FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvorene 41. Varaždinske barokne večeri

VARAŽDIN, 23. rujna 2011. (Hina) - Svečanim koncertom «Vroclavskog baroknog orkestra» i «Vroclavskog filharmonijskog zbora» u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, večeras su počele 41. Varaždinske barokne večeri.

Trajat će do 4. listopada, a zemlja partner festivala ove godine je Poljska.

Dobrodošlicu je uoči koncerta okupljenima u ime domaćina zaželio zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatko Horvat. «Slušajući baroknu glazbu u narednih desetak dana siguran sam da ćemo u sebi pronaći nove životne snage i znati uživati u plodovima ljudskoga duha», istaknuo je Horvat te zahvalio zemlji partneru festivala Poljskoj, bez čije pomoći i potpore, kako je rekao, ne bi mogli ostvariti ovako kvalitetan program. Posebnu zahvalu za pomoć pri organizaciji festivala uputio je veleposlaniku Poljske Wiesławu Tarki.

«Ovaj je festival u onom jednom baroknom, kulturnom, povijesnom krugu dao svoj posebni pečat. Zato je zaista jedinstven», istaknuo je obraćajući se okupljenima u ime Vlade RH ministar kulture Jasen Mesić. «Nama je to svima, i Ministarstvu kulture i Vladi Republike Hrvatske na ponos, jer i kroz taj glazbeni festival i ambijent u kojem se događa, pokazujemo pripadnost Varaždina i cijele Hrvatske europskom kulturnom krugu», rekao je ministar Mesić.

Svečanom otvorenju nazočio je i državni tajnik u poljskoj vladi Adam Jasser koji je čestitao na završetku pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. «Uskoro ćete postati punopravni građani Europske unije. To je dokaz da kao i mi vjerujete u strateški smisao ujedinjavanja kontinenta», istaknuo je Jasser te u ime premijera Donalda Tuska pozdravio sve goste Varaždinskih baroknih večeri i zaželio im ugodni glazbeni doživljaj.

Nakon koncerta varaždinsko je nebo prošarao vatromet, a sa Stančićevog trga startala je utrka baroknih krinolina. Muškarci i žene obučeni u krinoline trčali su ulicama i trgovima u središtu grada. Vrata su i u večernjim satima otvorili muzeji i galerije.

Prije samog svečanog otvorenja, u galeriji «Zlati ajngel» otvorena je izložba fotografija «Magični Krakov». Ostvarena je zahvaljujući Ministarstvu kulture Poljske, poljskom veleposlanstvu u Hrvatskoj i Fondaciji za kulturnu promociju Krakova, u suradnji s Foto klubom "Sloboda“ Varaždin. U Varaždinu će biti otvorena do 2. listopada nakon čega će biti biti preseljena u Trakošćan.

Varaždinske barokne večeri trajat će do 4. listopada, a u sklopu njih će vrhunski hrvatski i svjetski solisti i ansambli izvesti ukupno 28 koncerata, od čega 17 u Varaždinu i Trakošćanu, a 11 u drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi. Osim koncerata, VBV nudi i popratne programe, među kojima i izložbu cvijeća, natjecanje u uređenju izloga, glazbene radionice i seminare. Pretposljednjeg dana manifestacije tradicionalno će biti dodijeljene nagrade najboljim izvođačima na 41. Varaždinskim baroknim večerima.

Pokrovitelji 41. Varaždinskih baroknih večeri su predsjednik Republike Ivo Josipović, Ministarstvo kulture RH i Ministarstvo kulture Republike Poljske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙