncertu 24. rujna u varaždinskoj katedrali.

O dobitnicima nagrada "Ivan Lukačić", "Jurica Murai" i "Kantor" odlučivao je ocjenjivački sud u kojem su bile njegova predsjednica Zdenka Weber i članice - profesorice varaždinske Glazbene škole - dirigentica Dada Ruža i muzikologinja Nataša Maričić.

"U sklopu 41. varaždinskih baroknih večeri održano je mnogo odličnih koncerata, no odluku o laureatima ovogodišnjeg festivala žiri je donio jednoglasno", rekla je Zdenka Weber.

Dodjelom festivalskih nagrada završio je službeni dio 41. varaždinskih baroknih večeri, koje se zatvaraju sutra koncertom Varaždinskog komornog orkestra i nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole u katedrali od 19 sati.

"Ovogodišnje su Varaždinske barokne večeri bile fantastične i na visokom europskom nivou. Nakon sutrašnjega, posljednjeg koncerta u Varaždinu slijedi još nekoliko koncerata u inozemstvu, a već sljedećeg tjedna počet će pripreme za 42. barokne večeri kojima bi zemlja partner trebala biti Austrija", rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙