FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela 49. revija hrvatskoga filmskoga i videostvaralaštva djece u Varaždinu

VARAŽDIN, 29. rujna 2011. (Hina) - U Varaždinu je počela 49. revija hrvatskoga filmskoga i videostvaralaštva djece na kojoj će do nedjelje, 2. listopada, biti predstavljena i ocijenjena jednogodišnja filmska i videoprodukcija djece i filmsko-pedagoški rad na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture.

Na reviji se okupilo oko 160 djece i njihovih voditelja iz 40-ak filmskih družina koje djeluju u osnovnim školama i samostalnim klubovima.

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu, u kojem će biti održani svi revijski programi, dobrodošlicu su im zaželjeli predstavnici Varaždina i Varaždinske županije te Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga filmskog saveza.

Organizatori 49. revije hrvatskoga filmskoga i videostvaralaštva djece su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje, grad Varaždin i Hrvatski filmski savez.

Revija se u Varaždinu održava u povodu 25. obljetnice Filmsko-kreativnog studija VANIMA, koji joj je prije 15 godina već jednom bio domaćin. Budući da je VANIMA počela raditi u Drugoj osnovnoj školi u Varaždinu, i ta je škola uključena u organizaciju revije.

"Na reviju održanu u Varaždinu prije 15 godina bilo je prijavljeno 50 filmova, a na ovogodišnju više od 170, i to je pokazatelj širenja dječjega filmskog stvaralaštva u cijeloj Hrvatskoj i rasta kompetencije i entuzijazma", izjavio je predsjednik Hrvatskoga filmskog saveza Hrvoje Turković.

Od ukupno 175 pristiglih filmova, odabrano je 88 dječjih radova koji će biti prikazani u osam revijskih projekcija. Ocjenjivački sud odraslih i ocjenjivački sud djece odabrat će po tri najbolja rada u pet kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i ostale vrste, a ti će radovi zatim biti predstavljeni na međunarodnim festivalima.

Ocjenjivački sud odraslih čine Maja Flego, Simon Bogojević Narath, Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević, a u dječjem je desetero učenika Druge osnovne škole pod vodstvom profesorice Maje Šmic-Dugandžić.

Za sudionike revije organizirani su i popratni sadržaji pa će tako imati prilike razgledati Varaždin i otići na koncert u sklopu 41. varaždinskih baroknih večeri, razgledati Čarobni svijet kukaca u Entomološkom odjelu varaždinskoga Gradskog muzeja te stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu. Za sudionike revije bit će izvedena i predstava Dječje i lutkarske scene varaždinskoga HNK "Dječak Ivek i pas Cvilek", a poseban program za njih pripremio je i profesor Alan Dedić u zvjezdarnici Druge osnovne škole.

Sve revijske projekcije u varaždinskome HNK su besplatne i otvorene za javnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙